Det var den 27 april som en konvoj på väg till byn San Juan Copala i Oaxaca, Mexiko, kom fram till en vägspärr. När bilarna började vända öppnade paramilitärer, dolda bland träden i vägkanten, eld. Beatriz Cariño, ledare för människorättsgruppen CACTUS, och Jyri Antero Jaakkola, en finsk observatör, dödades. Flera andra deltagare sårades och två mexikanska journalister var under dagar försvunna i djungeln, men lyckades ta sig tillbaka.
Gabriela Jimenez, en annan av konvojens deltagare beskriver Beatriz Cariño som ”en av de två viktigaste personerna i konvojen” och tror att hon var det egentliga målet för attacken, medan Jyri Antero Jaakkola hamnade i vägen eftersom han satt i samma bil. Bägge träffades i huvudet.
Konvojen medförde förnödenheter till San Juan Copala eftersom byn under flera veckor varit belägrad av den paramilitära gruppen UBISORT, som inte släppt förbi någon trafik. Elektricitet och telefonlinjer har skurits av.
Nu två veckor efter attacken har den mexikanska regeringen lovat att tillsätta en undersökningskommission med representanter för alla partier. Men ännu har ingen gripits och inga misstänkta identifierats. Den lokala polisen har över huvud taget inte gått in i området. Det är oklart hur undersökningskommissionen ska kunna arbeta utan säkerhetsgarantier i områden som i praktiken kontrolleras av paramilitärer.
Vänsterpartiet PRD har krävt att den federala åklagarmyndigheten ska ingripa. Flera demonstrationer mot attacken har hållits i Oaxaca och angränsande Chiapas. En ny konvoj har samlat ihop material och tillkännagett sin avsikt att försöka ta sig in till San Juan Copala, men nu vill de åtföljas av FN-representanter och av den Interamerikanska människorättskommissionen. Något svar har de ännu inte fått.
Det var efter ett omfattande folkligt uppror 2006, inlett genom en lärarstrejk, som Triquiindianbyn San Juan Copala förklarade sig som en ”autonom kommun”, liksom ett stort antal andra byar. Även efter att upproret slagits ned har en omfattande, decentraliserad folklig organisering fortsatt i Oaxaca, på senare tid bland annat fokuserad kring motståndet mot den planerade privatiseringen av Mexikos statliga oljebolag PEMEX.
Men även motståndarna har organiserat en mängd nya paramilitära grupper, däribland UBISORT, som tros vara knutet till PRI, provinsguvernören Ulises Ruiz parti, och i varje fall tycks operera ostört av den PRI-kontrollerade polisen.
Sedan 2006 har tio personer dödats i Triquifolkets områden. I grannstaten Chiapas har liknande paramilitära förband, som utfört blodiga attacker, existerat alltsedan Zapatistupproret 1994. Också många av dem har band till PRI.
Den 27 oktober 2006 dödades den amerikanske fotografen Brad Will vid en barrikad i utkanten av staden Oaxaca. Att döma av hans egen videofilm och flera vittnesmål sköts han av en annan paramilitär grupp ledd av bland andra framstående lokala politiker från PRI. Polisen och åklagarmyndigheten anklagar dock i stället en av hans meddemonstranter, som fortfarande sitter häktad i väntan på rättegång.
Förundersökningen har avfärdats av Brad Wills familj, internationella rättsläkare och mexikanska Människorättsombudsmannen, som bland annat påpekar att obduktionen visar att han skjutits på minst 30 meters avstånd.
Mordet på Will blev en förevändning för den mexikanska regeringen att skicka in den federala polisen och slå ned upproret. Därför vill folkrörelserna i Oaxaca inte att attacken mot konvojen leder till en militarisering av området, även om de kräver polisingripande mot de skyldiga.
2007 försvann en annan internationell aktivist, Sally Grace, som senare hittades våldtagen och mördad. Det har inte klarlagts om även det mordet var politiskt motiverat, men hon hade kort innan bortförandet rapporterat att hon blev skuggad av okända personer.