För tre veckor sedan greps en man för att ha satt upp affischer med texter som ”homosexuellas rättigheter är mänskliga rättigheter” i staden Blantyre i Malawi. Mannen åtalades för störande av ordningen och dömdes till två månaders samhällstjänst. Debatten om homosexuellas rättigheter har den senaste tiden intensifierats i det lilla landet i södra Afrika. I december skapade ett homosexuellt par stor uppmärksamhet när de genomgick en symbolisk vigselceremoni. Paret greps dagen efter ceremonin, i Malawi är homosexualitet straffbart med upp till 14 års fängelse. Sedan dess sitter de häktade i väntan på rättegång.
Under tiden har en liten hbt-rörelse börjat synas allt mer i landet. En organisation som kallar sig Den breda koalitionen har delat ut flygblad och satt upp affischer där man skriver om homosexuellas rättigheter. Vilka som är medlemmar i Den breda koalitionen är hemligt. Regering och polis hävdar att de som arbetar för homosexuellas rättigheter i Malawi i själva verket står under utländsk influens.
Människorättsgrupper i och utanför Malawi kritiserar nu landet för dess homofobiska lagstiftning och kräver att det vigda paret ska släppas. De som kämpar för hbt-rättigheter i Malawi kan också ha funnit ett sätt att angripa lagen om homosexualitet med hjälp av landets egen författning.
– Homosexualitet eller samkönade äktenskap är olagligt, men i rättighetsdeklarationen i den nya författningen står klart uttryckt att ingen ska diskrimineras på grund av sin sexuella läggning, säger parets advokat Mauya Msuku till The Guardian. Msuku kräver att lagens giltighet i relation till författningen ska prövas i domstol.
Samtidigt i ett annat land i regionen, Uganda, har hetsjakten på homosexuella blivit något av en huvudvärk för president Yoweri Museveni. I höstas lades i parlamentet ett lagförslag som skulle göra homosexualitet straffbart med döden, i vissa fall. De mer extrema inslagen i lagförslaget ser nu ut att modifieras, efter påtryckningar från presidenten som klagat över att det har skadat Ugandas utrikespolitiska relationer.
Precis som i Malawi betraktas homosexualitet i Uganda som ett utländskt fenomen. Till och med Museveni har uttryckt farhågor om att homosexuella från Europa rekryterar ugandiska skolbarn in i deras livsstil. På så vis har lagförslaget också utvecklats till en fråga om nationell självständighet. De som försvarar lagen gör det med en antikolonial retorik och i takt med att allt fler utomlands talar om indraget bistånd blir förespråkarna för lagen ännu mer högljudda. En regeringsmedlem har sagt att Uganda inte kommer att ”böja sig” för givarländerna.
Men lagförslagets kritiker har pekat på att det i själva verket var lagförslaget som kom till under utländsk influens. Förra året besöktes Uganda av tre högprofilerade kristna evangelikaner från USA som arrangerade en konferens där de hävdade att homosexualitet är ett beteende som kan ”botas” och varnade för farorna med den internationella homosexuella ”agendan” (se Arbetaren Zenit 44/2009). Den här konferensen betraktas nu som startskottet för den process som ledde fram till lagförslaget som nu behandlas i Ugandas parlament.
Kritiken verkar dock ha liten effekt på lagförslagets försvarare. I december krävde en inflytelserik samling ugandiska religiösa ledare att landet ska avbryta sina diplomatiska kontakter med ”ogudaktiga” givarländer som Storbritannien, Kanada och Sverige, där det finns lagstiftning mot diskriminering av homosexuella.
Fakta Hbt-förbud
4 Homosexualitet är förbjudet i 37 afrikanska stater. Det är straffbart med döden i Sudan och i delar av Nigeria. På kontinenten är det bara Sydafrika som har en utvecklad diskrimineringslagstiftning. Där tillåts också samkönade äktenskap och homosexuella par har rätt att adoptera.