Över 17 miljoner människor har hittills drabbats av de kraftiga monsunregnen över Pakistan, vilka gjort över fem miljoner människor hemlösa på drygt fyra veckor.
Drygt 1 600 personer har hittills dött och runt 800 000 befinner sig i områden där sjukvårdspersonal har svårt att ta sig fram.
Ändå har biståndspengar inte rullat in i den takt vare sig FN eller hjälporganisationer på plats önskat.
– Det är inte alls samma tryck nu som efter jordbävningen på Haiti. Jag tror det har att göra med att där skedde katastrofen så direkt medan det i Pakistan varit en utdragen katastrof som hela tiden blivit värre, säger Läkare utan gränsers kommunikationsansvarige i Sverige Frida Lagerholm till Zenit.
Läkare utan gränser har funnits på plats i Pakistan sedan katastrofens början i slutet av juli och har 1200 personer som arbetar med allt från att dela ut dricksvatten till att besöka drabbade områden och ta hand om skadade och skakade människor.
– Vi har 14 mobila kliniker som försöker ta sig runt och ta hand om så många som möjligt, men läget är fruktansvärt just nu. Förutom de akuta behoven av vatten och mat måste vi också koncentrera oss på att förebygga så att epidemier inte bryter ut, säger Frida Lagerholm.
Läkare utan gränser säger att hjälpinsatserna är extremt svåra. Enligt flera organisationer på plats är det logistikproblemen som ställer till de största problemen då infrastrukturen i landet nästan helt slagits ut.
FN vädjade i mitten av augusti om bidrag på 3,4 miljarder kronor för att hjälpa landet ur katastrofen. Hittills har endast drygt hälften av pengarna kommit in, varav Sverige har skänkt 150 miljoner kronor.
– Just nu handlar det om akuta hjälpinsatser för att rädda liv. På lång sikt kommer det att behövas mer pengar, säger bistånds-minister Gunilla Carlssons press-sekreterare Peter Larsson.
Trots det enorma behovet av pengar är det inte säkert att Sverige kommer att bistå med mer. Enligt Peter Larsson bidrar Sverige redan med stora summor till FN:s katastroffond, som i sin tur portionerar ut hjälppengar där det behövs.
– Det vore bättre om världen var mer förberedd och inte bara samlades vid givarkonferenser, utan att alla länder hela tiden bidrog till att samla in pengar som kan användas akut av FN, säger han.
FAKTA KATASTROFEN I PAKISTAN
• Översvämningarna som drabbat Pakistan började med kraftiga monsunregn den 27 juli som snabbt lade stora landmassor under vatten.
• Det hårdast drabbade områdena ligger i nordvästra delarna av landet på gränsen till Afghanistan. Men i takt med att det har fortsatt att regna kraftigt så har floder svämmat över och katastrofen har därigenom spridit sig.
• Många av de drabbade är fattiga bönder, och nu varnar bland annat Läkare utan gränser för att omfattande sjukdomsepidemier kan sprida sig bland dem som är på flykt undan vattenmassorna.