År efter år har svenska myndigheter sett mellan fingrarna på hur utländska bemanningsföretag och svenska bäruppköpare lurar hit billig arbetskraft från Asien. Nu har polisen till slut ingripit, men inte mot de kriminella företagen utan mot bärplockarna. I Falun sitter fyra vietnamesiska bärplockare häktade efter att i desperation ha låst in sina arbetsledare.
Arbetaren berättade förra veckan om hur 180 kinesiska bärplockare som arbetat i Västerbotten lyckades föra en framgångsrik kamp mot bemanningsföretag och uppköpare. Denna vecka rapporterar vi om en liknande strid i Dalarna. På SI-gården i Särna förlades 300 vietnamesiska bärplockare.
Desperation uppstod när dessa insåg att de aldrig skulle komma upp i de mängder bär deras kontrakt föreskrev. Istället skulle de återvända till Vietnam med en skuld till bemanningsföretaget för mat och hyra. I detta läge låste bärplockarna in sina arbetsledare.
Polis kom till platsen och grep fem plockare, varav fyra nu häktats. Arbetsledarna förhördes om vilka arbetare som varit drivande i aktionen men kunde sedan ge sig av utan ytterligare frågor.
Detta trots att det inte bara fanns anklagelser om vilseledande uppgifter och orimliga villkor i kontrakten med bemanningsföretaget att utreda, utan även grova arbetsmiljöbrott då den lokala miljöförvaltningen dömt ut bostadslokalerna.
Händelserna i Särna är ett tydligt exempel på att polis och åklagare inte agerar neutralt vid arbetsmarknadskonflikter. Officiellt heter det att polis inte ska ta ställning utan bara ingripa vid misstanke om brott. Men dessa ingripanden är oftast ensidigt riktade mot arbetarsidan – många gånger för rena bagateller – medan det ses mellan fingrarna på allvarlig brottslighet hos arbetsköparna.
Ett exempel på det senare är den stora sektor av bemanningsföretag och underentreprenörer i Sveriges storstäder som verkar utanför alla lagar och förordningar. Enligt Skatteverket är en stor del av denna verksamhet kopplad till organiserad brottslighet, men den är inte viktig för polisen att bekämpa.
I stället för att bekämpa ekonomisk brottslighet har polisen i Stockholms City fått till uppgift av politikerna att prioritera ”våld, hot och skadegörelse mot pälshandlare och andra näringsidkare”.
I brist på både militanta veganer och pälshandlare räknas nu även fackliga blockader in under detta område. ”Organiserad brottslighet med inslag av utpressning” kallade nyligen Kristina Alvendal, Moderat ordförande i polisstyrelsen för Stockholms län, och Harald Ullman, Socialdemokratisk vice ordförande i City polisnämnd, fackets blockad mot Berns.
I Norge har en bred koalition av politiker, fack och arbetsköparorganisationer försökt få bort kriminella företag genom lagen om solidariskt ansvar. Men i Sverige är klimatet annorlunda. Här ses istället fack och arbetares kamp för anständiga arbetsvillkor och vita löner som något kriminellt.
Det finns goda skäl att utgå från att bärplockarna i Dalarna agerat i rimligt nödvärn. Bärföretagen har kunnat lura till sig gratis arbetskraft. I Vietnam och Kina blandas nyliberal företagspolitik med ett kommunistiskt totalitärt statsskick där fackföreningar är olagliga och arbetarnas kamp alltid förföljs.
Sverige är trots allt annorlunda.
Nu måste Särna fyra friges. Polisen har släppt iväg företrädare för de utländska bemanningsföretagen men ansvariga huvudentreprenörer – de svenska bärföretagen – finns kvar att utreda.