Strejken vid växellådefabriken i Foshan, där arbetarna tilltvingade sig 24-procentiga löneökningar, verkar med ordförande Maos uttryck ha blivit ”gnistan som tänder en präriebrand”, skriver Sunday Times. Hong Kong-baserade China Labour Bulletin observerade minst fem officiellt rapporterade strejker under förra veckan, men som organisationens ordförande Geoffrey Crothall säger:
– Varje dag pågår strejker i Kina som aldrig rapporteras.
Han talar om ”en våg av konflikter, strejker, demonstrationer och blockader som spritt sig från fabriker i södra Kina ända till Shanghai”.
I Kunshan i Yangtzedeltat drabbade hundratals arbetare från en gummifabrik samman med polisen, som försökte bryta upp deras pågående strejk. I Pudong marcherade runt 2 000 arbetare ut från en datordelsfabrik med krav på löneförhöjningar. Vågen verkar inte stanna inom de mer utvecklade kustområdena, utan fortsätta in i det fattigare inlandet där många fabriker numera också återfinns.
Xian i centrala Kina är berömt för sin tusenåriga terrakottaarmé, men den industriella armén håller sig inte lika lugn. 900 arbetare vid en symaskinsfabrik strejkade under flera dagar tills företagsledningen accepterade kollektiva förhandlingar. Strejkvågen fortsatte till Pingdishang där 5 000 anställda på en nyligen privatiserad textilfabrik blockerade grindarna och vecklade ut en bandroll med texten: ”Vi kräver att kommunistpartiet, vår moder, ger oss vår dagliga skål ris.”
En av de mest omrapporterade konflikterna ägde rum vid Hondas låsfabrik i Zhongzan, den tredje konflikten på en Hondaanläggning under kort tid. De över 1 500 arbetarna, mest unga kvinnor, gick ut i strejk med krav på 100 procents löneökning.
I början av förra veckan verkade det som att ledningen ridit ut strejken genom en kombination av eftergifter – runt 20 procents höjning till en sammanlagd månadsinkomst på motsvarande 1 600 svenska kronor – och intensiv rekrytering av strejkbrytare, bland annat med rekryteringstält i köpcenter och på huvudgator.
Under helgen kom dock uppgifter om fortsatt missnöje och planer på en ny strejk, men kinesiska medier som inledningsvis täckte konflikten, tycks ha lagt locket på för ytterligare rapportering. Samtidigt gick 240 svetsare ut i strejk på ytterligare en Hondaanläggning i Wuhan.
Och under förra veckan kom turen till Toyota då produktionen hos två underleverantörer i Tianjin stoppades.
Förutom strejken i Foshan spelade uppståndelsen kring elektroniktillverkaren Foxconns enorma anläggning nära gränsen till Hongkong, som bland annat tillverkar Iphones, en roll som tändande gnista. Där gick det aldrig till strejk, men ledningen såg sig likväl tvungen att höja lönerna med upp till 70 procent efter att en serie självmord fäst uppmärksamheten på svåra förhållanden och hårt uppdriven arbetstakt.
The Guardian citerar arbetsmarknadsanalytiker som poängterar att de senaste strejkerna representerar en ny trend: medan protester hittills har riktat sig främst mot outbetalda löner ställer arbetarna nu i stället krav dels på kraftiga löneökningar, dels – ännu mer kontroversiellt – på att få bilda oberoende fackföreningar.
I Foshan kommer arbetarna nu själva att få välja ordförande i den lokala avdelningen av den statliga fackföreningen, vilket en talesman presenterade som ”arbetsplatsdemokrati”.
Bakgrunden verkar de flesta bedömare se dels i att Kinas tidigare stora arbetskraftsöverskott börjar sina, dels i att dagens unga arbetare som växt upp i ett snabbt framåtskridande konsumtionssamhälle har större förväntningar och krav än föräldragenerationen.
Det är en utveckling som tycks skrämma landets ekonomiska och politiska elit.
”Det är inte bara Honda som borde känna panik idag, utan hela Kina”, skriver China Management Daily, landets ledande affärstidning.
FAKTA KINA
• Kinas arbetskraftsstyrka
uppgår till omkring 920 miljoner människor.
• Påtvingat övertidsarbete och farliga arbetsförhållanden räknas som utbredda problem.
• Landets arbetslagstiftning anses hålla god internationell
standard myndigheternas kontroll av efterlevnaden är svag.
• Den enda tillåtna fackföreningen är statliga ACFTU, vilken enligt Internationella Fackliga Samorganisationen inte är att betrakta som en fri och oberoende representant för arbetstagarna.
Källor: ILO: IFS