Nu, med bara dagar kvar till presidentvalet, ökar spänningarna. Guillermo Baquero, ordförande i ACEU studentorganisationernas paraplyorganisation, är en av landets fyra miljoner internflyktingar som tvingats fly sin hemort La Guajira vid karibiska kusten, alldeles intill gränsen mot Venezuela.
Vi ses på ett kafé i centrala Stockholm, dit han är bjuden av svenska Colombianätverket, för att prata om situationen i landet. Om hur studenter som organiserar sig uppfattas som ett hot mot den sittande regeringen. Om hur de lever under ständig risk att förföljas eller dödas av paramilitära grupper, som ofta har nära kopplingar till högt uppsatta politiker i president Álvaro Uribe Vélez konservativa parti.
– Det pågår en stigmatisering av studentrörelsen i Colmobia, och av alla som kritiserar den sittande regeringen. Vi som öppet kommer med kritik avfärdas som terrorister och som FARC-anhängare, säger Guillermo Baquero.
Han berättar om ACEU:s före detta ledare, Diego Marín, som nu fått politisk asyl i Norge efter att ha blivit hotad till livet av regeringstrogna paramilitära styrkor långt ute på högerkanten. Mellan 2002 och 2006 mördades 14 studenter, alla organiserade och kritiska till regeringens politik.
– Staten erkänner inte de studentorganisationer som finns, så det är ett ansträngande arbete. De flesta av oss är hotade så det ökar ju naturligtvis pressen ytterligare.
Den mesta energin går åt till att informera och beskriva verkligheten i landet. Nästan all media är väldigt koncentrerad till ett fåtal ägare, och de beskriver ofta människorättsaktivister som terrorister, samtidigt som de försöker ge en bild av att Colombia är det mest demokratiska landet i Sydamerika.
Vad, konkret, är det som ni studenter jobbar för att uppnå?
– Först och främst frihet och demokrati, att vi ska ha rätten att yttra oss kritiskt mot staten, och för respekten för oliktänkande. Dessutom vill vi ha rätten till offentlig utbildning, i dag håller staten på att privatisera alla universitet. Vi vill att det ska satsas på vetenskap och inte bara på sådant som riktar sig till vad marknaden vill ha.
Liksom miljoner andra regimkritiska colombianer lever Guillermo Baquero på flykt.
– Paramilitären har väldigt mycket makt i La Guajira där jag kommer från, det är mycket droghandel och vapenexport och flera av grundarna av ACEU har blivit mördade där.
Tiden innan flykten från hemstaden var han studentrepresentant i skolledningen på universitetet, där han studerade till miljöingenjör. En kväll ringde representanter för paramilitären hem till hans mamma och sa att de skulle halshugga honom eftersom de ansåg att han var en terrorist och gerillasympatisör med nära band till vänstergerillan FARC.
Han tvingades gömma sig i sin egen stad och bytte ofta lägenhet. Förföljelsen trappades upp under de sju månader han gömde sig i hemstaden. Till slut fick han via vänner med kontakter inom säkerhetspolisen, DAS, reda på att de hade planer på att mörda honom.
I dag lever han på annan ort i en annan del av Colombia, men fortsätter sitt ideella arbete med att organisera landets studenter, och ställa krav på regeringen om mänskliga rättigheter och rätten till att uttrycka sig och tänka fritt.
Känner du dig själv hotad fortfarande?
– Jag tror att varje person som kämpar för demokrati och frihet i Colombia är under hot, och jag har vid flera tillfällen blivit direkt hotad av paramilitären.
Just nu pågår en utredning, efter den så kallade DAS-skandalen, mot flera höga chefstjänstemän inom säkerhetspolisen som misstänks för att ha läckt information om fackföreningsaktivister, journalister, människor inom de sociala rörelserna i landet och politiskt aktiva studenter till regeringstrogna paramilitära styrkor. Skandalen avslöjades i februari förra året och trots att det kommit fram bevis om att president Uribes tre närmaste rådgivare, och även hans kusin, varit högst inblandade i spionaget och kartläggningen, förnekar presidenten än i dag all inblandning. DAS högsta chef, Jorge Noguera, hävdar dock att presidenten kände till och godkände allt.
Guillermo Baquero tittar ut över lokalen och fingrar på koppen med kaffe. Han berättar om den av EU terrorstämplade paramilitära organisationen AUC, Colombias förenade självförsvar. Enligt organisationen Human Right Watch är AUC ansvariga för över 70 procent av alla mord på oppositionspolitiker och fackföreningsledare i Colombia. År 2004 avmobiliserades organisationen av regeringen.
Men enligt Guillermo Baquero opererar de fortfarande, med regeringens vetskap och med starka band till den Colombianska staten.
– Deras huvudsakliga mål är att förstöra för de sociala rörelserna i landet och försöka få människorättsaktivister och andra att framstå som FARC-medlemmar. Vänstergerillan FARC har i dag tappat mycket av sitt folkliga stöd och har på många håll trängts tillbaka av militären.
Vilka samarbetar ni i ACEU med?
– Vi försöker att samarbeta med alla som vi kan driva frågor tillsammans med. Fackföreningar, bondeorganisationer, kvinnogrupper och HBT-aktivister.
Om bara några dagar, den 30 maj, är det tänkt att ny president ska väljas i Colombia. Konstitutionsdomstolen bestämde nyligen att president Álvaro Uribe inte kan ställa upp en tredje gång, men enligt Guillermo Baquero spelar valet ingen större roll. Av Colombias drygt 44 miljoner invånare lever 64 procent i fattigdom eller extrem fattigdom. Den internationella arbetsorganisationen, ILO, säger att landet är ett av världens absolut farligaste att verka i som fackligt aktiv eller som organiserad oppositionell. Det gäller såväl studentrörelsen, bondeorganisatörer och medlemmar i de sociala rörelserna. Under veckorna fram till valet och strax där efter håller sig därför Guillermo Baquero kvar i Europa där han hoppas kunna möta politiker och studenter för att prata om situationen i hans hemland.
När jag frågar vad valet betyder för honom och för den samlade studentrörelsen skakar han uppgivet på huvudet och ler, men i hans ögon lyser fortfarande allvaret.
– Det här valet är mer ett spel för medierna, det har större betydelse för dem än för folket. Valdebatten handlar nästan uteslutande om vem som ska fortsätta med den sittande regeringens säkerhetspolitik, och ingenting sägs om hur man ska lösa det enorma fattigdomsproblemet i landet.
Framtiden i Colombia är oviss, det är svårt att se hur utvecklingen kommer att te sig. Däremot, och nu skrattar Guillermo Baquero för första gången, är hans egen framtid inte lika svår att förutse.
– Jag återvänder från Europa i början av juni, och kommer då att komma hem till den fortsatta mobiliseringen av den allt starkare studentrörelsen. Jag hoppas även kunna studera klart till miljöingenjör. Sedan kommer jag alltid att arbeta för ett socialt, rättvist och mer demokratiskt samhälle.
FAKTA Colombias studenter strider mot regeringen
Colombias studentrörelse, med den samlande paraplyorganisationen Associacion Colombiana de Estudiantes Universitarios, ACEU, i spetsen arbetar med att ge studenterna en plats i landets samhällsdebatt. De är kritiska till utbildningspolitiken och till att landets universitet privatiseras.
På grund av sitt engagemang har flera studenter mördats och hundratals studentaktivister har hotats och skrämts till tystnad av regeringstrogna paramilitära styrkor. Enligt flera internationella organisationer är organisationsfriheten i dag ordentligt hotad i landet och flera människorättsorganisationer världen över beskriver landet som ett av de farligaste att verka i.
Svenska Colombianätverket arbetar med att försöka påverka politiker och informera allmänheten om situationen i landet. Nätverket har bland annat fått stöd från Olof Palmes minnesfond för att skydda Colombianska studenter från övergrepp och stärka studentrörelsen i landet.