Den 8 juli, under Almedalsveckan, anordnades ett seminarium på Gotländska ljuset i centrala Visby. Temat för dagen var ”Blockaden mot Berns – facklig kamp eller metoder à la kriminella MC-gäng?” och i panelen ingick förutom Berns vd Yvonne Sörensen ytterligare två personer: Harald Ullman och Lars-Olof Pettersson. Bägge är socialdemokrater, samt pr-konsulter. Frågan är vad de gjorde där, sida vid sida med en arbetsköpare som jämför fackliga aktioner med grov kriminalitet, på en tillställning där inga syndikalister tilläts något genmäle?
Ullman har en gedigen bakgrund inom pr och reklam och var bland annat chef för den socialdemokratiska reklambyrån ARE. Under åren 1985 till 1994 var han byråns ansvarige för partiets valkampanjer. 1996 blev Ullman känd för en bredare allmänhet då han anlitade en privatdetektiv för att kartlägga TV4:s bostadsreporter Bim Enström, vilken kommit på kant med Ullmans vän Ulrik Fällman, dåvarande vd för HSB Stockholm.
Sedan 2005 driver han pr-företaget Ullman Pr. Sedan 2006 är han dessutom vice ordförande i City Polisnämnd.
Nämnden ansvarar för att fastställa mål och verksamhetsinriktning för polisarbetet i centrala Stockholm, där Berns ligger och blockaderna mot företaget äger rum. Ett av dess prioriterade mål är att stävja ”våld, hot och skadegörelse mot pälshandlare och andra näringsidkare”.
Inför seminariet i Almedalen skickade Ullman Pr, som alltså ägs och leds av en person som har en konkret möjlighet att påverka hur polisen hanterar de fackliga blockaderna mot Berns, ut inbjudningar i eget namn.
Och hans engagemang har fortsatt. I tisdags undertecknade Ullman tillsammans med Yvonne Sörensen och ordföranden i Polisstyrelsen för Stockholms län, moderaten Kristina Alvendal, en längre debattartikel i SvD där blockaderna mot Berns jämställs med ”organiserad brottslighet och utpressning”.
När Arbetaren kontaktar Ullman förnekar han att hans företag skulle han något med organiseringen av Almedalsseminariet att göra samt att Berns skulle vara kund hos företaget – pressmeddelandet med inbjudan skickades enbart ut för att informera om att han skulle medverka, vilket enligt Ullman alltid sker då han deltar i offentliga arrangemang. Samtidigt hävdar han att han blev inbjuden, och deltog, i egenskap av vice ordförande i polisnämnden. På frågan varför en pr-byrå ska informera om att en vice nämndordförande ska delta, och om han ser någon risk att hans olika roller blandas ihop, svarar Ullman så här:
– Jo, det gör jag absolut. Det finns en sådan fara, men att vi talar om att vi deltog i en debatt i Almedalen är helt i sin ordning. Men man måste hålla isär rollerna, jag var där i egenskap av polisnämndsledamot.
Seminariet modererades av journalisten Alexandra Pascalidou, som är kopplad till Ullman via Läxhjälpen, en stiftelse som startades 2007 för att erbjuda studiehjälp åt unga i utsatta områden. Och Ullman medger att det var genom honom som Pascalidou kontrakterades.
– Det är riktigt att det var min idé att man skulle använda henne. I och med att jag blev tillfrågad om jag ville ställa upp föreslog jag det.
Då har du alltså inte bara blivit inbjuden och inställt dig på ett seminarium, ni har diskuterat det på förhand också?
– Berns kontaktade mig i egenskap av polisnämndsledamot, då kom vi att diskutera möjligheten till ett seminarium i Almedalen.
Ullman är bekant med Lars-Olof Pettersson sedan tidigare. Dels från den socialdemokratiska sfären, dels från pr-världen. Pettersson tillhör den socialdemokratisk anknutna pr-byrån Rådhusgruppen.
Rådhusgruppens lokaler ligger i porten bredvid Socialdemokraternas på Sveavägen i Stockholm, och de bägge har haft mycket med varandra att göra. Rådhusgruppens konsulter anlitas ofta som moderatorer på socialdemokratiska seminarier, och 2006 uppmärksammades förhållandet dem emellan stort då det avslöjades att Socialdemokraterna i Stockholm haft en hemlig överenskommelse med pr-byrån, som anlitats av Miljöavgiftskansliet, om att framställa försöket med trängselskatter som en succé. Pettersson själv har dokumenterat goda kontakter inom såväl partiet som fackföreningsrörelsen. Han har arbetat som utredare åt Byggnads under 1990-talet samt på regeringskansliet. 2008 tog han initiativ till Entreprenör(s), ett nätverk för socialdemokratiska företagare, och han var sekreterare i den ”jobbkommission”, innehållande Stockholms tyngsta socialdemokrater, som förra sommaren presenterade sina resultat.
På seminariet i Almedalen presenterades han enbart som ”kommunikationskonsult”, och under detsamma talade han – enligt tidningen Restauratörens rapportering – i bekymrade ordalag om hur syndikalisternas verksamhet hotar den svenska modellen och om hur LO-facken bör ”motarbeta avarter”.
Arbetaren har trots upprepade försök inte lyckats nå Pettersson, och han har följaktligen inte själv vare sig kunnat bekräfta eller dementera huruvida Berns är kund till Rådhusgruppen.
Berns nekar till att kommentera företagets eventuella band till pr-företaget,
“Som jag tidigare meddelat en kollega till dig är det Berns ensak vilka leverantörer och samarbetspartners vi har”, skriver vd:n Yvonne Sörensen i ett mejl till Arbetaren.
Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR – den arbetsköparförening Berns tillhör – bekräftar dock att den är kund till pr-byrån.
– Ja det är vi, men vi köper också tjänster från flera andra byråer, säger pressekreteraren Thomas Laurell.
Frågan är varför en arbetsköparförening skulle ingå avtal med en pr-byrå som är intimt förknippad med Socialdemokraterna? Svaret kan mycket väl heta Mats Hulth.
Det tidigare socialdemokratiska borgarrådet, som har kopplingar till såväl Ullman som Pettersson, var från 1999 fram tills nyligen vd för SHR, och gick strax innan sin avgång till hätskt angrepp mot syndikalisterna med anledning av blockaden mot Berns.
Företrädare för syndikalistiska Registret är klara i sin uppfattning: i juni förändrades Berns retorik. Tonläget har enligt Registret dämpats, och istället för att främst värja sig mot anklagelser började företagets företrädare började tala om vikten av facklig organisering och betydelsen av schyssta arbetsvillkor.
Det faktum att socialdemokratiska Hotell- och restaurangfacket öppet ställde sig på Berns sida (se Arbetaren 20/2010) är något företaget upprepade gånger återkommer till. På sin hemsida väljer företaget inte att lyfta fram någon av de texter borgerliga debattörer och ledarskribenter författat till stöd. Istället toppas sidan av en debattartikel, ursprungligen publicerad i socialdemokratiska Stockholmstidningen, författad av en tidigare riksdagsman och ledamot i Norrtälje kommunfullmäktige, Roland Larsson, S. Rubriken lyder ”Strid visar vikten av ett starkt fack”, och texten handlar om hur den arbetsfred LO säljer är det enda alternativet till syndikalisternas ”oacceptabla” metoder.
Men om Berns nya mediestrategi är resultatet av kontakten med ett socialdemokratiskt pr-maskineri återstår fortfarande en fråga: varför personer kopplade till Socialdemokraterna skulle vilja ställa sig på arbetsköparens sida i en facklig konflikt?
Ullman ger ett möjligt svar:
– Som socialdemokrat har jag synpunkter på syndikalisterna. De använder helt felaktiga metoder. Det har alltid funnits en motsättning mellan arbetarrörelsen och syndikalister i synen på kollektivavtal, hur fackligt arbete ska bedrivas och annat. Man kan säga att det är de klassiska grejerna.