– Nästan två månader efter attackerna har det inte gått särskilt mycket framåt i arbetet att identifiera dem som låg bakom de brutala attackerna mot afrikanska migranter i Rosarno, säger Judith Sunderland på människorättsgruppen Human Rights Watchs Milanokontor som nyligen riktat skarp kritik mot det italienska rättsystemet i en rapport.
Hittills har fem migranter åtalats för våld mot tjänsteman, varav en dömts till fängelse i två år och fyra månader. Tre Rosarnobor har åtalats för delaktighet i den första attacken den 7 januari, men ännu har inga åtal väckts efter det våld som ägde rum efter upploppen. Samtidigt har den italienska regeringen pekat ut maffiaorganisationen ’Ndranghetan som huvudskyldig för de utlösande attackerna.
– Jag hoppas att det kommer fram huruvida maffian var inblandad eller inte, men det förändrar inte helheten eftersom maffian är inblandad i nästan allt som sker i en stad som Rosarno. Faktumet att regeringen har valt att inte fokusera på den rasistiska sidan av det som inträffade är talande för en allmän politisk ovilja att ta itu med den växande rasismen, säger Judith Sunderland.
Vad kommer uteblivna rättegångar få för konsekvenser?
– Åtalsimmunitet efter rasistiskt våld. Det är fruktansvärt för offren som drabbats, men det skickar också en tydlig signal om att den här typen av våld är rättfärdigat och inte leder till några allvarliga konsekvenser.
Efter att en afrikansk man skjutits med hagelgevär den 7 januari i år, drabbade afrikanska migranter samman med italiensk polis i Rosarno under en demonstration två dagar senare. Kort därefter gick hundratals stadsbor beväpnade med påkar och järnrör på Rosarnos gator. Sammanlagt tvingades elva migranter uppsöka sjukhus.
– Många misshandlades svårt när de försökte nå järnvägsstationen för att fly staden, säger Gibirine Yusif som var en av dem som flydde Rosarno i polisbussar efter att polisen ställt ett ultimatum: Lämna staden annars kan vi inte längre garantera er säkerhet.
– 2008 dödades två migranter i Rosarno, 2009 sköts två ner. Det är som om de infört en tradition. Vi lämnade våra länder för att vi fruktade för våra liv. Och varje år försöker de döda oss, som om vi vore djur.
Kommer du återvända?
– Nej, de har visat att de inte gillar svarta, jag kommer aldrig att åka dit igen.
Gibrine Yusif kom som de flesta andra migrantarbetare till Rosarno för att plocka citrusfrukter, men under de två veckor han var där fick han bara arbeta sammanlagt fyra dagar. Nu bor han på ett härbärge i Caserta, omkring 30 mil nordväst om Rosarno och pengarna är slut.
– De två sista dagarna fick jag inte ens betalt för mitt arbete, säger han.
Att afrikanska migranter utnyttjas på den italienska arbetsmarknaden är praxis. Standardlönen för att plocka apelsiner och mandariner är omkring 30 kronor svart. Ibland betalas bara halva dagslönen ut om arbetarna fått gå hem en timme tidigare. Inte heller Gibrine Yusif har fått ut hela sin utlovade lön. Många migranter känner sig rättslösa på den italienska arbetsmarknaden.
Fyra dagar efter Rosarnoupploppen proklamerade den italienska regeringens arbetsmarknadsminister Maurizio Sacconi en ”nolltolerans” mot fortsatt exploatering av migranter och hårdare kontroller av arbetsgivare, med udden riktad mot anställning av migranter utan giltiga dokument. Men Claudio Dell’aquila på CGIL som är Italiens största fackförening, tror inte att regeringen menar allvar med att hjälpa migranter på arbetsmarknaden.
– De flesta migranter som var i Rosarno hade uppehållstillstånd. Nolltoleransen är inte lösningen på migranternas problem. Situationen på arbetsmarknaden är oförändrad och jag tror inte att något kommer hända – särskilt med tanke på att läget varit densamma i över 30 år, säger Claudio Dell’aquila.
I förra veckan gick italienska migrantarbetare ut i en dags strejk och andra protestaktioner mot utnyttjande och rasistiskt våld. De fick stöd genom sympatimanifestationer i bland annat Grekland och Frankrike.