För två år sedan skickades en
15-årig flicka som sommarjobbade på Sävsjöströms Trä AB i Uppvidinge i Småland upp på fabriksbyggnadens tak för att sopa spån. Hon föll genom en röklucka och slog huvudet i betonggolvet sex till sju meter ner.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter står klart och tydligt att ungdomar under 18 år inte får jobba på högre höjder än 3,5 meter, om det inte finns räcken eller andra skyddsanordningar. Företaget och vd:n dömdes därför senare till böter på 50 000 respektive 16 000 kronor för arbetsmiljöbrott.
Hon var en av två sommarjobbare som dog i arbetsplatsolyckor 2008.
I sommar har Arbetsmiljöverket bestämt sig för att ta tag i problemet med unga som skadar sig på sina arbetsplatser. Cirka 850 inspektioner kommer att genomföras runt om i landet. Det är främst arbetsplatser med många unga vikarier, exempelvis restauranger och stormarknader som kommer att få besök.
– Vi kommer att titta efter hur man tar hand om ungdomar i arbetslivet, att arbetsgivaren beaktar de särskilda föreskrifter som finns för unga. Att de har introduktionsprogram till arbetet samt handledning och får den skyddsutrustning som ska finnas, säger Billy Karlsson, samordnare av Arbetsmiljöverkets sommartillsyn.
– Tyvärr är det ett antal ungdomar som skadar sig i onödan varje sommar. Vi hoppas på att slippa se sådana rubriker i år.
Billy Karlsson tror att faktumet att unga män löper 25 procents högre risk att råka ut för en arbetsolycka än män över 25 år kan bero på att man som ung ofta är modigare och tar större risker än äldre.
FAKTA FÖRBJUDET
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter räknas en lång rad med förbjudna arbeten för minderåriga upp. Här är några klart olämpliga arbeten:
• Arbete med rasrisk.
Exempel: I grus-, sand- och lertag eller rivning av hus.
• Arbete på hög höjd.
Exempel: Höjden över mark får inte vara mer än 3,5 m.
• Vissa vårdarbeten.
Exempel: Arbete inom hemtjänst hos vårdtagare med psykisk ohälsa eller missbruksproblem. Arbete som innebär påtaglig risk för kontakt med blod från människa som är eller med stor sannolikhet kan antas vara smittförande.
• Arbete med traktorer, motorredskap, fordon med mera.
Exempel: Minderåriga får inte använda motorredskap avsedda för byggnads-, anläggnings- och vägarbete. Markberedningsaggregat, buskröjningsmaskin, jordfräs eller skördetröska.
• Arbete med maskinellt drivna tekniska anordningar, verktyg med mera.
Exempel: Band-, ram-,
stick- och cirkelsåg, klipp och skärmaskin, spikmaskin, digeltryckpress, förgyllningspress, klädpress, formpress och avfallspress. Maskin med öppen vals eller skruv. Blandnings-, malnings-, kross- och hackmaskin. Band- och cirkelsåg för kött, skivmaskin och förpackningsmaskin. Motorkedjesåg, röjsåg eller motordriven häcksax.