I Sverige hamnar allt fler i skuldfällan, aldrig har så många personer varit skuldsatta som i dag. Just nu pågår en studie vid Mittuniversitetet, beställd av Konsumentverket, om överskuldsatta och dödlighet. Studien som först beräknas vara klar i mitten av juli uppvisar anmärkningsvärda resultat. De 1 116 skuldöversatta svenskar som beviljades skuldsanering 2003 har jämförts med folkbokföringsregistret. Resultatet av granskningen visar att 15 procent, det vill säga 167 personer varav 106 män och 61 kvinnor, hade avlidit fram till maj i år. Det innebär att gruppen har 33 gånger högre dödlighet än befolkningen i stort.
Konsumentverkets enhetschef Vilhelm Nordenankar tror att resultatet har ett samband med det svenska regelverket som omgärdar skuldsanering. Han menar att det finns betydligt humanare regler i andra länder, till exempel i Finland där man gått ner på en skuldsaneringstid på tre år.
– Det är ett ganska hårt system vi har i Sverige jämfört med andra västeuropeiska länder. Det är hårda regler för att beviljas skuldsanering, det är få som kommer igenom nålsögat och sedan tar det väldigt lång tid för de som väl gör det. Fem år tar det innan man blir fri. Att leva under existensminimum under så lång tid är förstås oerhört påfrestande, säger han.
Den ännu opublicerade studien ingår i en större rapport som planeras vara klar i höst och som handlar om de samhällsekonomiska effekterna av att människor blir överskuldsatta. Enligt Kronofogdemyndighetens beräkningar kostar det i dagsläget, räknat på kostnader för sjukvård och produktionsbortfall, 30–50 miljarder kronor årligen.
– Vi vet sedan tidigare att hälsostatusen, både psykiskt och fysiskt, är låg hos personer som varit skuldsatta länge. Det kostar samhället mycket att folkhälsan hos de skuldsatta blir så nedsatt, till exempel genom att de inte kan jobba och blir socialt exkluderade. Det här indikerar att insatserna kommer alldeles för sent. Vi måste hitta tidigare lösningar för människor som blir skuldsatta, säger Vilhelm Nordenankar.
Lotta Lagnander, före detta ordförande för överskuldsattas nätverk Fattiga Riddare, arbetar som jurist med särskild inriktning mot skuldsättningsfrågor. Hon har egen erfarenhet av att leva som skuldsatt och är inte förvånad över siffrorna i Konsumentverkets studie.
– Många som befinner sig i den här situationen känner att de inte orkar längre, man blir uppgiven och har ingen kraft. Det är många som hamnar i en depression, säger hon.
De klienter som söker hennes hjälp med sin ekonomiska situation har varierande klassbakgrund och livssituation.
– Det är allt från hemlösa till pensionärer, från kvinnor som får ta konsekvenserna av sina mäns alltför vidlyftiga affärer till män som mist vårdnaden om sina barn och förlorat allt. Det här är ett problem som går som ett tvärsnitt genom hela befolkningen.
Hon pekar också på en grupp där många verkar ha råkat illa ut – egenföretagarna.
– På 1990-talet gick det ju nästan ett påbud genom landet att alla skulle bli företagare. Det är lite detsamma vi ser hända nu. Alla som utförsäkras, de som förlorar jobbet uppmuntras starta eget. Var kommer de att befinna sig inom några år?
I likhet med Vilhelm Nordenankar anser Lotta Lagnander att det behövs tidigare insatser för skuldsatta. Men hon menar att det är som att politikerna inte riktigt vågar ta i den här frågan, att den är omgärdad av ett slags fattigdomsskam.
– Det finns något av en allmän uppfattning om att den skuldsatta är slarvig och får skylla sig själv. Men det finns en mängd andra skäl till att man kan få sin ekonomi raserad. Vi måste underlätta för skuldsatta att komma in i samhället igen, säger hon.
FAKTA SKULDSATTA
• 2009 fick Kronofogdemyndigheten in drygt 1,2 miljoner skuldförelägganden, vilket är en ökning med 18 procent från året innan.
• I dag är runt en halv miljon människor överskuldsatta i Sverige, vilket motsvarar cirka 7–8 procent av befolkningen.
• Generellt har överskuldsatta 35 procents lägre hälsovärden än övriga befolkningen. Genomsnittligt är folksjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer nio gånger vanligare hos överskuldsatta jämfört med andra medborgare.
Källa: Kronofogdemyndigheten