– Här ser vi det första exemplet på något som sannolikt kan bli allt mer utbrett, kommenterar Mats Edvardsson, chef för studentavdelningen vid universitetet, satsningen.
Den 19 maj lanserades studentföreningen Svensk Student officiellt på Göteborgs universitet. Bakom satsningen står Nordisk Ungdom, en utbrytargrupp från Nationaldemokratisk ungdom, som bildades i januari i år.
Svensk Student vill verka för att stärka den svenska identiteten, öka förståelsen för svensk kultur och utgöra ett stöd för etniskt svenska studenter som känner sig exkluderade på universitetet till följd av sina politiska åsikter.
– Idag domineras undervisningen på Sveriges universitet och högskolor av marxistiska lärare och nyliberala forskare. Politiska åsikter som avviker från deras tolereras inte, säger Andreas Nyberg, en av initiativtagarna till Svensk Student.
Han menar att det råder en rent av diskriminerande hållning till människor som bekänner sig till den nationalistiska ideologin. Det är något som han själv anser sig ha råkat ut för.
Ambitionen är att utveckla Svensk Student så att föreningen ska finnas representerad på landets alla skolor.
– Vi ska se till att trygga miljön för alla elever och studenter med nationalistiska åsikter, säger Andreas Nyberg.
Ni säger er vilja stärka den svenska identiteten, hur ser en sådan identitet ut?
– Det handlar om åsikter och moral. Ett svenskt ideal är till exempel att den svenska människan kämpar på väldigt mycket utan att behöva få beröm. Vi är ett plikttroget folk som kommer i tid. Men det är ett ideal som mer och mer försvunnit.
Martin Thulin är vice ordförande i Göteborgs universitets studentkårer, GUS.
Han förklarar att det krävs ett godkännande, så kallad kårstatus, från
universitetsstyrelsen för att få verka som studentkår. Styrelsen
har nyligen fattat beslut om vilka som beviljas kårstatus de kommande
tre åren. Därför är det, enligt honom, ingen risk att Svensk Student erkänns som studentföreträdare vid Göteborgs universitet.
– Vi i studentrörelsen, och där vågar jag nog tala för nästan oss allihop,
arbetar utifrån värden som jämlikhet, mångfald och jämställdhet och det här
förbundet har inget gemensamt med oss i det avseendet, säger Martin Thulin. GUS kan därför inte att samarbeta med den här gruppen och jag kan inte föreställa mig ett sammanhang i vilket universitetet skulle vilja befatta sig med den.
Han tror att risken för att Göteborgs universitet ska förknippas med föreningen är minimal.
– Jag tror inte heller att den kommer att kunna utöva något större inflytande eller klara sig särskilt länge. Det handlar nog mest om en missnöjesyttring från några få personer.
Hur många medlemmar som är anslutna till Svensk Student vill Andreas Nyberg inte svara på.
– Jag kan säga såhär, att i nuläget kan man räkna oss på två händer. Men vi har bara funnits och planerat i fem-sex månader, säger han.
Mats Edvardsson, chef för studentavdelningen vid Göteborgs universitet, känner varken till Nordisk Ungdom eller Svensk Student sedan tidigare. Men konstaterar, när han får uppläst vad de vill arbeta för, att det inte är något som universitetet kan ställa sig bakom.
– Vi har en demokratisk värdegrund och jag har svårt att se att det de står för skulle vara förenligt med den. Det är olyckligt att de försöker simulera något slags koppling mellan sin verksamhet och Göteborgs universitet, säger han.
– Men här ser vi det första exemplet på något som sannolikt kan bli allt mer utbrett. Det kan tänkas att många olika politiska grupperingar vill ta plats på universiteten nu när kårobligatoriet avskaffas den 1 juli.