Den 7 april kom fackförbundet Handels överens med Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Ett nytt avtal fanns på bordet och båda parter sade sig vara mycket nöjda med resultatet. Avtalet sträcker sig över två år och kommer att leda till högre månadslön för anställda inom Handeln.
Om löneökningen skulle delas lika skulle det bli 971 kronor mer i månaden för butiksanställda och 830 kronor för lagerarbetare. Men summan kommer inte att fördelas jämlikt bland de anställda. Nästan hälften av lönepåslaget är avsett för individuell lönesättning. Detta betyder att de lokala fackklubbarna kommer att bli tvungna att förhandla med sina arbetsgivare om pengarna. Tillsammans ska de komma fram till vilka i personalen som ska få högre lön och vilka som blir utan.
– Vi tror att det är bra att de som anstränger sig och kämpar får lite mer och att de som inte gör det får lite mindre, säger Bo Cederlöf förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.
Han menar att större löneskillnader fungerar som en morot bland de anställda och att de som är duktiga och arbetar hårt ska belönas.
På Axfoods lager, Dagab, i Borlänge, arbetar Anneli Stenberg. Hon är vice ordförande i Handelsklubben och hennes syn på individuella lönesystem skiljer sig helt från Svensk Handels.
– Jag anser att alla som utför lika arbete ska ha lika lön.
Anneli Stenberg säger att individuella löner kan missgynna de som är tysta och gynna de som är duktiga på att prata och förhandla.
– I dag är det ju många som inte vågar öppna munnen. De är så rädda om sina jobb. Men är du duktig på att smöra för chefen så kanske du kan få lite extra, säger hon.
En annan punkt i avtalet som kommer att leda till ökade löneklyftor är att minimilönerna inte höjs lika mycket som utgående löner, utan med 80 procent av dem. Det här ser Svensk Handel som en historisk seger.
– Det här leder till större löneskillnader mellan de som har erfarenhet och de som kommer helt nya och det tycker vi är bra. Vi anser att det ska löna sig att satsa och få mer erfarenhet av en bransch, säger Bo Cederlöf. Svensk Handel uppger att det nya avtalet gör att arbetsgivarnas totala lönekostnader under avtalsperioden ökar med 3,85 procent i detaljhandeln och 3,55 procent i partihandeln.
Enligt det nya avtalet har arbetsgivarna obegränsad rätt att ta in bemanningsföretag. Åtminstone så länge de är beredda att betala för sig. Arbetsgivarna kan tvingas betala skadestånd till anställda som får sin rätt till återanställning kränkt. Om en arbetsgivare vill anlita bemanningsföretag i mer än fem veckor när det finns uppsagda som har återanställningsrätt måste han förhandla med facket.
Om parterna inte kommer överens kan arbetsgivaren begära att frågan prövas i en skiljenämnd. Om nämnden beslutar att inhyrningen strider mot återanställningsrätten i LAS har arbetsgivare två val. Antingen avbryts inhyrningen och uppsagda återanställs enligt turordning. Eller så betalas kompensation till anställda som fått sin återanställningsrätt kränkt. Skadeståndet är 1,5 prisbasbelopp, vilket i dag är drygt 60 000 kronor.
Bo Cederlöf säger att möjligheten att kunna betala sig ur problemet kommer att vara till särskilt stor hjälp för arbetsgivare med få anställda .
– Är man inte nöjd med nämndens utslag så kan man betala. Om man till exempel har kommit ihop sig på arbetsplatsen så är det bra att ha den här ventilen för att kunna lösa ut personal, säger Bo Cederlöf.