Den 17 juni begicks det slutliga sveket mot folkomröstningen om kärnkraften 1980. Då beslöt Riksdagen att strunta i att en överväldigande majoritet av svenska folket röstade för en avveckling av kärnkraften, allra senast i år, 2010. Argumenten för detta svek mot demokratin är undermåliga.
Kärnkraften är dyrare än de förnybara alternativen. En aktuell studie från Union of Concerned Scientists, UCS, i USA, där flera framstående professorer från Massachussets Institute of Technology ingår, anger cirka 12 UScents/kWh för ny kärnkraft, knappt 1 kr/kWh med dagens dollarkurs, ett pris som i alla fall basindustrin inte kan betala. En lite högre nivå anges av Keystone Institute där professorer från Yale ingår.
För vindkraft anger UCS 8 cents/kWh och för energieffektiviseringar cirka 3 cents/kWh. Solceller kan i dag köpas för 0,4 dollar/watt , jämfört med vindkraftens cirka 1,5 dollar/watt och kostnaden för ny kärnkraft, ca 7,5 dollar/watt.
Den så kallade fjärde generationens kärnkraft kommer med säkerhet att bli ännu dyrare. Både solenergi och vindkraft är således numera billigare än ny kärnkraft. Därför tillkom i världen i fjol ny vindkraftskapacitet på 37 500 MW, ny solel på 7 500 MW medan kärnkraften de två senaste åren minskat med ca 1 800 MW.
Kärnkraften är ingen lösning på klimatproblemen. Rocky Mountains Institute har i en rapport visat att en satsning på ny kärnkraft för att reducera CO2-utsläppen är bland de minst kostnadseffektiva åtgärderna eftersom ny kärnkraft är dyr och dessutom förorsakar betydande CO2-utsläpp.
Bäst är energieffektiviseringar, >30 kg CO2/satsad dollar. De flesta andra alternativ utom kolkraft ger billigare reduktion av koldioxidutsläppen än ny kärnkraft, som bara ger 8 kg CO2/dollar. Naturgaseldade kraftvärmeverk ger cirka 13 kg CO2/$. Professor Mark Jacobson vid Stanford-Universitetet i Kalifornien publicerade i fjol en rapport med 117 vetenskapliga referenser i Energy & Environmental Science där slutsatsen är att ny kärnkraft, vid sidan av kolkraft, är det sämsta av ett tiotal undersökta alternativ för elproduktion om man vill rädda klimatet och ha en säker energiförsörjning.
Omräknat till svenska förhållanden står kärnkraften, utifrån Stanford-rapporten, för ca 15 procent av de svenska koldioxidutsläppen. Ett exempel är att den australiska urangruvan Olympic Dam som årligen orsakar koldioxidutsläpp på 1,2 miljoner ton.
Kärnkraften sätter sprätt på algblomningen enligt en rapport från professor Bo Nordell vid Luleå Tekniska Universitet. Kärnkraftsreaktorerna värmer upp Östersjöns ytvatten vilket orsakar ökad risk för algblomning. Svensk kärnkraft, under ett normalår, tillför 140 miljarder kilowattimmar varmvatten till våra kusthav, motsvarande Sveriges hela elförbrukning.
Dessutom tillkommer bidrag från den finska och ryska kärnkraften från andra sidan Östersjön med ännu mer, speciellt när den nya finska jättereaktorn tas i drift. Uppvärmningen av havet sker inte minst lokalt utanför kraftverken, där algblomningen ofta startar för att sedan breda ut sig. Till exempel framgår av satellitfoton att algblomning startade utanför Forsmark 23 augusti 2008 för att sedan spridas i nordostlig riktning de kommande dagarna.
Kärnkraftens enorma varmvattenutsläpp följer sedan med ytvattnet söderut där det förenas med motsvarande varma ytvatten från Finland och sedan bidrar till algblomningens utbredning i centrala Östersjön. Nu har dessutom regeringen vidtagit åtgärder som stimulerar ökad användning av konstgödsel med efterföljande ökande näringstillförsel till Östersjön. Resultat blir givetvis ökande algblomning.
Det är också känt att uppvärmt kylvatten, vid vissa väderförhållanden, kan göra havsvatten på grunda områden övermättat med syre så att exempelvis horngäddor drabbas av gasblåsesjuka. Utanför Ringhals har en omfattande fiskdöd observerats, men ingen myndighet bryr sig om att utreda orsaken. Enligt engelska studier kan så mycket som hälften av fiskbeståndet försvinna i vissa regioner på grund av kärnkraften.
Det finns höga skorstenar vid reaktorerna, inte utan anledning. Där pyser nämligen ut ett trettiotal radioaktiva isotoper, som sannolikt är orsaken till den förhöjda cancerfrekvensen nära kärnkraftverk.
Elförbrukningen har sjunkit påtagligt under 2000-talet, från 150 till 140 TWh, motsvarande två av dagens reaktorer, som nu fungerar sämre än någonsin.
Inget tyder på att elförbrukningen kommer att öka det närmaste decenniet. Ny kärnkraft slår därför ut satsningar på förnybar energi genom att den måste reas bort. Det är alldeles uppenbart att kärnkraften påverkar klimatet negativt ur många aspekter. Att miljöminister Andreas Carlgren, C, gång på gång talar om klimatvänlig kärnkraft är en ren skandal.
Efter riksdagsbeslutet är det nu viktigt att vi får en ny regering i september som verkligen har respekt för folkomröstningen om kärnkraft och lovar att avveckla kärnkraften, för miljöns och framtida generationers skull.