Inför folkomröstningen 1994 var Miljöpartiet en av de starkaste motståndarna till ett svenskt EU-medlemskap. Det slaget gick förlorat – men ett utträde ur unionen har sedan dess varit en av partiets viktigaste ideologiska kärnfrågor.
Fram till 2008, då kongressen valde att slopa kravet. Samtidigt förkunnade de två nyfrälsta språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson att de bytt inställning och nu i stället förespråkar EU. Detta och anklagelser om att MP övergett sina gröna ideal till förmån för de svårflörtade storstadsväljarna har lett till ett pyrande missnöje inom partiet.
Att man dessutom sträckt ut sin hand till de fyra borgerliga partierna har retat upp samarbetspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – som befarar ett förräderi vid ett parlamentariskt dödläge efter valet.
Partisekreteraren Agneta Börjesson försöker att tona ner alla farhågor.
– Vi för fortfarande en radikal politik, däremot har vi sökt breda samarbeten och uppgörelser med andra partier för att försöka flytta fram positionerna. Jag tycker alltid att man måste ha blicken in i framtiden, säger hon till Zenit.
Ni har sagt att ni är beredda att ge stöd till i en borgerlig regering för att stänga ute SD. Är ni verkligen det?
– Vi är absolut inte beredda att sitta som stödparti för en borgerlig regering. Däremot kan vi tänka oss att bjuda in ett borgerligt parti för att bilda samarbete om det är så att Sverigedemokraterna skulle komma in efter valet.
Att ingå i ett rödgrönt samarbete, innebär det att Miljöpartiet blivit ett vänsterparti?
– Nej verkligen inte, vi är ett grönt parti. Vi står till vänster när det gäller fördelningspolitik, men är nog mer liberala när det gäller valfrihetsfrågorna. Men främst värnar vi om jorden.
Vad som händer med formstarka MP – partiet har fått 10 procent i flera opinionsmätningar under året – när de populära språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson tvingas avgå på grund av den regel som säger att ett språkrör endast får sitta under två mandatperioder vill Agneta Börjesson inte spekulera i.
– Det finns otroligt många duktiga kandidater hos oss och vi har haft god tid att fundera. Vilka som är aktuella vill jag inte spekulera om i tidningar.
Att Mona Sahlin blir statsminister vid en rödgrön valseger – förutsatt att S är det största rödgröna partiet – ser Agneta Börjesson som självklart, trots Maria Wetterstrands stora förtroende hos väljarna. Vilka ministerposter MP kommer att kräva vill hon dock inte avslöja, med den något kryptiska förklaringen:
– Det beror ju på vad man menar med att vinna valet. Vi tittar på idéer, men vi är långt ifrån färdiga med hur det kommer att bli om vi vinner.
HISTORIA
Miljöpartiet bildades 1981 som en protest mot riksdagspartiernas hantering av kärnkraften. Partiet hade sin grund i en miljöinriktad utbrytargrupp inom Folkpartiet, ledd av Per Gahrton.
Miljöpartiet kom in i riksdagen första gången 1988 men trillade ur redan valet därpå. Partiet är sedan 1994 ett etablerat riksdagsparti. MP betecknar sig som blocklöst och samarbetar med både de borgerliga och de socialistiska partierna i olika frågor och på olika nivåer. I den nationella svenska blockpolitiken räknas det sedan 1998 till vänsterblocket, då det gett parlamentariskt stöd till socialdemokratiska regeringar.
MP ingår sedan 2008 i samarbetet De rödgröna tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
MP fick 5,2 procent av rösterna i riksdagsvalet 2006 och är således riksdagens minsta parti.
Partiet hade i början av 1990-talet 6 900 medlemmar. I början av 2000-talet hade antalet ökat till strax över 8 000 och i dag ligger medlemsantalet på 10 635.
PARTIETS VIKTIGASTE POLITISKA FRÅGOR
• Avskaffande av kärnkraft. Vill stänga alla svenska reaktorer och finansiera förnybar energi med statliga medel.
• Jämställdhet. Vill ta bort osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor och att en tredjedel av föräldraförsäkringen ska vara knuten till varje förälder.
• Djurrätt. Kräver en stark tillsyn av djurhanteringen och att verksamheter som inte lever upp till djurskyddslagen ska förbättras eller avvecklas.
DEN TYPISKE MP-VÄLJAREN…
… är en urban, kommunalanställd kvinnlig 39 år gammal tjänsteman.
… har högskoleutbildning, företrädelsevis inom inriktningarna humaniora/kultur, estetik/ design/hantverk, pedagogik eller samhällsvetenskap/juridik.
… har förtroende för sitt parti men känner ingen större partiidentifikation.
OM DU RÖSTAR PÅ MP SÄGER DU…
JA till:
• Friskolor. Menar att friskolor leder till ”större mångfald”.
• Sprututbyte. Förespråkar en ”offensiv narkotikapolitik”.
• Fler poliser. Vill bland annat anställa fler specialister inom polisen.
NEJ till:
• EMU. Vill behålla den svenska
kronan.
• Monarki. Vill ha en demokratiskt vald statschef.
• Nato. Är starkt emot ett svenskt medlemskap i Nato.
SÅ HÄR TYCKTE MP…
1986
Redan inför folkomröstningen 1980 var den utbrytarfraktion som blev MP starkt emot kärnkraft och katastrofen i Tjernobyl intensifierade partiets krav på avveckling.
1994
Miljöpartiet var länge motståndare till ett svenskt medlemskap i EU. Ett utträde ur unionen var en av partiets kärnfrågor – fram till kongressen 2008 då kravet slopades.
2006
Regeringens förslag om rätten att bedriva signalspaning skapade ramaskri bland FRA-lagens motståndare. Miljöpartiet tillhörde de allra mest kritiska motståndarna av lagen.