Den norska regeringens missbruksutredning, ledd av Thorvald Stoltenberg från Arbeiderpartiet, överlämnades till hälso- och omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen förra onsdagen. Utredningen, som tillsattes våren 2009, innehåller 22 konkreta punkter om hur missbruksvården i landet kan förbättras.
Bland annat föreslås snabbare behandlingsinsatser, omedelbar tillgång till avgiftning och ökade möjligheter för anhörigas delaktighet i vården. Utredningen vill också att de sprutbytesställen som redan finns i dag ska ha längre öppettider och erbjuda fler hjälpmedel till de missbrukare som söker sig dit.
Ett av de mest progressiva förslagen är att missbrukare som lagförs för brott inte ska tilldömas fängelsestraff utan istället ges behandling. Steinar Gullvåg från Arbeiderpartiet, har drivit den frågan länge och hoppas nu att regeringen äntligen gör verklighet av förslaget. Han har stöd av ytterligare ett tiotal rödgröna politiker.
– De här människorna har ingenting i fängelse att göra. Problemet i dag är ju att de inte får behandling. Vi måste få slut på det här med att om de får återfall en gång så kastas de ut i mörkret. De bör hellre hämtas tillbaka in igen, sade Gullvåg till Verdens Gang inför presentationen av förslaget.
Men det som väckt hetast debatt är att utredningen vill att de mest hjälpbehövande heroinmissbrukarna ska assisteras av läkare och professionell vårdpersonal vid injicering av heroinet. En majoritet i Stortingets narkotikautskott ställer sig bakom förslaget som de nu hoppas ska gå igenom. Även Oslos vicepolismästare Roger Andresen har uttryckt sitt stöd för den föreslagna insatsen, uppger Verdens Gang.
Men långt ifrån alla är positiva. Heroinstödd missbruksvård är en omstridd fråga såväl fackligt som politiskt. I dag står över 4 000 missbrukare i Norge i kö till avgiftning och assisterad behandling. Helge Waal, professor vid Senter for rus- og avhengighetsforskning i Oslo, menar att förslaget om heroinassisterad behandling, vilket bara kan komma i fråga för några tiotal personer, flyttar fokus från den mer övergripande missbruksvården.
– Jag blir väldigt besviken över att heroinbehandling blir huvudtemat i missbruksdebatten. Problemet i dag är att utvidga kapaciteten och förbättra kvaliteten på befintliga behandlingsformer, säger han till tidningen Klassekampen.
– Heroinassisterad behandling förutsätter att det upprättas speciella center där narkotikan ska delas ut tre gånger om dagen till brukarna. Centren måste vara bemannade från morgon till kväll. Det säger sig själv att det kommer att kosta enorma summor.
Det socialliberala Venstre är det enda parti som uttryckligen skrivit in heroinassisterad behandling i sitt program och partiet får stöd av flera politiska ungdomsförbund på både höger- och vänsterkanten.
Hälso- och omsorgsministern har ännu inte lämnat besked om hur hon och regeringen kommer att ställa sig i frågan. Men Thorvald Stoltenberg, som efter ett studiebesök i Schweiz själv övertygades om att metoden fungerar, tycker att Norge ska beakta de positiva resultat som uppvisats i de länder där den används.
– Det är sju länder i Europa som tillämpar detta. Det måste finnas en orsak till att de inte slutat med det. En del har använt metoden i flera år, säger han till Verdens Gang.
I Danmark började man ge heroinassisterad behandling i våras. Även i Sverige granskas metoden inom ramen för den utredning om svensk missbruksvård som förväntas vara klar i november. Folkhälsominister Maria Larsson, KD, har dock vid flera tillfällen tagit avstånd från det vägval i narkotikapolitiken som Danmark gjort, och nu alltså även Norge kan komma att göra.