Indien spenderar omkring 11 miljarder kronor på att bygga anläggningar till det internationella sportevenemanget Commonwealth Games som ska gå av stapeln senare i år. Men villkoren för daglönarna som bygger arenorna är mycket svåra och i veckan väntas en rapport om missförhållandena på byggarbetsplatserna.
Muhammad Yusuf, 21, är en av runt 100 000 arbetare som har anställts för att jobba på sportarenorna och angränsande projekt i New Delhi, innan 6 000 atleter anländer i oktober i år. Enligt Muhammad Yusuf beror arbetsförhållandena på den nationella Jawaharlal Nehru-stadion på att kontrakten läggs ut på underleverantörer som i sin tur hyr in okvalificerade arbetare. Själv tjänar han endast 150 rupees, cirka 22 kronor, om dagen. Trots detta lyckas han skicka hem 2 500 rupees eller motsvarande ungefär 372 kronor, varje månad till sin mor och far och två yngre bröder, som fortfarande går i skolan.
I en rapport från Citizens
for Workers, Women and Children, CWWC, har 702 arbetare intervjuats under hösten och deras situation har jämförts med hur arbetsförhållanden såg ut för byggnadsarbetarna i staden för nästan 30 år sedan. Slutsatsen är att villkoren knappt har förbättrats sedan dess. Och i början av februari i år tillsatte domstolen Delhi High Court en kommitté för att utreda möjliga brott mot landets arbetsrätt vid byggarbetsplatserna kring Commonwealth Games. Kommittén väntas vara färdig med sin granskning och leverera en rapport denna vecka.
Utanför den nationella stadion passerar tre arbetare, utan hjälmar eller arbetsskor, i leran. De förklarar att de inte riktigt vet vad anläggningen ska användas för.
– En match, tror jag, säger en av männen.
Utom synhåll från vakten vid entrén, kritiserar de arbetsförhållandena – ibland kommer lönen i tid, ibland inte. Ofta kommer den inte alls.
Arenan, vars moderna silhuett tecknar ett diamantmönster i himlen bakom arbetarna, har döpts efter landets frihetskämpe och förste statsminister, Jawaharlal Nehru. Iklädd rödrutig turban, ser sig 55-åriga Ramveer, som inte vill uppge sitt efternamn, omkring.
– Nehru arbetade hårt för folket. Det som händer här har ingenting gemensamt med hans ideal, säger han.
Landets arbetsrättslagstiftning är relativt hård menar juristorganisationen Human Rights Law Network, HRLN. Det är snarast efterlevnaden av de existerande arbetsmiljöparagraferna som är bristfällig.
Enligt HRLN har dessutom arbetsförhållandena i Indien försämrats under det senaste årtiondets liberalisering och rasande ekonomiska utveckling. Detta återspeglas i statistiken över arbetsplatsolyckor. Enligt den internationella arbetsorganisationen ILO dör runt 50 000 indier på sitt arbete varje år. När en 21-årig man krossades under en cementblandare på Nehru-stadion under sensommaren förra året blev han den tionde personen att dö på byggarbetsplatser som har med Commonwealth Games att göra, enligt rapporter i lokal media. Detta jämförs med de föregående spelen 2006 som hölls Melbourne, Australien, då värdstaden helt undvek dödsfall under förberedelserna.
14 av New Delhis 19 anläggningar som byggs eller förbättras inför sportevenemanget i oktober har bara nått halvvägs. Kraven på ökat tempo får facken och analytiker att varna för att arbetarna utsätts för ännu större fara.
I CWWC:s rapport uppmärksammas också arbetarnas svåra arbetsvillkor utanför jobbet. 113 arbetare tvingas dela på en toalett och de bor i plåtskjul intill byggarbetsplatsen. Muhammad Yusuf beräknar att 1 000 anställda bor på området, många med sina familjer. Flera arbetare säger att det inte finns toaletter och att tillgången till dricksvatten är otillräcklig. Enligt vissa rapporter förekommer också barnarbete på bland annat Jawahrlal Nehru-stadion i New Delhi.
Att monsunsäsongen försenades nästan två månader och att sommaren varit ovanligt varm har gynnat sjukdomsspridande myggor. Säsongens våg av denguefeber har varit värre än väntat och skördat flera hundra liv i staden. Hälsoarbetare har också varnat för en ytterligare ökning. De arbetare som bor i tillfälliga bostäder utan ordentlig isolering mot insekterna anses utgöra en särskild riskgrupp för denguen.
– Jag köpte själv mitt myggnät, säger Muhammad Yusuf som nu jobbat på nationalstadion i över ett år.