Begreppet ”verklighetens folk” myntades av partiledaren Göran Hägglunds talskrivare – ursprungligen till låns från Ian Wachtmeisters och Bert Karlssons främlingsfientliga Ny Demokrati – och fick strålkastarna att för en tid vändas enbart mot KD.
Men opinionssiffrorna har pekat nedåt under våren, vissa analytiker menar att partiet går kräftgång mot mitten medan andra hävdar att det envetet klamrar sig fast vid mossig konservatism och interna kritiker lägger pannan i djupa veck över den politiska förvirringen sedan Göran Hägglund tillträdde som partiledare 2004.
Sedan ”verklighetens folk” klingat av försöker KD nu profilera sig som ett ”mänskligt” parti – genom en valkampanj vars parodier fått större genomslag än originalet.
Men parodierna är enbart positiva, menar partisekreteraren Lennart Sjögren.
– Vi har konstaterat att det blivit den stora snackisen runtom i Sverige. En del väljer att parodiera och det är väl ett sätt att visa att den här kampanjen berör människor, säger han till Zenit.
Lennart Sjögren menar att KD är ett parti som förespråkar jämställdhet och mänskliga värderingar. Samtidigt säger partiet bestämt nej till politiska åtgärder som kvotering, närståendeadoptioner och internationella adoptioner för samkönade par och könsneutral äktenskapslag.
Anser du, i ljuset av detta, att KD är ett hbt-vänligt parti?
– Det beror på vad man lägger i frågan. Vi betonar alla människors lika värde. Sen finns det ett annat grundläggande regelverk, för adoptioner, inseminationen och annat.
Men är KD ett hbt-vänligt parti?
– Man kan inte uttrycka sig generellt annat än att säga att vi ser till de situationer som alla människor har. I den meningen så är vi ett parti som ser till människors och inte minst barnens bästa.
Varför motsätter ni er jämställdhetsåtgärder som kvotering?
– När det gäller jämställdheten mellan man och kvinna handlar det om att påverka värderingar och synsätt i samhället. Det grundläggande är att den enskilda individen får fatta besluten hemma vid sitt eget köksbord.
– Jämställdhet i bolagsstyrelser är ett annat perspektiv. Vi säger nej till den typen av kvotering för att kvinnor upplever att de vill ha en chefsposition baserat på sin kompetens, inte baserat på sitt kön.
I januari 2009, när debatten om könsneutral äktenskapslagstiftning gick som hetast, gick George Holmer, KD-ordförande på Gotland, ut med hård kritik mot det egna partiet i en debattartikel på Newsmill. Hägglund är en svag ledare, politiken förvirrande och partiet svagt förankrat i sin kristdemokratiska ideologi, var hans konstaterande.
Det håller inte Lennart Sjögren med om. Vårens låga opinionssiffror berör honom inte. ”Vi har medvind just nu i valrörelsen”, säger han. Och anklagelserna om SD-flirtar, som fått fart igen sedan Göran Hägglund öppet sagt att KD kan tänka sig att regera i en borgerlig regering med passivt stöd från SD, viftar han bort.
– Vi jobbar för att få en egen majoritet. SD har en helt annan agenda och syn på människor än vad vi har. Det vi har sagt i övrigt är att om det blir ett oklart parlamentariskt läge så söker vi mandat att leda landet en mandatperiod framåt.
Tycker du inte att väljarna har rätt att få veta om en röst på KD innebär en indirekt röst på SD?
– Det är en hypotetisk fråga. Vill man som väljare säkerställa att vi får en bra politik i det här landet ska man lägga sin röst på KD.
HISTORIA
Kristdemokraterna bildades 1964 under namnet Kristen demokratisk samling, KDS, som en politisk vidareutveckling av lobbyorganisationen Kristet samhällsansvar, KSA. En av de mest pådrivande initiativtagarna var pingstpastorn Lewi Pethrus.
Birger Ekstedt var partiledare mellan åren 1964 och 1973. Han efterträddes av Alf Svensson, som ledde partiet under 31 år – den längsta tiden en partiledare lett ett parti i svensk politisk historia.
Åren 1985–1988 var Svensson riksdagsledamot och invald för Centern, en valteknisk samverkan som Centerpartiet och KD hade i riksdagsvalet 1985. KD har varit representerat i riksdagen sedan 1991. Partiet har haft totalt sex ministrar – tre under regeringen Bildt 1991–1994 och tre under regeringen Reinfeldt sedan 2006.
Alf Svensson, som ledde KD till dess största valframgång 1998 då partiet fick 11,8 procent av rösterna, avgick 2004 och efterträddes av nuvarande partiledaren Göran Hägglund.
1979 hade partiet 22439 medlemmar. I början av 1990-talet hade antalet ökat till knappt 30000. I dag har partiet 22320 medlemmar.
PARTIETS VIKTIGASTE POLITISKA FRÅGOR
• Familjepolitiken. Anser att familjerna själva ska ha makten över barnens omhändertagande – genom exempelvis vårdnadsbidrag. Partiet var också aggressiv motståndare till införandet av samkönat äktenskap.
• Äldreomsorgen. Vill att äldre lättare ska kunna välja om de vill bo kvar hemma eller om de ska bo på ett äldrehem.
• Företagspolitiken. Vill bland annat sänka arbetsgivaravgifterna för företagen. Under valet 2006 profilerade sig partiet starkt för sänkt bensinpris och för slopad fastighetsskatt.
DEN TYPISKE KD-VÄLJAREN…
… är en kyrkligt aktiv kvinna i 53-årsåldern.
… jobbar som tjänsteman och har något lägre inkomst än genomsnittet.
… är inte ansluten till någon fackförening eller arbetsgivarorganisation.
OM DU RÖSTAR PÅ KD SÄGER DU…
JA till…
• Statligt vårdnadsbidrag. Vill förstatliga och höja bidraget.
• RUT-avdrag. Vill göra det enklare att köpa hushållstjänster.
• Betyg från sexan. Vill införa sexgradig betygsskala från årskurs 6.
NEJ till…
• Delad föräldraförsäkring. Säger nej till all form av tvångsdelning.
• Samkönat äktenskap. Var emot den könsneutrala äktenskapslagen.
• Jämställdshetskvotering. Är emot kvotering i alla dess former.
SÅ HÄR TYCKTE KRISTDEMOKRATERNA…
1980
Stod tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet bakom det förslag som sade nej till fortsatt utbyggnad av kärnkraften i folkomröstningen.
2003
Var positivt till införandet av valutan euro i folkomröstningen 2003. Partiet har därefter tagit beslut om att förorda ny folkomröstning under nästa mandatperiod.
2009
Kristdemokraterna var det enda av de sju riksdagspartierna som var emot den könsneutrala äktenskapslagen.