På grund av hälsorisker har ETU valt att avråda alla sina medlemmar från att arbeta inom kärnkraftsnäringen. Fackförbundet har skickat en informationsfilm till samtliga 14000 medlemmar där det propagerar för att det inte är värt att riskera sitt liv för pengar.
– Vi producerade en DVD för att informera våra medlemmar, och på det här stadiet har vi bara fått positiv feedback, säger Peter Simpson ordförande för ETU.
Han är övertygad om att exponeringen för uranium i framtiden kommer att jämställas med exponering för asbest.
– När väl alla australiensare är ordentligt utbildade i riskerna, då kommer allmänheten inte att tillåta kärnkraft i vårt land, och förhoppningsvis, ju fler fackförbund som hakar på så kan vi bli av med den här lömska verksamheten från vår strand, säger Peter Simpson.
Fackförbundet menar att gruvföretag och deras politiska supportrar lockar med höga löner och förnekar de stora riskerna för att få arbetskraft att ställa upp. De skador som arbetarna inom uranbrytningen drar på sig upptäcks ofta långt efter att de blivit utsatta för strålningen.
Det kan ta 20 år innan de allvarligaste effekterna av radioaktivitet uppstår. Flera vetenskapliga studier har konstaterat att cancer och genetiska skador är vanligare hos gruvarbetarna än hos den övriga befolkningen. I gruvan Radium Hill, 55 mil från Adelaide i södra Australien, bröts uran fram till 1950-talet. 20 år efter att gruvan slog igen hade 54 av arbetarna avlidit i lungcancer.
2006 publicerade en forskargrupp en rapport som tyder på ett cancerkluster vid en annan urangruva i Australien – Ranger i närheten av Darwin – där uranet processas och packas i tunnor för transport till någon av världens sex anrikningsanläggningar.
Laurie Hooker, numera strålningsforskare, arbetade som kock vid Rangergruvan i början av 1980-talet. I ett skriftligt vittnesmål som Arbetaren tagit del av minns hon med fasa hur hon och hennes vänner brukade fiska och sedan bjuda in till stora grillfester. De levde i ovisshet ända fram till 1983 då gruvföretaget gick ut och varnade för att äta eller dricka något som kom från trakten.
Laurie Hooker berättar i ett mejl att hon inte kunde tro sina ögon när hon insåg att gruvarbetarna inne på anläggningen, 27 år efter larmet, fortfarande duschar och dricker av det förgiftade vattnet.
Enligt omfattande internationell forskning finns det även cancerkluster kring flera urangruvor runt om i världen, bland annat i Kanada, New Mexico, USA, Ryssland, Tjeckien och Frankrike.
Än så länge gäller fackförbundets ETU:s bannlysning bara i Queensland och i de norra territorierna.
– Vi är bara i början av den här kampanjen. Efter vårt nationella möte som vi ska ha i augusti kommer bannlysningen att beröra hela nationen, säger Peter Simpson ordförande för ETU.