Förra torsdagen, den 15 juli, gick en lag som tillåter samkönade äktenskap igenom i Argentinas senat. Med sex rösters övervikt klubbades beslutet igenom efter 15 timmars debatterande. Lagförslaget har drivits igenom av center-vänsterregeringen under president Cristina Kirchner och Argentina blir nu det första landet i Sydamerika att lagfästa alla människors lika rätt att ingå äktenskap.
– Argentina tar idag ett stort steg mot ett jämlikt samhälle och är ett föregångsland i Sydamerika, en kontinent där katolska kyrkan fortfarande har ett stort inflytande över politiken, kommenterade RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér beslutet.
Den nya lagen har, både före och efter dess tillkomst, väckt starka protester från katolskt håll. Den romersk-katolska kyrkan intensifierade sina motkampanjer dagarna innan omröstningen och hade lyckats samla ihop 60000 människor som marscherade utanför senaten under parollen att en legalisering skulle skada ”kärnfamiljen”.
Flera anställda vid El Registro Civil, motsvarande folkbokföringsregistret i Sverige, som i Argentina har till uppgift att godkänna samtliga äktenskap som ingåtts såväl borgerligt som kyrkligt, har också protesterat mot lagen. Även en domare, Marta Covella, verksam i södra Buenos Aires, deklarerade omgående efter beslutet att hon inte tänkte underteckna homosexuellas äktenskapsbevis då det är emot hennes kristna tro.
– De kan kalla mig vad de vill. Gud säger något till mig och jag tänker lyssna, även om det kommer att kosta mig min anställning. Gud kommer först, sade hon i ett uttalande.
President Cristina Kirchner har dock markerat kraftigt mot liknande uttalanden.
– Ett sådant tonläge tar oss tillbaka till inkvisitionen, till medeltiden. För mig känns det konstigt att det kommer från dem som borde stå upp för fred, tolerans, mångfald och dialog, sade hon i en nyhetsintervju dagarna innan lagförslaget röstades igenom.
Maria Rachid, på Argentine Lesbian, Gay, Bisexual and Transsexual Federation, gladdes över torsdagens beslut, som hon menar gör Argentina till ett mer rättvist och demokratiskt land att leva i.
– Inte bara för att alla familjers rättigheter nu erkänns, utan även för att lagen tillgodoser möjligheten för alla att få tillgång till hälsovård, pension och rätten att efterlämna arv till de människor man delat sitt liv med, inklusive barnen, sade hon.
Den oberoende franska nyhetsbyrån AFP rapporterar att landets första vigsel mellan ett homosexuellt par är planerad till den 13 augusti. Maria Rachid uppger till AFP att hon förväntar sig att ytterligare ett hundratal samkönade par kommer att vigas ungefär vid den tiden.
Partnerskap mellan homosexuella är legaliserat i Uruguay och i vissa delstater i Mexiko och Brasilien. Argentinas lag om samkönade äktenskap har redan inspirerat aktivister runt om i Sydamerika att dra igång kampanjer för att driva igenom en lika progressiv lagstiftning i övriga länder.