Idéhistorikern Ulla Ekström von Essen påpekade redan inför valet 2006 att Sverigedemokraterna har en retorik fullt jämförbar med nazisternas under 1930- och 40-talen. Och de flesta journalister nämner sällan SD utan att lägga till epitetet främlingsfientliga framför partinamnet.
Vissa menar att man genom att inte bemöta partiets argument med motargument utan i stället avfärda dem som odemokratiska rasister skapar ett utrymme för SD att spela på martyrskap.
Från en del håll har det hävdats att SD förlorat mycket på att de behöll partinamnet som har tydliga kopplingar till partiets tidiga öppet nationalsocialistiska år.
Men William Petzäll, som arbetar som presssekreterare för SD och står på plats 13 på partiets lista till riksdagen, tror inte att namnet spelar så stor roll.
– Det som är viktigt är att nästan hela medlemskåren och ledningen är ny. Vår historia är egentligen oväsentlig. De flesta partier har mycket i bagaget. Alla epitet de kastar på oss som rasister och fascister tyder på en antiintellektuell nivå.
William Petzäll beskriver Sverigedemokraterna som ett socialkonservativt parti med stark vilja att bevara det ”svenska”.
– Vi låter oss inte placeras varken till höger eller vänster. Vi är ett mittenparti. Pratar man med borgerliga tidningar vill de måla ut oss som vänster och pratar man med socialdemokratiska vill de ha oss till ett högerparti.
Han tillstår att SD:s främsta ambition efter valet är att hamna i en vågmästarroll och på så vis pressa övriga partier att driva igenom sina förslag.
– Om vi bli vågmästare och det blir parlamentariskt kaos är det inte vi som skapat det, det är de andra partierna som inte velat ta ansvar.
SD:s politik bygger främst på tre områden: kriminal-, äldre- och invandrarpolitiken, där de menar att de övriga partierna svikit folket. SD har fått kritik för att vara ett oansvarigt parti när det gäller finansiering, men det är ingenting som hindrar partiet från att lova enorma resurser till pensionärerna.
– De skattesänkningar som de fått hittills har varit pinsamt låga. Under en treårsperiod vill vi skjuta till 26 miljarder kronor till pensionerna, säger William Petzäll.
Men var ska pengarna tas ifrån?
– Dels från en mer restriktiv invandringspolitik, dels vill vi sänka utvecklingsbiståndet till fattiga länder.
SD vill även dra in akutsjukvård för flyktingar som fått avslag på sin asylansökan.
– Vi tycker inte att det är rimligt att människor som uppehåller sig illegalt i landet ska få kostnadsfri tand- och sjukvård. Ska de ha vård ska de betala fullpris.
När det gäller kriminalpolitiken vill SD ha en generell straffskärpning för alla brott. Men det finns de som vill gå ännu längre och införa dödsstraff. Joakim Larsson, tidigare kommunpolitiker och nämndeman i Uppsala tingsrätt, har skrivit en motion där han propagerar för dödsstraffet.
– Det finns så pass grova brott som vissa typer av mord och landsförräderi som förtjänar att straffas med döden, säger han.
Men är det inte en väl hård människosyn, att man aldrig kan förändras?
– Nej, jag tycker att det är en rättvis människosyn.
Joakim Larssons motion avslogs dock på partistämman. Trots det menar han att det finns många inom partiet som egentligen är för dödsstraff, men att de inte vågar stå upp för det.
– Mest besviken är jag på partiledningen som gick betydligt hårdare åt min motion än vad den förtjänade. Men nu är det valrörelse, då finns det viktigare saker att bry sig om än att älta gamla motioner. Särskilt nu när vi är så nära.
HISTORIA
Sverigedemokraterna bildades 1988 som en sammanslagning av flera olika löst sammansatta främlingsfientliga och rasistiska grupperingar som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige svenskt, BSS. Anders Klarström, tidigare medlem av nazistiska Nordiska Rikspartiet blev en av SD:s första partiledare.
SD:s ideologi bygger på en nationalkonservatism med inslag av tanken på folkhemsbygget.
Tidigare företrädare för partiet uteslöts 2001 och bildade då Nationaldemokraterna.
I riksdagsvalet 1988 fick partiet knappt 1200 röster, 1994 hade väljarskaran vuxit till nära 14000 och i valet 2006 fick partiet 162463 röster, vilket motsvarade 2,93 procent. Partiet har drygt 4500 medlemmar, enligt egna uppgifter.
VIKTIGASTE POLITISKA STÅNDPUNKTER
• Invandringspolitiken. Vill skärpa asyl- och anhöriginvandringen. Dessutom ska en återgång till den assimileringspolitik som gällde fram till mitten av 1970-talet återinföras, vilken innebär att invandrare ska ”anpassa sig” till det ”svenska samhället”.
• Brott och straff. Vill ha en generell straffskärpning för alla brott samt införa livstidsstraff och obligatorisk utvisning av utländska medborgare som begår grövre brott. Dessutom vill partiet att man ska sänka straffmyndigheten till 12 år.
• Äldreomsorg. SD sätter resurser till invandringen mot resurser till äldreomsorgen. Partiet vill höja pensionerna och ge kommunerna statligt investeringsstöd för att inrätta fler trygghetsboenden.
DEN TYPISKE SD-VÄLJAREN…
… är en ung man med låg inkomst, ofta arbetslös eller inom arbetsmarknadsutbildningar.
… har vuxit upp och bor på landsbygden och går aldrig i kyrkan.
… klassificerar sig själv som arbetare och är i lika hög grad som S-väljaren LO-ansluten.
OM DU RÖSTAR PÅ SD SÄGER DU…
JA TILL:
• Livstidsstraff. Livstid ska betyda livstid utan möjlighet till benådning.
• Register över pedofiler. I kombination med brottsprovokation.
• Statskyrka. Vill stärka relationen mellan stat och kyrka.
NEJ TILL:
• Samkönade äktenskap. Vill återgå till den gamla lagstiftningen.
• Förmögenhetsskatt. Sänkt skatt på kapital, fastigheter och inkomster.
• Aborter. Ska bara kunna göras fram till tolfte graviditetsveckan.
SÅ HÄR TYCKTE SD…
1996
Sverigedemokraterna förbjöd partimedlemmar att dyka upp på offentliga möten iklädda uniformsliknande kläder och så kallade ”bombarjackor”.
1999
Lanserade en omfattande affischkampanj som anspelade på att våldtäkter företrädesvis begås mot svenska kvinnor av etniskt ickesvenska män.
2009
Partiets ledare Jimmie Åkesson debatterade i tidningen Aftonbladet för att islam utgör det största hotet mot
Sverige sedan andra världskriget.