De uppsagda har arbetat som kabinpersonal hos SAS och samtliga är födda tidigare än 1950. DO kräver nu att var och en av dem får 100 000 kronor i skadestånd och 400 000 kronor i diskrimineringsersättning. Ombudsmannen anser att SAS har brutit mot lagen om anställningsskydd och förbudet mot åldersdiskriminering.
– Det är inget man väntar sig efter 39 år vid samma företag, säger Solveig Lingö från Stockholm, en av de uppsagda.
Hon fyllde 60 år för två månader sedan. Bara några veckor efter födelsedagen fick hon ett brev på posten med information om att SAS tänkte säga upp henne.
– Det kändes som en kalldusch, berättar hon för Arbetaren.
Det var hennes eget fackförbund SCCA som förhandlat fram beslutet tillsammans med arbetsköparen SAS.
– De har gått bakom ryggen på oss, men de såg det väl som ett bra tillfälle att bli av med alla gamlingar.
För Per Vang, också han uppsagd, kommer beslutet att påverka privatekonomin kraftigt.
– Visst kommer vi att få pension, men den är mycket lägre än lönen och min fru studerar så det kommer att bli en rejäl inkomstförlust för oss.
Per Vang har arbetat som kabinpersonal för SAS i 42 år och är förbannad på hur facket har skött förhandlingarna.
– Detta är jäv! Det är fyra eller fem av de unga i styrelsen som skulle ha fått gå enligt den gamla Las-listan. De gjorde så här för att rädda sina egna jobb, säger han.
Per Vang är säker på att företaget kommer att nyanställa unga personer så snart de äldre lämnar sina poster i början av nästa år.
Men på de anställdas fackförbund SCCA anser man att det fackliga avtalet är det bästa för kollektivet och man anser inte att det förekommit jäv under förhandlingarna.
– Av de 125 unga som var varslade från början är det bara två som sitter i styrelsen. De körde ingen egen kamp. Vi står bakom det här beslutet allihop, säger Pelle Gustavsson, styrelseledamot i SCCA.
– Det jag saknar i DO:s stämning är informationen om att de över 60 år har rätt till full pension som är på 70 till 75 procent av lönen. Om de arbetar kvar har de rätt att ta ut både pension och lön samtidigt, säger han.
– Det är klart att de äldre kanske befinner sig i en situation som de inte hade önskat. Men vi var tvungna att göra nedskärningar. Hade det varit bättre att kasta ut unga kvinnor med huslån och småbarn? säger Elisabeth Manzi på SAS presstjänst.
Elisabeth Manzi tycker inte att uppsägningarna handlar om diskriminering utan är en nödvändighet för företaget.
– Det är inte olagligt, vi har tidigare fått rätt i domstol i ett liknande fall, säger hon och hänvisar till är ett fall i Norge förra året.
Där blev SAS stämda av tio piloter som ansåg sig ha blivit åldersdiskriminerade. Piloterna blev uppsagda i samband med besparingar och var alla över 60 år gamla. De här piloterna hade samma förmånliga pensionsavtal som den nu uppsagda kabinpersonalen. Tingsrätten i Asker och Bärum gick då på SAS linje och godkände uppsägningarna.
DO är dock övertygad om att det som skett på SAS Sverige under våren är ett klockrent fall av diskriminering. Enligt den nya diskrimineringslag som trädde i kraft i januari 2009 är det olagligt att missgynna anställda på grund av ålder.
– Här är beslutet enbart grundat på att de anställda har uppnått en viss ålder och det är inte förenligt med lagstiftningen, säger Sonya Aho, handläggare hos DO.
Hon tror att fackförbundet SCCA inte riktigt var medvetna om vad de gjorde när de gick med på turordningslistan över de uppsagda.
– Man kan avtala om mycket men inte om sådant som är diskriminerande.