Migrationsverket vill bli bättre på att hantera ärenden med asylsökande som flytt på grund av att de förföljts för sin sexuella läggning. Därför erbjuder myndigheten sedan i början av februari all sin personal en frivillig utbildning i hbt-frågor. RFSL riktar dock kritik mot att utbildningen inte är obligatorisk.
Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, menar att satsningen inte kommer att nå de delar av Migrationsverkets personal som behöver det mest:
– Visserligen är väl det väl bättre än ingenting, men att det är frivilligt betyder väl att de som bäst skulle behöva utbildningen inte kommer att gå. Migrationsverket är fortfarande alldeles för dåliga på de här frågorna, det märker jag dagligen när jag läser beslut där människor fått avslag på sin asylansökan och skickats hem, säger Stig-Åke Petersson, som är flyktinghandläggare på RFSL i Stockholm, till Arbetaren Zenit.
Sofia Sjöö är projektledare för utbildningen på Migrationsverket i Solna, och hon säger att de tidigare fått kritik för att de haft för lite kunskap om hbt-frågor.
– Vi måste hela tiden jobba för att bli bättre. Det är ett stort ansvarsområde vi har, så jag hoppas att så många som möjligt väljer att gå på utbildningen, säger hon till Arbetaren Zenit.
Utbildningen heter ”Normkritik – en utbildning om makt, kön och sexualitet” och är tänkt att ge Migrationsverkets personal inblick i normfrågor och hur föreställda normer, särskilt heteronormen, kan påverka i asylprocessen.
Sofia Sjöö, som bland annat arbetat mycket med Pridefestivalen i Stockholm, säger att Migrationsverket inte för någon statistik över varför människor söker asyl.
– Jag tror att det finns fler hbt-personer i systemet än de som anför hbt-skäl i sin ansökan. Vi kan inte anta att alla som söker asyl i Sverige är heterosexuella om de inte berättar om förföljelse på grund av bi- eller homosexuell läggning, säger hon.
Stig-Åke Petersson menar att utbildningen självklart behövs, men att de saknas tydliga grundkunskaper i hbt-frågor som är nödvändiga. Till exempel menar han att Migrationsverkets utbildning inte tar upp hur situationen för hbt-personer ser ut runt om i världen.
– Det utvisas fortfarande människor till länder som Iran och Afghanistan, trots att de angett sin sexuella läggning som skäl för att få asyl, säger han.
Utbildningen har hittills hållits i de norra delarna av Sverige och enligt Sofia Sjöö har de flesta av de anställda välkomnat initiativet.
– Vi måste bli jätteduktiga på de här frågorna, säger hon, som förutom sitt arbete med Pridefestivalen även har en utbildning i sociologi med genusfokus bakom sig.
Utbildningen finansieras till stor del av den av EU inrättade Europeiska flyktingfonden och under året är det tänkt att alla anställda som vill ska få chans att gå den två dagar långa kursen.
Stig-Åke Petersson tycker dock att det vore bättre om Migrationsverket skulle ge alla anställda en grundkurs i hbt-frågor och informera om hur situationen ser ut på flera håll i världen.
– Vi tänker fortsätta att kritisera Migrationsverket för bristande hbt-kompetens tills dess att vi är nöjda, säger han.