Under juni månad har Polisförbundet låtit utföra en enkätundersökning om ungas attityder till polisen. Förra veckan gick förbundet ut i media och slog fast att ungdomar i utsatta områden känner stort förtroende för polisen.
I undersökningen fick de tillfrågade bland annat värdera det polisiära arbetet i sina bostadsområden. 12 procent av de ungdomar som deltog svarade att de anser att polisen gör ett mycket bra jobb i samband med oroligheter i deras bostadsområden, medan 15 procent av de tillfrågade tycker att polisens insatser varit ganska eller mycket dåliga. 36 procent svarar att de tycker insatserna varit ganska bra medan lika många har valt att svara att de inte har någon uppfattning.
Men Polisförbundet säger sig alltså ändå vara glatt överraskat över resultaten.
– Jag trodde faktiskt det skulle vara värre, med tanke på oroligheterna i Rinkeby för någon månad sedan, säger Anna Erhardt, press- och informationsansvarig på Polisförbundet.
I undersökningen har 685 slumpvis utvalda personer mellan 18 och 29 år deltagit. Samtliga bor i områden i Sveriges fyra största städer i vilka arbetslösheten överstiger åtta procent. Av de områden som undersökts ligger nio i Stockholm, två i Göteborg, ett i Malmö och ett i Uppsala. Antalet utfrågade är nästan jämt fördelat mellan kvinnor och män och drygt en tredjedel har någon gång blivit utsatta för brott de senaste tre åren.
På flera av frågorna uppger en stor andel, ofta över 30 procent, att de inte har någon uppfattning. Enligt Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, går undersökningar som den här inte entydigt att tolka.
– Jag litar inte för fem öre på en sådan här undersökning. Man vet ju till exempel aldrig hur stort bortfallet har varit, och ungdomar som redan har en negativ inställning till polisen svarar oftast inte, säger han.
Jan Karlsen, ordförande för Polisförbundet, tycker ändå att resultatet i undersökningen måste ses som positivt sedan en majoritet av de tillfrågade inte svarat att de är väldigt missnöjda med polisens arbete.
– Det är glädjande att se, trots allt som hänt de senaste två åren, att ungdomarna ändå har ett så pass högt förtroende för polisens arbete, säger han.
Sedan 2007 har antalet poliser ökat från 17 500 till 20 500. Och rikspolischefen Bengt Svenson menar att det behövs ännu fler poliser i yttre tjänst och han får medhåll av justitieminister Beatrice Ask, M.
– En ökad polisiär närvaro i utsatta bostadsområden bidrar till att förebygga brott och öka tryggheten, slår han fast i en artikel med rubriken ”Utsatta unga litar på polisen” i Dagens Nyheter den 5 juli.
Men det brottsförebyggande arbetet verkar enligt Polisförbundets egen undersökning inte gå hand i hand med antalet poliser. 33 procent av de tillfrågade säger att de inte tycker att polisen är tillräckligt bra på att jobba brottsförebyggande. Det är siffror som Jan Karlsen anser att polisen måste ta på allvar.
– Vi måste lyssna på dem som svarat och se över vad vi kan förbättra där, säger han.
Jerzy Sarnecki menar att polisens roll i de områden som Polisförbundet valt att fokusera på i sin undersökning ofta är marginell, att de inte lyckas få utsatta ungdomar att känna sig som en del av samhället. Utökade samarbeten mellan polisen, socialtjänst, skola och det övriga civila samhället är nödvändigt, menar han.
– Det är till exempel stor skillnad i den relation som ungdomarna i de här områdena har med närpolisen jämfört med poliser som kommer utifrån när det blir oroligheter. Det krävs god lokalkännedom och väldigt god social förmåga för att arbeta som polis i ett utsatt område, och det saknas ofta hos poliser som kommer utifrån, säger han.
– Ett dåligt genomfört polisarbete leder ofta till att ungdomarna blir arga och då kan det uppstå situationer med bilbränder med mera.
I undersökningen uppger några av de tillfrågade att de tycker att polisen borde göra mer för ungdomarna istället för att försöka sätta dit dem. Dessutom svarar en del att poliserna borde jobba mer med dialog och uppträda mer mänskligt.
Både Jerzy Sarnecki och Jan Karlsen tror att det är just på närpolisområdet som ökade polissatsningar skulle ha mest positiv effekt.
– Vi behöver ju finnas mer i närsamhället och inte bara synas när det blivit stökigt. Precis som supporterpoliserna borde vi jobba mer förebyggande och långsiktigt. Det är viktigt att inte släppa taget när det gäller förtroendefrågor för då är man farligt ute, säger Jan Karlsen.
FAKTA UNDERSÖKNINGEN
• Enligt undersökningen som genomförts av Exquiro Market Research på uppdrag av Polisförbundet har 685 slumpvis utvalda personer i utsatta bostadsområden fått svara på frågor via telefon.
• Av de tillfrågade personerna anser 23 procent att de känner sig otrygga i sitt bostadsområde. 12 procent säger att de fått ökat förtroende för polisen efter oroligheter som skett de senaste åren, medan 10 procent säger att de fått minskat förtroende.
• 43 procent av personerna i utsatta områden anser att polisen är tillräckligt synlig och engagerad i deras bostadsområde. 44 procent anser inte det och 13 procent har ingen uppfattning.
Källa: Polisförbundet