Alliansen släppte i fredags sitt familjepolitiska program med rubriken ”10 punkter för tryggare barn”. Familjen har fått en mytomspunnen plats i valdebatten, alla säger sig värna familjen.
Glädjande är att Alliansen nu har jämställdhet som ledstjärna och ska värna alla familjer, inte bara de så kallade kärnfamiljerna. Men någon tanke på att barns trygghet påverkas av föräldrarnas trygghet verkar inte finnas.
Hur trygga är de barn vars föräldrar utförsäkrats från a-kassa eller sjukförsäkring? Hur trygga är de familjer där ena föräldern måste jobba övertid för att den andra ska ha råd att vara föräldraledig? Hur trygga blev de flyktingbarn som förra året jagades av polisen, när Alliansregeringen proklamerade ”återvändandets år”?
Sommaren 2009 bodde jag som inneboende hos en av dessa ”värnade” familjer när jag säsongsjobbade uppe i Dalarna. Pappan i familjen hade svenskt arbets- och uppehållstillstånd, mamman och barnen inte. Barnen kände sig inte trygga. Regeringen hade proklamerat återvändandets år. Det var dags att slå rekord i genomförda utvisningar och bättra på statistiken i god tid inför valet. Första dagen utlänningspolisen besökte huset var som väl var bara pappan hemma.
Trots att barnen och mamman genom giftermål hade rätt till svenskt uppehållstillstånd skedde utvisning ändå. Detta motiveras med att lagstiftarna vill undvika att flyktingar ingår skenäktenskap med svenskar bara för att undkomma faror i sina ursprungsländer. Därför måste flyktingen återvända dit och överleva tillräckligt länge så att den byråkratiska processen för en ansökan om uppehållstillstånd på svenska ambassaden hinner genomföras. Samma regler gäller för både ensamma flyktingar och barnfamiljer.
Den här familjen klarade sig. Kort efter utvisningen lyckades den fly undan en beväpnad mobb, som upptäckt dess första gömställe och gömma sig igen på en ny ort. Svenska ambassaden jobbade rätt snabbt med familjens uppehållstillstånd. Tidigt efter att återvändandets år tagit slut kunde mor och barn återvända på riktigt, till hemmet i Dalarna.
Arbetaren har under våren hårdbevakat utförsäkringarna av sjuka ur Försäkringskassan. Sedan tidigare har vi följt utförsäkringarna ur a-kassan. Vilken trygghet erbjuds barnen till dessa föräldrar? Alliansen lovar nu att de som tidigare utförsäkrats ska få en mindre ”förvärvsstimulans” på sitt socialbidrag, det vill säga kunna jobba en mindre deltid utan att mista bidraget.
För att föräldrar ska känna sig trygga behövs en trygg försörjning och i jämställda familjer behöver alla föräldrar ha tid med barnen. I arbetarfamiljer, där båda föräldrarna har jobb, finns en tydlig tendens att den ena föräldern tvingas till att jobba övertid för att den andra ska ha råd att ta hand om barnen och vara föräldraledig.
Om vi delar på de jobb som finns genom att införa sex timmars arbetsdag kan arbetslösa föräldrar få riktiga jobb istället för att bara dryga ut socialbidraget med en dryg tusenlapp. Flyktingföräldrar kan lättare få jobb och därmed uppehållstillstånd som arbetskraftsinvandrare, och sjukskrivna lättare att klara av att arbeta. Båda föräldrarna får tid över till att ta hand om barnen. Detta kommer att ge tryggare barn.