Under förra sommaren hade fyra elektriker ett sex månader långt jobb i Stockholmsförorten Rinkeby. Arbeten skulle utföras i källarutrymmen till 25 hyreshus. Efter att de blivit klara med de två första husen och gick ner i källare nummer tre märkte de att något inte stod rätt till.
– Det var en ren slump att vi upptäckte det, säger Stefan Andersson, en av de fyra elektrikerna.
I källaren fanns det fullt av tejpremsor uppsatta. Alla remsor var märkta med varningstexten ”asbest”.
– Då ringde vi Stockholmshem men de sade att det inte var någon fara. Sedan skickade de ut en projektledare som bara inkompetensförklarade oss. Han sade att det inte var farligt och att vi inte hade någon utbildning inom området och därför inte behövde oroa oss, säger Stefan Andersson.
Bostadsbolagets besked var alltså att arbetet skulle fortsätta. Men svaret retade upp elektrikerna. De ringde sitt fackförbund som bestämde att arbetet i den farliga miljön skulle upphöra. Det visade sig senare att Stockholmshem hade dokumenterat att det fanns asbest i alla husen, inklusive i de två hus som elektrikerna redan färdigställt.
Nu, ett år senare, har fackförbundet Elektrikerna valt att polisanmäla Stockholmshem.
– Alla företag vill komma undan så billigt som möjligt och då tummar de på arbetsmiljöreglerna, säger Göran Söderlund, arbetsmiljöansvarig på Elektrikerförbundet.
Han tycker att det anmärkningsvärda i historien är att Stockholmshem, som är ett kommunalt ägt bostadsbolag, visste att det fanns asbest på arbetsplatsen, men att de ändå struntat i att vidta de åtgärder som krävs för att kunna arbeta säkert.
– Vi kände till att det förekom asbest på rörböjarna i de här husen. Husen hade inventerats och man hade märkt upp var det fanns asbest, bekräftar Olle Torefeldt, informationschef på Stockholmshem.
Han förklarar att deras bedömning varit att man kunde göra elinstallationerna utan att komma åt rörböjarna. Efter elektrikernas invändningar ändrade man sig dock och tidigarelade den asbestsanering av husen som var tänkt att påbörjas efter det att elinstallationerna färdigställts.
– Vi har självklart inte haft för avsikt att utsätta någon för fara, säger Olle Torefeldt.
Larmet om asbest som arbetsmiljöproblem kom redan på 1970-talet och ledde till ett förbud 1976. Trots det visar Socialstyrelsens cancerregister att det fortfarande är cirka 100 personer per år som avlider i mesotheliom, en sällsynt men elakartad form av cancer orsakad av asbestexponering.
Elektrikern Stefan Andersson berättar att han har funderat över de risker som han och hans tre arbetskamrater utsattes för förra sommaren.
– Det känns för djävligt. Det här dammet drar man ju med sig hem och jag har en son på nio bast, jag vet inte om han också kan ha dragit i sig det här, säger han.