I slutet av maj redovisade Försäkringskassan siffror som visar utfallet för de utförsäkrade som har genomgått arbetslivsintroduktion i Arbetsförmedlingens regi. De visar att 39 procent ansökt om att få återgå till sjukskrivning, medan 13 procent är ”i arbete” och knappt 5 procent ”öppet” arbetslösa. Av de arbetande är det bara en femtedel – eller 3,4 procent av gruppen totalt – som har ett arbete utan stöd. På hur många procent de är anställda, eller hur förändringen ser ut jämfört med läget innan utförsäkringarna, framgår inte.
Hur de utförsäkrades hälsa påverkats har heller inte undersökts.
Enligt ett handläggarstöd som gått ut till alla Arbetsförmedlingens kontor ska arbetslivsintroduktion innehålla ”en kombination av direkt arbetsrelaterade insatser samt motiverande, bearbetande och aktiverande insatser” i ”en sammanhållen process med täta uppföljningar med deltagaren”. Någon sammanställning eller utvärdering av vad som faktiskt gjorts på olika håll finns dock inte.
Ett antal deltagare som Arbetaren varit i kontakt med ger bilden av att insatserna ofta varit måttligt ambitiösa.
– Jag har varit på möte med handläggaren en gång, pratat med henne i telefon tre gånger. Jag var även på ett möte med deras sjukgymnast som dömde ut mig och hänvisade mig till kognitiv beteendeterapi. Men de psykologer jag träffat anser till allas förtret att jag är psykiskt frisk. Jag är fysiskt sett helt kaputt men hjärnan är där. Den får de inte, säger ”Hans”.
– Jag har varit på överlämnandemötet samt ett möte med deras arbetsterapeut för bedömning, det är allt. Jag lämnade in mina närvarorapporter underskrivna ”in blanco”, så får de fylla i vad de vill där, berättar ”Emma”.
30-åriga ”Marja”, som liksom övriga intervjuade inte vill framträda med sitt verkliga namn, är heltidssjukskriven från sitt jobb kassörska på grund av fibromyalgi.
– Och det har sedan byggts på med depression och andra psykiska besvär, tack vare det bemötande jag fått som sjukskriven, säger hon.
Marja har varit på ett möte med sin handläggare och ett med en arbetspsykolog.
– Jag fick fylla i en massa papper, sedan var det inte så mycket mer. De sade direkt att ”vi är inte här för att rehabilitera dig, vi är inte läkare eller psykologer”.
Fortfarande hoppas hon kunna återgå i arbete på åtminstone deltid.
– Det första jag skulle behöva är att slippa pressen för att alls bli mottaglig, det andra är ordentlig rehabilitering. Arbetsförmedlingen gör ingenting, Försäkringskassan utreder mycket men gör lite. All rehabilitering har jag fått kämpa mig till själv.
Av de 17 miljarder som regeringen uppgett sig satsa på rehabilitering , visar 2009 års budgetproposition att största delen är ersättning till deltagarna – pengar som bara flyttats från andra system – medan högst 4,7 miljarder under tre år går till faktiska rehabiliteringsinsatser, varav inget till medicinsk rehabilitering.
Efter fullgjord arbetslivsintroduktion blir det vidare in i ”åtgärdslandet” för merparten av deltagarna – 78 procent av dem återfinns nämligen enligt i nya åtgärder hos arbetsförmedlingen, enligt Försäkringskassans rapport. Vilka åtgärder det rör sig om specificeras inte.
FAKTA Utförsäkrade
• Vid årsskiftet utförsäkrades omkring 15 000 personer från Försäkringskassan. Av dessa har närmare 13 000 deltagit i Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion.
• Efter avslutad arbetslivsintroduktion var knappt 12 000 personer fortfarande inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Runt 7 000 deltog i program med aktivitetsstöd medan 1 700 hade någon form av arbete.
Källa: Försäkringskassan