När Feministiskt initiativ bildades 2005 med Vänsterpartiets tidigare ledare Gudrun Schyman som talesperson föreföll det besvara ett uppdämt behov av en politik som satte jämställdheten i centrum. Medlemmarna strömmade till och i den första opinionsmätningen efter bildandet fick partiet 7 procent av väljarstödet.
Sedan tog det stopp. När en personlig schism mellan särartsfeministen Ebba Witt-Brattström och queerfeministen Tiina Rosenberg blev allmängods passade medierna, med den liberala tankesmedjan Timbro i täten, på att brännmärka feminismen i allmänhet och det nybildade partiet i synnerhet.
Stina Sundberg som tillsammans med Schyman leder FI betonar att konflikten egentligen var isolerad till två personer men att det hopplöst formulerades i media som stora inre slitningar.
– Det skadade väldigt mycket. Medias agerande bidrog till att makten kunde fortsätta att bibehålla och sprida synen på feminister som farliga personer som bör marginaliseras, säger hon.
Men en kritik som fortfarande framförs mot FI är att det omöjligt går att förena en liberal feminism som tar fasta på rättighetstanken med en radikal feminism som har sin utgångspunkt i en klassanalys.
Kan kvinnor ur olika klasser verkligen sägas ha samma intressen?
– Oavsett vilken lönenivå du har så finns det en systematisk lönediskriminering för kvinnor. Men det finns ett antal grupper vars rättigheter vi lyfter fram. Till exempel är västvärlden inte speciellt välkomnande mot människor från andra länder och vårt samhälle är dåligt anpassat till funktionshindrade. Men halva befolkningen är kvinnor, och i de flesta sammanhang är det kvinnorna som är de mest förfördelade. Däri ligger det gemensamma.
Stina Sundberg menar att det inom nästan alla partier finns bra feminister.
– Men de har inget inflytande i den nationella politiken. De skickas bara fram i media i valtider när partierna ska visa upp hur jämställda de är.
På den politiska höger/vänster-skalan har FI tagit tydlig ställning för det rödgröna regeringsalternativet. Enligt Björn Nilsved, som kandiderar för FI både till landstinget Region Skåne och Malmö, har det inte varit något svårt beslut.
– Det borgerliga blocket driver i dag en rent antifeministisk politik. Under sin mandatperiod har de sänkt skatterna för rika män och genom att ha en socialminister från KD har de förskjutit många viktiga sociala frågor framför sig, säger han.
En utveckling som Björn Nilsved dock ogillar är att regeringsalternativen cementerats så hårt i två block.
– Blockpolitiken är farlig. Demokratin skulle må mycket bättre utan den. FI är inte beroende av någon, vi kan göra som vi vill och inte kompromissa bort oss, säger han och tillägger: Det känns skönt att vi inte behöver vara rädda att förlora en endaste röst till Sverigedemokraterna.
För att nå verkligt inflytande har FI många spärrar att ta sig över, poängterar Björn Nilsved.
– De flesta pratar bara om fyraprocentsgränsen. Men att komma in i parlamentariska sammanhang är ett långsiktigt och hårt arbete. Men en röst på FI är aldrig bortkastad, den hjälper jämställdheten framåt.
Även om det är lång väg till riksdagen tror han att FI kommer att ta sig in lokalt på flera platser i landet.
Uppskattningsvis är var fjärde FI-väljare man. Hur man ska locka fler män till partiet är det svårt att ha någon konkret strategi för, menar Björn Nilsved.
– Man måste förstå själv och göra sig medveten om de djupa orättvisor som finns mellan könen. Det går nog inte att bli övertygad av någon annan utan plötsligt så ser man. Har man väl tagit steget in i den feministiska ideologin är det svårt att vända tillbaka.
HISTORIA
Feministiskt Initiativ bildades 2005. Under partiets första vecka anslöt sig mer än 2 000 personer. Partiets grundläggande ideologi utgår från teorin om könsmaktsordningen.
2006 kandiderade FI för första gången till riksdag, kommun och landsting. I riksdagen fick partiet 0,68 procent av rösterna.
I många områden, framför allt i de större städerna, låg valresultatet långt över riksdagsgränsen – 7,6 procent på Södermalm i Stockholm, 8,1 procent i Majorna i Göteborg och 12,3 procent på Möllevången i Malmö. Talespersoner är Stina Sundberg och Gudrun Schyman.
VIKTIGASTE POLITISKA STÅNDPUNKTER
• Jämställda löner. I genomsnitt tjänar kvinnor nära 5 000 kronor mindre i månaden än män. För att råda bot på ojämlika löner vill FI inrätta en jämställdhetsfond. En höjning av arbetsgivaravgiften med en halv procent ska läggas på alla arbetsgivare. Samtidigt ska staten bidra med motsvarande summa, 4 miljarder kronor. Pengarna fördelas till arbetsköpare som höjer lönerna i kvinnodominerade yrken
• Arbetstidsförkorting. 40-timmarsveckan förutsätter att många kvinnor jobbar deltid för att ta hand om hem, barn och gamla. En daglig arbetstidsförkortning för alla minskar stressen och det blir lättare att kombinera yrkesarbete med föräldraskap, fritid och samhällsengagemang.
• Human asylpolitik. Flyktingpolitik ska bygga på solidaritet och svensk migrationspolitik ska uppfylla internationella konventioner. I Sverige lever idag tiotusentals personer som papperslösa, utan grundläggande rättigheter, bland annat till följd av en rättsosäker asylprocess. De bör få uppehållstillstånd.
DEN TYPISKE FI-VÄLJAREN…
… vet man inte så mycket om då inga opinionsinstitut undersöker partiets väljare. Enligt partiets egna beräkningar är det en övervikt på kvinnor, men allt fler män ansluter sig till partiet. Uppskattningsvis är 25 procent av väljarna män och majoriteten bor i eller omkring de större städerna.
OM DU RÖSTAR PÅ FI SÄGER DU…
JA TILL:
• Barnkonventionen som lag. Hög tid att sluta kränka barns rättigheter.
• Individualiserad föräldraförsäkring. Föräldraskap är inte knutet bara till kvinnor.
• Grön omställning. Klimatfrågan handlar om orättvis resursfördelning.
NEJ TILL:
• Ett rättssystem som skuldbelägger kvinnor. Ett nej är alltid ett nej.
• Heteronormen. Familjepolitik bortom kärnfamiljen.
• Inkvotering av män. Lagstifta om minst 40 procent av vardera kön i bolagsstyrelser.
SÅ HÄR TYCKTE FI…
2005
Partiet protesterade mot planerna på att bygga en bordell i anslutning till VM-stadion i Berlin till världsmästerskapen i herrfotboll.
2006
FI debatterade rättvis handel som viktig demokratifråga. Genom rättvis handel verkar man för fackliga rättigheter i länder där dessa är starkt begränsade.
2010
Under Almedalsveckan eldade FI upp 100 000 kronor. Det för att illustrera hur mycket kvinnor i Sverige förlorar på de ojämställda lönerna varje minut.