Ann-Katrin Persson är medlem i nätverket Resurs och är en av de privatpersoner som har engagerat sig i kampen mot en orättvis behandling av sjuka. Tillsammans med en kollega arrangerar hon en sittprotest mot samhällets behandling av sjukskrivna. De vill ha ett slut på utförsäkringarna och menar att den nya sjukförsäkringsreformen är anledningen till att många sjukskrivna numera lever på existensminimum.
– Det som händer är helt tokigt, folk dör ju av de här nya reglerna. Vi vill att folk ska veta hur tokigt det här är, säger Ann-Katrin Persson.
I det här fallet handlar det främst om att skapa opinion och uppmärksamma problemet. Genom protesten hoppas man kunna nå ut till media och hela svenska folket, sjuka som friska. Vissa har förhoppningar om att nå fram till politikerna, men Ann-Katrin Persson är skeptisk.
– Jag tror inte att vi kan påverka regeringen särskilt mycket och därför kan vi inte förvänta oss några resultat där. De är nog fullt medvetna om vad de gör för någonting och hur dåligt vi mår men de bryr sig helt enkelt inte. Däremot kanske vi kan påverka de rödgröna.
Genom Facebookgruppen ”Sittprotest mot den omänskliga sjukförsäkringen” har man lyckats värva och engagera ett flertal personer i hela landet. Enligt Ann-Katrin Persson har man lyckats organisera flest människor i bland annat Gävle, Jönköping och Helsingborg.
– Det är meningen att människor ska inta Försäkringskassan i olika län och tillsammans genomföra en fredlig och lugn protest, säger hon.
Flera organisationer och nätverk är kritiska till regeringens sjukförsäkringsreform som bland annat lett till att runt 15 000 människor utförsäkrades vid årsskiftet. Resurs, Alaf, Slussa och Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt är några av de grupper som arbetar med människor som hamnat utanför sjukförsäkringssystemet och som är i behov av ekonomiskt och moraliskt stöd.
Organisationerna är i regel politiskt och religiöst obundna och arbetar för samma mål. De vill att sjukskrivna och utförsäkrade ska få den vård de behöver för att komma tillbaka till arbetslivet samt ha rätt till en rimlig ersättning under sjukskrivningsperioden.
– Sjukförsäkringen är inte genomtänkt, det är de sjuka som drabbas. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha och vad vi behöver är ett mer medmänskligt samhälle. Man bör ta itu med skadliga arbetsmiljöer, ge rehabilitering åt de som behöver och se till att folk inte omyndigförklaras, säger Maria Werme, ordförande för Slussa.
Den småskaliga föreningen Slussa hjälper både sjukskrivna och människor som fallit offer för vuxenmobbing på arbetsplatser, något som Maria Werme menar är ett stort problem. Slussa har tidigare arrangerat seminarier, föreläsningar och manifestationer för sitt ändamål. Ibland har man följt med som stödperson vid möten med bland annat Försäkringskassan.
– Försäkringskassan ska egentligen ge stöd och råd men nu har det blivit en ändring på detta. Sjuka bedöms som potentiella fuskare vilket är otroligt kränkande. Oron över att bemötas som fuskare och inte veta om man kommer att ha en inkomst skapar ohälsa, säger Maria Werme.
FAKTA Organisering för sjukskrivna
• Alaf. En ideell förening som arbetar mot den ökande orättvisa som drabbar de som skadat sig i sitt arbete, och som inte har vare sig psykisk eller fysik styrka att ta upp kampen för sitt liv, mot framför allt Försäkringskassan.
• Slussa. Organisationen har funnits sedan 2003 och arbetar med människor som drabbats av utbrändhet, utmattningssyndrom, kränkande särbehandling eller vuxenmobbing på arbetsplatser.
• Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt. Gruppen har funnits sedan 2009 och består av personer som försvarar sjuka människors rätt till försörjning. Gruppen anser att de försämringar som infördes i sjukförsäkringen 2003 och 2008 ökar och förvärrar det utanförskap som de sägs vara avsedda att motverka.
• Resurs. Ett nätverk med över
2300 medlemmar vars mål är att få till stånd en rättssäker och human sjukförsäkring som sätter individen i centrum. I dess öppna forum kan medlemmar få stöd och råd samt delge sina erfarenheter om sjukreglerna. Arbetar aktivt med att informera människor om konsekvenserna av sjukförsäkringsreformen.