I november 2009 vann Diskrimineringsombudsmannen, DO, och de fyra kvinnorna i tingsrätten. I domen konstaterade tingsrätten att Försäkringskassan hade tillämpat ett alltför restriktivt synsätt vid bedömningen av kvinnornas rätt till sjukpenning, med hänvisning till att kvinnorna var gravida. Myndigheten hade utsatt kvinnorna för direkt könsdiskriminering och dömdes att betala 50 000 kronor i skadestånd till var och en av dem.
Men Försäkringskassan ville inte betala utan överklagade i stället domen. Nu behandlas fallet i Svea hovrätt och ny dom kommer den 30 september.
Försäkringskassan menar att graviditet ska ses som en naturlig del av livet och därför inget som berättigar till sjukpenning.
– Det är ett viktigt avgörande med tanke på att det finns många liknande fall runt om i landet. Det är viktigt att Försäkringskassan tillämpar lagen på rätt sätt, säger Marie Nordström, jurist på DO och en av dem som medverkat i domstolsförhandlingarna i Svea hovrätt.
Hon säger att den här domen kan bli prejudicerande inför hur Försäkringskassan kommer att agera mot gravida kvinnor i framtiden. DO har ett femtontal liknande fall som ligger och väntar.
– Graviditeten ska inte ha någon betydelse när besluten tas. Försäkringskassan ska bara titta på att man har nedsatt arbetsförmåga till följd av sjukdom, säger Marie Nordström.
Om Försäkringskassan frias och därigenom tillåts särbehandla gravida blir effekten att dessa kvinnor ställs helt utan försörjning när de inte kan jobba.
– Det här är också ett jämställdhetsproblem. Som kvinna blir man beroende av att ha en partner för att kunna försörja sig. Detta i en redan utsatt situation, när man är i slutskedet av sin graviditet, säger Marie Nordström.
De fyra kvinnorna som fallet rör hade alla mycket svåra besvär under graviditeten. En av dem var förskolläraren Marie Lindgren i Umeå. Hon nekades sjukpenning under den de sista sex veckorna av sin graviditet.
– Jag hade jätteont, smärtor i ryggen och svår foglossning. Jag kunde inte arbeta, säger hon till Arbetaren.
Hennes arbetsplats, en tre våningar hög skolbyggnad, ligger 4,5 mil från hemmet. Det var en omöjlighet att köra sträckan själv och som förskollärare var hon tvungen att vara fysiskt stark.
– Det är ett arbete som innebär tunga lyft och man måste vara pigg och alert. Jag jobbar i en tre våningar hög K-märkt gammal byggnad och med en förskoleklass på 21 barn i femårsåldern, säger hon.
När Marie Lindgren sökte vård för sina besvär en och en halv månad före förlossningen ville hennes läkare genast sjukskriva henne. Han skrev ett intyg till Försäkringskassan som beskrev Marie Lindgrens svåra smärtor och i vilket dåligt skick hon var. Men Försäkringskassan var orubblig. I ett telefonsamtal talade myndigheten om för Marie Lindgren att graviditet inte var en sjukdom.
– Jag var jättearg och jätteledsen. Försäkringskassans bemötande var under all kritik, säger hon.
Marie Lindgren lämnades helt utan inkomst och blev tvungen att leva på sin partner.
– Om jag inte hade haft min man hade det varit kärvt, då hade jag inte klarat mig.
Nu hoppas hon att Svea hovrätt ska göra samma bedömning som Tingsrätten och fälla Försäkringskassan för könsdiskriminering.
– Det som hände mig händer dagligen i Sverige. Det här handlar om upprättelse för alla kvinnor, säger Marie Lindgren.