Merparten av alla arbetsköpare är negativa eller mycket negativa till att anställa personer som varit sjukskrivna. Det visar siffror som centralorganisationen TCO låtit SCB ta fram.
– Det är klart att det har betydelse. På intervjuerna frågar de hur länge sedan det var du hade en fast anställning, säger Lena Linander från Gävle, tidigare sjukskriven och arbetssökande sedan i mars månad.
Hon är utbildad socionom, har en fyraårig vidareutbildning till uttryckande konstterapeut och har lång arbetslivserfarenhet, bland annat inom kriminalvården. Hon har sökt ett 30-tal jobb som hon både varit kvalificerad och i vissa fall överkvalificerad för men har hittills inte fått något av dem.
– Jag var på en intervju på psykosociala teamet. Intervjun kändes jättebra men jag fick inte jobbet. Några dagar senare träffade jag en av de som satt med på intervjun. Hon sade att hon hade velat att jag skulle få jobbet då hon ansåg att jag skulle kunna tillföra teamet mycket, men att deras chef inte valt mig på grund av rädsla över att jag skulle bli sjuk igen. De ville ha någon som de var säkra på att inte blir sjuk. Men det kan de ju aldrig få några garantier för.
Lena Linander blev utförsäkrad den första mars i år. Då hade hon varit sjukskriven i flera år för utmattningsdepression och kronisk värk. Men hon hade börjat känna sig bättre. Hon sökte jobb och planerade att återgå till arbete.
– Men när jag blev utförsäkrad blev det värre igen. Jag fick tillbaka symtom som jag inte har haft på flera år. Jag sov dåligt och hade mycket ångest.
Ekonomin vacklade och hon fick 2 000 kronor mindre i månadsinkomst. Hon har funderat på att flytta från huset där hon och hennes son bor, på grund av det ekonomiska läget. Nu lever familjen på 8 800 kronor i månaden och det går inte ihop.
– Ekonomin har varit en väldigt tung del. Man lever i ovisshet. Försäkringskassan ändrar utbetalningsdag varje månad. Har man problem med stress så blir det bara värre.
– Jag blir så förbannad när jag hör Reinfeldt säga att man vill hjälpa människor att inte bli bidragsberoende och att motivera folk som inte vill arbeta. De som är sjuka står knappast och funderar över om de ska välja att bli friska och arbeta eller kanske hellre välja att leva på några tusen i månaden. De allra flesta människor vill arbeta och kunna klara sig själv om de har förmåga till det. När det gäller mig själv så vill jag ju inget hellre än att arbeta men när jag nu inte får något jobb, ska jag då straffas för det? säger Lena Linander.
Efter utförsäkringen startade ett sex månader långt introduktionsprogram på Arbetsförmedlingen. Det bestod av en grundfas och en fördjupad fas.
Grundfasen innebar att hon fick gå till Arbetsförmedlingen och prata med en jobbcoach en timme varje månad.
– Det var en ung snäll kille. Men någon arbetsträning lyckades vi inte hitta. Det blev nästan att jag tyckte synd om honom då han inte hade något att erbjuda mig, säger Lena Linander.
Hon är mycket kritisk till att många utförsäkrade lämnas helt åt sig själva förutom enstaka månadsbesök och menar att det är oerhört viktigt med mycket stöd om en person efter lång sjukskrivning ska ha en chans att kunna ta sig ut på arbetsmarknaden.
Del två i introduktionsprogrammet, den fas som skulle vara fördjupad, innehöll exakt samma sak som den första. Lena Linander fick fortsätta att spendera en timme i månaden med den snälle men helt rådlöse mannen på Arbetsförmedlingen.
– Det saknas tillräckliga kunskaper i det här systemet. Man drar ofta alla över en kam och har inte de resurser och det individuella stöd som skulle behöva sättas in. All rehabilitering, kunskaper, stöd och hjälp jag behövt för att ta mig vidare har jag varit tvungen att fixa själv. Nu går jag till exempel på kurs om att starta eget. Egentligen vet jag inte om jag har den kraft som behövs, om jag orkar starta ett företag men det kanske är enda sättet att få ett jobb, säger Lena Linander.
På Svenskt Näringsliv är man inte förvånad över att arbetsköpare är negativa till att anställa personer som varit långvarigt sjuka.
– Det här är något vi sett tidigare. Ju längre tid man är borta från arbete ju längre bort står man från arbetslivet, säger Sofia Bergström, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.
FAKTA Undersökningen
• De siffror som TCO tagit fram på uppdrag av SCB visar att 56 procent av av alla arbetsköpare är negativa eller mycket negativa till att anställa någon som varit sjukskriven från sitt arbete under lång tid.
• Mest negativa är arbetsköpare inom den privata sektorn, där 62 procent uppger att de är negativa eller mycket negativa till att anställa en person som varit långvarigt sjuk. Motsvarande andel för den offentliga sektorn är 40 procent.
• Enbart 6 procent av de privata arbetsköparna är positiva till att anställa personer som varit sjukskrivna. Motsvarande andel för de offentliga är 13 procent.