”Den egna sängen värmer. Men saknaden av kamratskap och entusiasm gör ändå att man längtar tillbaka.” Så skriver Jesper, en av de sympatisörer som kommenterat på Kajornas blogg vilken upprättades strax innan gruppen öppnade ett övergivet hus på Ulleråkersområdet i Uppsala den 17 april. Fastigheten, som ägs av Uppsala läns landsting och tidigare inrymt barn- och ungdomspsyk, har fått stå oanvänd och förfalla i tio års tid.
– Vi tycker att det är slöseri med gemensamma resurser när det saknas bostäder och lokaler dit alla är välkomna. Uppsala är en väldigt segregerad stad, säger Elina Fogelström, talesperson för Kajorna.
Gruppen som består av runt 40 personer – fler tillkommer sporadiskt – vill nu bereda plats för umgänge som inte kräver konsumtion, för kreativt skapande och bostäder åt hemlösa i det 4500 kvadratmeter stora huset som fått namnet Kvarteret Kajan.
– Vi säger inte att vi ockuperat huset. Att ockupera något är att kräva det för sin egen del. Vi gör inte anspråk på det här huset för oss själva utan vi har öppnat för alla.
Strax före jul fick aktivisterna upp ögonen för den tomma fastigheten och försökte då förhandla med kommun och landsting om att få göra något bra av den. Men ointresset från makthavarna var ett faktum.
– De var väldigt negativt inställda trots att vi noga poängterade att vi ville stå för underhåll och driftskostnader, säger Elina Fogelström.
Under hela tiden huset stått tomt har Landstinget bekostat elen som varit påslagen för att avskräcka från inbrott. Fönster som krossats har ersatts med nya, och väktare anlitats för att bevaka området. Men redan första dygnet efter öppnandet bröt fastighetsägaren strömmen. Mörkret har dock inte avskräckt Kajorna. Grillning, poetry slam och sällskapsspel har stått på schemat, matlag och brandsäkerhetsrutiner upprättats. Poliser som patrullerar området i piketbussar har emellanåt gått in och pratat, väktare kommit och spelat lite fotboll och positiv allmänhet dykt upp med uppmuntrande ord och förnödenheter. På måndagen kom tre landstingstjänstemän dit och informerade om hälso- och säkerhetsrisker med att vistas i huset. Bland annat förekommer fuktskador och asbest i delar av det.
Uppfattningen från fastighetsägarna var från början glasklar och landstinget har gjort en polisanmälan om olaga intrång och bett polisen att avhysa personerna som befinner sig i lokalerna. Polisen har emellertid låtit meddela att de valt att inte ingripa på grund av resursskäl.
Robert Sundström, förvaltare på Landstingsservice, tycker att situationen är akut på grund av de risker som aktivisterna utsätter sig för. Han vill nu äska medel för att få huset rivet omgående.
– Det är ingen rolig sak att vara fastighetsägare när unga människor tar sig in och tror att det är riskfritt. Men visst kan jag förstå dem, de ser en tom lokal och vill göra något av den, säger han.
Arne Sandemo, moderat landstingsråd, vill helst inte ge några synpunkter på situationen kring fastigheten.
– Jag har ingen kommentar till det annat än att det begås olagligheter där och att det är fullständigt oacceptabelt, säger han.
Kan du förstå att personerna i huset anser att det är slöseri med skatte-medel att låta hus stå tomma när det finns bostadslösa i staden?
– Jag kan förstå deras situation, men inte deras metoder.
Arne Sandemo har som en av de ansvariga borgerliga politikerna i Landstinget under flera år fått kritik för att de eftersätter underhållet av sina fastigheter. I somras påtalade Saco:s huvudskyddsombud Anna Rask-Andersen omfattande brister i arbetsmiljön till följd av vanskötsel av Akademiska sjukhusets lokaler.
Hur ser du på kritiken om att ni inte sköter om och tar ansvar för era fastigheter?
– Det är ingen medveten strategi från vår sida att låta hus förfalla eller stå tomma. Ulleråkersområdet ska omgestaltas så småningom, säger Arne Sandemo.
Men bland de som övernattar i Kvarteret Kajan är drömmen om ett hus för alla ledstjärna även då polisen efter mörkrets inbrott kommer dit och lyser med ficklampor och filmar för att kunna identifiera personer vid eventuell lagföring. De möter repressionerna med lugn.
– Vi har en oerhört stark icke-våldspolicy. Om de kör ut oss får vi väl ta våra sovsäckar och slå oss ned på gräsplanen utanför. Men kampen kommer inte att ta slut för det, säger Elina Fogelström.
På tisdagen påbörjades en dialog om huset mellan Landstinget och Kajorna. Förhandlingarna kommer att fortsätta under veckan.