Under rubriken ”Vem ska vårda din mamma? Och till vilket pris?” höll kommunal ett heldagsseminarium på internationella kvinnodagen i Stockholm i måndags.
Inbjudna gäster talade om omsorgsarbete i framtiden, ur bland annat ett fackligt internationellt perspektiv. Vem som ger omsorg och under vilka former, är av stor betydelse för kvinnor i alla länder, kunde fackligt aktiva från Sverige, Ryssland, Filippinerna och Nederländerna enas om.
Annie Geron, generalsekreterare i facket Public Services Independent Confederation talade om kvinnors utsatta roll på Filipinerna.
– Omsorgsarbete är på Filipinerna, som i de flesta andra delar av världen, synonymt med kvinnligt arbete, och som det ser ut i dag har ungefär åtta miljoner filipinska kvinnor lämnat landet för att ta jobb utomlands, som hembiträden, vårdare och städerskor. De har mer eller mindre tvingas hemifrån på grund av de usla lönerna och den dåligt utvecklade offentliga sektorn på Filipinerna, men ofta är förhållandena inte mycket bättre där de hamnar, berättade hon och drog fram flera exempel där filipinska kvinnor utnyttjats som billig arbetskraft utan rättigheter i flera delar av världen, berättade hon.
Trots att de flesta av de som lämnar Filipinerna för att ta jobb utomlands, främst i Taiwan och Kanada, ofta är utbildade sjuksköterskor eller lärare så gör regeringen i landet ingenting för att stoppa utflyttandet.
– De vill ju få in skatteintäkter på pengarna som skickas hem av de här kvinnorna till deras familjer som fortfarande är kvar i hemlandet. De här kvinnorna skulle behövas i landet, då många har värdefulla utbildningar. Men vi vill absolut inte tvinga någon att stanna, däremot vill vi naturligtvis förbättra livsvillkoren på Filipinerna, sade hon.
Annie Geron talade också om Au pair-verksamheten i världen, och hur många unga kvinnor från Filipinerna utnyttjas som näst intill gratis arbetskraft i Europa när de sökt en au pair-tjänst.
Olga Klimova, internationell sekreterare i Rysslands största fackförbund för offentlighets-anställda, ALSWU, berättade om omställningen i det ryska samhället sedan Sovjetunionens fall. Hon skildrade situationen inom den offentliga sektorn som förfärlig, med stora neddragninga och privatiseringar.
– Många kvinnor tvingas stanna hemma med sina barn för att de inte har råd med avgifterna till förskolor medan andra tvingas att ta tre och ibland även fyra jobb för att kunna försörja sig och sina familjer, sade hon.
I en paneldiskussion med bland annat fackförbundet Kommunals ordförande Ylva Thörn varnade Klimova Sverige för att privatisera delar av välfärden.
– Kämpa för att behålla den offentliga sektorn och gör inte om Rysslands misstag, var hennes råd under den avslutande utfrågningen.
Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, satt också med i paneldiskussionen och pratade om framtida utmaningar för Kommunal.
– Den största utmaningen är att bibehålla en stark offentlig sektor, det är otroligt viktigt att inte sänka skatten, utan att värna om pengarna, sade hon.
Hon avslutade med att hon ville se att Kommunal granskade argumenten hos de som hävdar att Sverige inte har råd med den offentliga sektorn och att privata aktörer måste in.