LO sågar med rätta folkpartisten Jan Björklund efter hans senaste förslag om att ungdomar ska jobba för skräppengar, halva lönen, och utan anställningsskydd. Lönedumpning skapar inte fler jobb.
Men LO vänder sig inte mot förslaget i sig. Det är att regeringen ska blanda sig i någonting LO anser är en avtalsfråga som är problemet. Framtida kollektivavtal kan mycket väl komma att innehålla en ”lex Jan Björklund” paragraf.
Det slutar inte att finnas problem på arbetsmarknaden bara för att ett kollektivavtal upprättas. Se hur LO-förbundet Hotell och restaurangfacket, HRF, tar ställning för Berns Salonger i konflikten mot deras städare och diskare. ”Berns följer kollektivavtalet” säger HRF och klarar inte av att se hur bemanningsföretagen går runt avtalet och dumpar arbetsvillkoren.
När diskarna och städarna på Berns avskedades via sitt bemanningsföretag satte de sin arbetsplats i blockad. Arbetarna som jobbar på de små bemanningsföretagen i branschen, mestadels papperslösa eller nyanlända invandrare, har organiserat sig i syndikalistiska Hotell och restaurangarbetarsyndikatet istället för HRF. Detta då syndikalisterna alltid ställer sina krav direkt mot huvudföretaget, oavsett om dessa har kollektivavtal eller inte.
Att grupper som tidigare inte organiserat sig fackligt gör det borde ses som en möjlighet till förbättrade villkor för alla arbetare. Men HRF verkar ha uppfattat det som om en annan fackförening är en konkurrent på ”marknaden”, likt Burger King är för McDonalds.
Berns har svarat på blockaden genom att bjuda in HRF till att bilda klubb på arbetsplatsen. Motkravet var att förbundet skulle ta avstånd från blockaden. HRF tackade glatt ja till erbjudandet. ”Vi har ingenting att anmärka på arbetsplatsen Berns. De följer kollektivavtalet, är öppna för facket och har en bra dialog med oss”, sade Julieta Cardenas, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets Stockholmsavdelning till LO-tidningen.
En ny alliansregering efter valet kommer att lägga sig i lönebildningen. Det gav Jan Björklund besked om i måndags. Ungdomar mellan 19 och 23 ska jobba för halva lönen och utan anställningsskydd.
Det är ett förslag som drabbar ungdomar. Då kvinnor redan tjänar lägst kommer unga kvinnor få den största proportionerliga lönesänkningen. En röst på Alliansen är en röst för lönedumpning.
Men det är inte så enkelt som att en röst på oppositionen är en röst mot lönedumpning. Jan Björklunds förslag kan istället genomföras via kollektivavtal.
HRF:s agerande på Berns och godkännande av att bemanningsföretagen dumpar arbetsvillkor ger en ledtråd om hur LO kan komma att agera i den nya konflikten om dumpade ungdomslöner och ungdomsarbetsrätt. ”Jag är ingen motståndare till ett lärlingssystem, men jag blir upprörd över att Björklund diskuterar lönenivåer, det ska inte en minister göra. Ett lärlingssystem sköter parterna på arbetsmarknaden själv” säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Lundby-Wedin är upprörd över att regeringen diskuterar ungdomsjobb med sämre villkor. Men har inget emot att själv sätta sig ned med arbetsköparna och diskutera kollektivavtal med samma betydelse. Röstar vi nej till ungdomslöner i höst riskerar vi ändå få det avtalsvägen. Nu måste de rödgröna och deras ekonomiske sponsor LO ge tydligt besked om dem säger nej till Alliansens lönedumpning oavsett om det införs via lagstiftning eller i avtal.