Falköpings Tidning berättade i två reportage förra veckan om Liza Sundberg, 32, från Grästorp och ”Kent” (som egentligen hette något annat), 46 år, från Tidaholm. Liza Sundberg led av bipolär sjukdom, svår ångest och stressöverkänslighet. Kent hade kronisk ryggvärk. Bägge var sjukskrivna sedan flera år tillbaka. Bägge utförsäkrades efter årsskiftet. Ingen av dem är i livet i dag.
De anhöriga tvekar inte om att Försäkringskassans besked var det som till slut knäckte deras livsvilja. ”För Liza betydde utförsäkringen att hon skulle räknas som frisk och tvingas jobba, någon hon visste att hon inte skulle klara… hon ville inte vara till besvär”, berättar hennes man Ola Sundberg.
”Efter beskedet blev Kent mer och mer tyst och deprimerad, fast han annars alltid var glad och social […] när man drar i snöret så hårt för folk som redan mår dåligt fysiskt och psykiskt, då orkar de inte mer. De kunde lika gärna ha skickat ett brev, ’gå och ta livet av er’, som att säga att ni blir utförsäkrade”, säger Kents mamma Marja-Lena Paikkö till tidningen.
Hon anklagar direkt regeringen: ”Det är regeringen Reinfelds politik som dödade min son […] hur kan de få förstöra livet för så många?”, säger hon till Falköpings Tidning.
– De som får ett utförsäkringsbesked känner en ständig oro för hur de ska klara sig. Det blir en stressreaktion, och man vet att långvarig stress ofta genererar panikattacker, social isolering och depressioner – eller fördjupar en redan existerande depression. De vill inte ligga anhöriga till last ekonomiskt och får skuldkänslor. En del har dessutom under någon period tvingats leva på noll kronor och då till exempel inte kunnat hämta ut mediciner. För några blir det helt enkelt för mycket, säger Jenny Fjell, läkare och medlem av Resurs.
Enligt organisationens egen enkätundersökning har 4,7 procent av de utförsäkrade och ”utförsäkringshotade” som svarat försökt ta sitt liv. I gruppen redan utförsäkrade var siffran hela 10,7 procent. I stort sett alla hade antingen varit sjukskrivna för psykiska sjukdomar, eller fysiska och psykiska besvär i kombination.
Statistiskt blir vart 15–20:e självmordsförsök ”framgångsrikt”.
Vidare visar undersökningen att 82 procent sade sig blivit ”mer deprimerade”, medan 89 procent av de utförsäkrade rapporterade att deras sjukdomssymptom förvärrats.
– Man känner också maktlöshet som läkare. Det går inte att säga ”ryck upp dig” till människor som befinner sig i en sådan livssituation, säger Jenny Fjell, som själv arbetar på en rehabklinik.
Resurs har själva fått ta emot fler människor i psykisk kris än vad organisationen klarar av.
– Som mest har vi haft 50 personer i vårt ”krisforum”, men vi har varit tvungna att sålla. Ett tiotal har vi bedömt som riktigt allvarlig risk för självmord, då har vi försökt på alla sätt att hålla kontakten med dem och få dem att uppsöka psykiatrin, men några har vi plötsligt inte hört av mer. Det kan förstås ha olika förklaringar, men en är ju att det värsta har inträffat, berättar hon.
Försäkringskassan har hittills gjort studier av hur många av de utförsäkrade som arbetar och vilka ersättningar de får – men aldrig om hur deras fysiska och psykiska hälsa påverkats.
– Nej, det stämmer, vi har gjort uppföljningar kring sysselsättning och försörjningskällor men inte direkt kring hälsotillståndet. Varför vet jag inte. Frågan är förstås intressant, så det är möjligt att det kan bli aktuellt med sådana undersökningar längre fram, säger Ann-Sofi Blomkvist, Försäkringskassans presschef.