I Malmö strider de boende i stadsdelen Lindänge för att få behålla sin vårdcentral.
Den borgerliga regionstyrelsen har för avsikt att flytta vårdcentralen till den närliggande stadsdelen Lindeborg, vilket de boende menar kommer att medföra drastiska försämringar.
–Det är verkligen jättedåligt och folk är upprörda. Kollektivtrafiken mellan de här två stadsdelarna fungerar dåligt. Det är väldigt många äldre som drabbas, och barnfamiljer som saknar bil, säger Eva Svegborn, från Nätverket för gemensam välfärd i Malmö, som har startat ett upprop mot nedläggningsbeslutet.
I och med Hälsoval Skåne, en variant av det omdiskuterade Vårdval Stockholm – där regionens invånare själva kan välja vilken hälsocentral de går till – ska varje verksamhet klara av att bära sig själv.
I Lindänge har dock 10000 invånare valt sin lokala vårdcentral, och därför är ilskan extra stor när politikerna ändå väljer att lägga ned.
Marita Sander-Schale, FP, vice ordförande i vårdproduktionsberedningen i Region Skåne, säger sig förstå folks oro och upprördhet. Men hon tycker ändå att Nätverket för gemensam välfärd inte lyssnat tillräckligt på politikerna.
–Det är svårt att veta när man ska informera, oftast reagerar ju människor först när grävskoporna är på plats. Men det är klart att jag förstår de med barnvagnar och att det är bekvämt att slippa ta bussen, säger hon.
Men Eva Svegborn påpekar att dialogen med politikerna varit näst intill obefintlig.
– Det är så oerhört odemokratiskt. Detta visste folket ingenting om när de valde sin vårdcentral och kommunikationen från de ansvariga har varit jättedålig, säger hon.
Nätverkets protester har hittills fått några vänsterpolitiker i Region Skåne att vakna till.
– Det finns ingen förnuftig grund för att lägga ned verksamheten i Lindänge, men den borgerliga sidans beslut står fast. Jag tror dock inte att de törs stänga vårdcentralen innan valet i september, då skulle de förlora så otroligt många röster, säger Vilmer Andersen, gruppledare för Vänsterpartiet.
Men kan ni lova att ni river upp beslutet om ni kommer till makten?
–Ja, vi har fått med oss Socialdemokraterna också, om att i så fall förhindrar vi nedläggningen.
Men inför valet, om knappt fyra månader, lever Lindängeborna i osäkerhet om vårdcentralens framtid. Nätverket för gemensam välfärd har därför skickat ut en skrivelse med rubriken ”Rör inte vår vårdcentral” till samtliga politiska partier i Region Skåne. I den kräver de skriftliga svar senast i slutet av maj ifall nedläggningsbeslutet står kvar.
I väntan på svar fortsätter protesterna med flygbladsutdelning och affischering runt om i stadsdelen.
–Jag hoppas att politikerna känner sig lite skakade. På lång sikt kanske det kan leda till att de tänker sig för i framtiden, säger Eva Svegborn.
FAKTA Region Skåne
• 1997 bildades Region Skåne genom att Kristianstads län och Malmöhus län slogs samman. Liksom landets övriga landsting är dess huvudansvar hälso- och sjukvård, men även kollektivtrafik och kulturverksamhet. Regionen styrs politiskt med regionfullmäktige som högsta beslutande organ.
• Alla invånare i Region Skåne har, precis som i Stockholm, möjlighet att välja sin egen vårdcentral. Enligt många har detta medfört att servicen i eftersatta områden drastiskt försämrats. Samtidigt har privata vårdföretag etablerat sig i välmående områden där det redan finns vård.