Inför politikerveckan i Almedalen gjorde Bris en webbenkät bland barn och unga om vilka politiska frågor som är viktiga för dem. Enligt den var mobbning, psykisk ohälsa och elevhälsa frågor som deltagarna ville skulle prioriteras. Men Göran Harnesk menar att de här frågorna främst kommer fram i diskussioner om betygens vara eller icke vara, förslag om att ha med skolk i betygen eller att man ska ta hårdare krafttag mot de som mobbar.
– Jag får en väldigt stark känsla att man nämner det här för att det finns föräldrar, men de här två miljoner barnen är inte röstberättigade och är inte lika viktiga i valdebatten, säger han.
Göran Harnesk menar att det som framförallt saknas i debatten är frågan vart barn ska vända sig när de får problem – och vilken respekt de kan vänta sig.
– Det finns ju barn och unga som har sin värsta tid just nu, och oavsett om det är en, 100 eller 1 000 så förtjänar de att bli uppmärksammade.
En genomgång som Zenit har gjort visar att det står förhållandevis lite om de frågor som barnen rankade högt i valenkäten i de båda blockens valplattformar. I alliansens valplattform nämns både mobbning och psykisk ohälsa som problem, men inga särskilda åtgärder föreslås.
Solveig Hellquist är folkpartistisk ledamot i riksdagens socialutskott, och hon håller med om att barnen inte syns tillräckligt mycket i den politiska debatten.
– Jag upplever att alla tycker att barn är viktiga men i praktiken blir barn aldrig en valfråga, säger hon.
Varför för ni inte fram de här frågorna tydligare?
– Jag tycker ändå att det har hänt en hel del under alliansens tid vid makten, bland annat satsningar på tidigt föräldrastöd och en barnskyddsutredning som nu är klar.
Solveig Hellquist nämner också alliansens förslag om en satsning på elevhälsan, som presenterades nyligen; ett tillfälligt riktad stöd till kommunerna på 650 miljoner kronor. Hon menar också att regeringen har lyft frågan om barns psykiska ohälsa på sin hemsida.
I den rödgröna plattformen finns det ett förslag om ett nationellt initiativ för att motverka mobbning, och de tre partierna säger sig även vilja satsa på elevhälsan och minska barnfattigdomen. Den psykiska ohälsan nämns däremot inte någonstans.
Ylva Johansson är socialdemokratisk ledamot i socialutskottet. Hon håller med om att barnperspektivet saknas i debatten, men inte att det skulle göra det i de rödgrönas förslag.
– Jag tycker att vi prioriterar barnfrågan väldigt högt. Vi lägger stora resurser på skolan och förskolan, säger hon.
Här vill de rödgröna satsa 3 miljarder på skolan för att få ökad lärartäthet och göra en satsning på elevhälsan på 820 miljoner kronor, berättar Ylva Johansson.
Men något som inte har uppmärksammats är enligt Ylva Johansson att barnfattigdomen har ökat under den senaste mandatperioden. Där tror hon att det är försämringen av a-kassan och sjukförsäkringen som är orsaken.
– Hur hårt det har drabbat barnen, det är en aspekt som inte har synts i debatten. Där tycker jag att vi rödgröna kunde ha varit bättre på att lyfta fram det perspektivet.
På frågan om varför den psykiska ohälsan inte lyfts fram i valplattformen, svarar Ylva Johansson att de rödgröna gör stora satsningar på kommuner och landsting och att denna fråga ingår i det.
Men varför lyfter ni inte fram den psykiska ohälsan, om den frågan nu är viktig för barn?
– Det kanske man borde göra bättre, jag kan hålla med om det. Vi har varit tydliga när det gäller förskolan och skolan, men vi har inte varit lika konkreta när det gäller satsningar inom vården eller socialtjänsten, säger hon.