– De sa att de ville att jag skulle vara deras ögon och öron. Jag var särskilt intressant för dem för att jag talar sju språk och har jobbat ideellt som tolk – möjlighet att spionera på flera olika folkgrupper samtidigt, säger Hameed Al-Obaidi till Arbetaren Zenit.
Alltsedan 2003 hade han varit aktiv mot ockupationen och den nya regeringen och publicerat kritiska artiklar i ett stort antal tidningar och på webben. Han greps, satt fängslad i 18 månader och torterades.
– Irakierna torterade på det gamla sättet, genom att slå mig. Amerikanerna som var där var mer moderna, de ville inte lämna synliga märken. De använde psykologisk tortyr. Bland annat satte de en högtalare på mycket hög volym direkt över mitt huvud, berättar han.
Han är efter det döv på ena örat, vilket han har flera läkarintyg på. 2007 flydde han till Sverige och sökte asyl, men avgörandet dröjde. I oktober 2008 kom kallelsen från Säpo, ”med anledning av din ansökan om uppehållstillstånd”, som det står i ett brev Arbetaren Zenit tagit del av. Till att börja med svarade han avvaktande. Men efter ett nytt möte backade han ur definitivt.
– Jag förstod av deras frågor att det inte var Sverige som var intresserat av informationen, utan den skulle vidare till USA. Det ville jag inte vara med om, säger han.
En vecka senare kom avslaget från Migrationsverket.
– Jag är övertygad om att det finns ett samband, säger han.
Hameed Al-Obaidi berättar sin historia lugnt och sakligt, till synes oberört, och har noggrant noterat alla turer, i den för honom, från början främmande svenska byråkratin. Det hörs ett ständigt sorl runt omkring telefonen och då och då vad som låter som upprörda ordväxlingar – det är svårt att hitta en ostörd plats på hans nuvarande vistelseort, Migrationsverkets förvar i Flen.
Han överklagade verkets beslut och återigen drog processen ut på tiden. En mejlkonversation från i mars visar hur han flera gånger frågar om besked, men får svaret att vänta.
Först i april fick han veta att överklagan avslagits i december förra året. Hans handläggare uppgav då – enligt Hameed Al-Obaidi – att det var för sent att överklaga på nytt. I själva verket löper tiden (tre veckor) att överklaga från det ögonblick då den asylsökande underrättats om beslutet – men när han insåg det, var det verkligen för sent.
I juni greps han, placerades först i häkte och sedan på förvaret i Gävle. Där fortsatte han med samma frispråkighet som en gång satt honom i problem i hemlandet – han ställde upp i öppna intervjuer med lokaltidningarna Norrbottenskuriren och Arbetarbladet med kritik mot både svensk asylpolitik och förhållandena på förvaret; bland annat berättade han om en väns självmordsförsök. Dagen efter intervjun förflyttades han hastigt från förvaret.
– Jag skickades till häktet i Boden, sedan till häktet i Luleå, vidare till Umeå, sedan till någonstans utanför Sundsvall och till sist till Kronobergshäktet – en eller två nätter på varje plats, så att det inte skulle se konstigt ut i pappren, berättar han.
Därefter placerades han till slut i Flen och kunde återigen kommunicera med omvärlden.
Den 15 juli gjordes ett första avvisningsförsök. Men Hameed Al-Obaidi gjorde motstånd och ”förde oväsen”, som han säger, för att få kabinpersonalens uppmärksamhet.
– Jag förklarade att jag saknade pass och att det alltså är mot reglerna att jag är med på en internationell flygning. Jag sa att jag reste mot min vilja och att jag kommer att dödas i mitt hemland. Då vägrade piloten att ta med mig, berättar han.
Nu väntar han på ett nytt försök att verkställa utvisningen.
– Det kan bli när som helst. Det kan bli i morgon, säger han.
Hameed Al-Obaidi och nätverket Ingen Människa är Illegal fortsätter att driva hans fall, med hänvisning till bland annat att det föreligger hot om tortyr och att UNHCR har kritiserat Sverige för att avvisa flyktingar till Bagdad med tanke på den osäkra situation som råder där.
– Jag kan naturligtvis inte gå in på särskilt mycket detaljer, men liksom övriga polisen arbetar vi med tips och information för att bekämpa brott, och det förekommer att vi använder informatörer i olika sammanhang, kommenterar Mattias Lindholm, presstalesperson på Säpo.
Per-Erik Bjurholm, den ansvarige chefen på Migrationsverket i Boden, är på semester och hans ersättare kan inte svara på frågor om det specifika fallet.