Inför 8 mars marknadsförde företagen som expanderat inom hushållsnära tjänster rapporter som visar hur framgångsrikt pigavdraget varit. Rapporterna har varit enkla att motbevisa. Vad som saknats i debatten är pigornas arbetssituation.
Arbetsköparorganisationen Almega lyckades med en pr-kupp runt kvinnodagen. Först trummade man ut en rapport att RUT-avdraget var mer populärt än någonsin. Sedan att avdraget utnyttjas inom alla inkomstgrupper och har skapat 11 000 nya jobb. Medierna var snabba att okritiskt återge det som fakta.
Som Arbetaren kunde visa i förra numret är det bara 7 promille i den hälft av befolkningen med en årsinkomst under 200 000 som utnyttjar avdraget. Medan det bland de 5 procent av befolkningen som tjänar över 500 000 är 7 procent som gör det.
Nationalekonomen Roland Spånt visar i Svenska Dagbladet att uppgiften om 11 000 jobb inte stämmer med de skatteavdrag som gjorts. Dessa ligger på 720 miljoner för ett helår, det ledande företaget debiterar 360 kronor i timmen vilket räcker till 2 200 heltidare. Om en femtedel av dessa är felaktiga eller fusk handlar det om 1800 heltidstjänster. Och det säger ingenting om hur många av dessa tjänster som fanns redan innan avdraget infördes. Om hälften tillkommit innebär det att varje nytt jobb kostat skattebetalarna 800 000 kr.
Det är pengar som istället kunnat användas till fler anställda inom vård, omsorg, skola. Eller för att höja de lägsta lönerna inom dessa sektorer, där mest kvinnor arbetar. Vilket även skulle driva upp låglöneyrken inom kvinnodominerad privat tjänstesektor. Och skapa fler arbetstillfällen genom ökad konsumtion.
Hur ser då arbetsvillkoren ut för de nya pigorna? Ja här skulle avdragen kunna innebära bättre villkor. Den klassiska pigan som städat ensam i godsägarens slott, eller den papperslösa gästarbetaren som jobbar svart i småföretagarens förortslägenhet, har alltid stått utanför både anställningsskydds och arbetsmiljölagar. Vid minsta klagomål har de kunnat avskedas. Skatteavdragen har lett till att större företag som inte är knutna till ett enskilt hem dykt upp. På pappret innebär det ett inkluderande i arbetsrätten.
Även om Arbetaren inte är någon anhängare av arbetslagstiftningen kan det vara ett lyft speciellt på små arbetsplatser att det i alla fall finns avtal om lön och krävs skäl för en uppsägning. Men än så länge verkar det inte som pigorna fått bättre villkor efter skattesubventionerna. På det expanderande företaget Hushållsnära Tjänster AB har istället konflikterna varit en lång följetong. Facket anklagade redan 2008 företaget för bland annat avsaknad av anställningsavtal, fel löner, spioneri mot fackmöten och misshandel av en anställd. Nu har ännu en konflikt brutit ut efter en tvivelaktig uppsägning.
Bara för att en vit reglerad marknad uppstått betyder det inte heller att den svarta och papperslösa försvunnit.
Det finns alla skäl för pigorna att organisera sig. Oavsett om avdragen är kvar efter valet eller försvinner. Oavsett om de jobbar direkt i arbetsköparens hem eller på ett stort företag. Oavsett om anställningen är vit eller svart.