Den brittiske epidemologen Chris Busby väntar otåligt på att laboratoriepersonalen ska lyfta telefonluren och ringa upp hans svarta mobil som han placerat på bordet framför sig.
I ena handen bollar han en forskningsrapport som är i stånd till att skaka om bilden av hur den amerikanska armén skött Irakkriget – i den andra handen en samling jordprover som kan ge svar på något han kunnat gissa sig till från första början.
Men Chris Busby håller hårt på vetenskapstraditionen, kanske inte så konstigt med tanke på att han avancerat till professor. Ett definitivt svar kommer han inte att ge i förväg – det vore bara ovetenskapligt.
– Ja, grundämnet uran är den huvudmisstänkte i det här fallet, men vi måste ju ha analyssvaren från jordproverna innan vi kan veta säkert.
Allting började för snart ett år sedan, närmare bestämt i slutet av förra året. Brittiska och irakiska läkare gick samman i ett upprop till FN. Cancer-patienterna i Falluja hade flerdubblats sedan 2004.
Kvinnor födde barn utan huvuden, med sex fingrar på varje hand, andra med bara ett öga, vissa utan ben och armar. Många kvinnor vägrade skaffa barn av rädsla för att fostren skulle födas missbildade. Och så en kall vinterdag hördes en röst i andra änden av Chris Busbys telefon.
– Vi behöver din hjälp att ta reda på vad det är som händer i Falluja, vädjade rösten.
Den som ringde var den brittiska forskaren Malak Hamdan som i sin tur kontaktats av de irakiska läkarna. Men Busby var egentligen inte så intresserad av att delta i någon omfattande vetenskaplig studie om Falluja, utan väntade på att få stiga på ett flyg till Chicago där han skulle föreläsa inför amerikanska vetenskapskollegor.
Men snart började forskarinstinkten oroligt picka på hans ständigt baskerprydda huvud och han tvingades tacka ja. Chris Busby är en udda fågel i forskarvärlden – som en kommandosoldat med sina armékängor, beiga byxor och basker å ena sidan, å andra sidan en 1970-talshippie med sina broderade västar. Och det yttre stämmer även bra in på hans roll i forskningen. Själv beskriver han sig som ”vetenskapens Sherlock Holmes”.
– Jag känner mig som en jägare på jakt efter sanningen genom en enda stor djungel av lögner, mediernas förvrängningar och politikernas pr-konsulter. Och jag är bra på siffror och kan använda mig av dem. I grund och botten är jag ju trots allt en vetenskapsman.
Några månader senare var de irakiska undersökningslagen färdiga med insamlingsdelen. Omkring 3800 personer ur 711 hushåll hade undersökts i studien. Nu fanns allt tillgängligt på Chris dator.
Trots att han redan från början insåg att sjukdomsstatistiken skulle peka mot en ökning av antalet cancerpatienter – irakiska läkare hade pekat på det i åratal – chockades han av vad slutsatserna på bildskärmen visade.
I Falluja är cancerpatienter under 14 års ålder hela tolv gånger så många som normalt, för kvinnor är risken att drabbas av bröstcancer tiofaldig. Mest oroande är antalet leukemifall, 38 gånger det normala – jämfört med 17 gånger det normala som var fallet i Hiroshima åren efter atombomben.
Sammantaget pekar resultaten mot att Falluja utsatts för höga doser av radioaktiv strålning under 2004.
Och precis som i Hiroshima och Nagasaki som atombombades 1945, följer sjukdomsutvecklingen samma mönster. Betydligt färre pojkar föds än flickor. Så kallade signalsjukdomar – sådana som flerdubblas av just strålning – är överrepresenterade i jämförelse med den annars vanliga lungcancern.
– Det är väldigt häpnadsväckande. Det måste vara ett världsrekord i genetiska skador, säger han.
Så vad är det som ligger bakom strålningsskadorna? Chris Busby säger att han inte vet, men att det gissningsvis rör sig om någon form av handhållet missilvapen som används för att slå ut husväggar. I själva ammunitionen finns uran för att förstärka vapnets effektivitet.
– Det är en del av sanningen som jag är på jakt efter, säger han och refererar till sin självpåtagna roll som privatdetektiv.
– Förmodligen är det ett helt nytt och därför topphemligt vapen som använder sig av utarmat uran, men som ger ifrån sig berikat uran efter explosionen.
Kort efter att staden invaderats under Operation Fantom Fury i december 2004 schackrades husresterna från den nära totalförstörda staden ned i Eufratfloden.
– Armén vill såklart hemlighålla vapnet i rädsla för att det kan förbjudas. Det är därför som USA stängt av Falluja från resten av Irak och inte släpper in medier eller några utländska epidemiologer. Inte ens IAEA har fått komma in. Men vi kommer att kunna spåra vapnet till slut, det är jag säker på.
Finns det likheter i hur USA behandlar Falluja i dag jämfört med Hiroshima och Nagasaki efter andra världskriget?
– Absolut. De gjorde ingenting åt de strålskadade i Japan förrän 1952, med andra ord sju år efter att bomberna släppts. I det här fallet har de ju inte gjort någonting alls. Jag har hört rykten om att den irakiska staten är på väg att rikta en stämningsansökan mot USA för användandet av utarmat uran i Falluja och Basra. Men jag tror det först när jag ser det med egna ögon.
Hur långt in i framtiden kommer sjukdomskällan finnas kvar i Falluja?
– Ingen vet säkert, men förmodligen i många generationer framöver. Problemet handlar i grund och botten inte om uranet i sig. Det försvinner efter detonationen och blandas ut efterhand, tills att det inte utgör ett större problem än den vanliga och samtidigt harmlösa bakgrundsstrålning som finns över hela jorden. Problemet handlar i stället om att dem som utsatts för strålning, för vidare sina genetiska defekter till sina barn, som i sin tur för dem vidare till barnbarnen.
Nyheten om Falluja har dykt upp i brittiska BBC. Men annars har intresset varit ganska ljumt. Chris Busby är van att få sina forskningsresultat ifrågasatta.
En gång slängdes han ut från sin professur på Liverpools universitet. En amerikansk lobbygrupp gav sig på honom i samband med att hans forskningsresultat legat till grund för en grupptalan mot ett amerikanskt kärnkraftverk. Universitet vek sig.
– I dag får brittiska forskare tjäna som legoknektar. I mitt fall anställs man antingen genom regeringen, av kärnkraftsindustrin eller Monsanto. Jag är ganska unik på så sätt att jag finansierat stora delar av min forskning med hjälp av donationer.
Varför är det så få som pratar om riskerna med utarmat uran?
– Problemet är att människor i dag är så maktlösa. Regeringen säger till dem att de inte kan förstå någonting själva eftersom de inte är forskare. Regeringens vetenskapsmän bidrar i sin tur med att förstärka detta genom att hävda att så är fallet. De hävdar också att det inte går att veta något säkert utan tillgång till officiell statistik. Men i Irak finns sådan statistik knappt tillgänglig.
FAKTA Falluja och Chris Busby
• Falluja är en irakisk stad med omkring 250000 invånare belägen sju mil väst om huvudstaden Bagdad. Staden belägrades och invaderas av amerikanska styrkor under november 2004. Mer än hälften av Fallujas hem skadades under slaget och omkring 9 000 totalförstördes.
Innan dess uppskattades stadens befolkning till 450 000 invånare. I dagsläget uppges stadens avloppssystem fortfarande vara ur funktion. Det pågår en insamling till Falluja genom svenska Iraksolidaritet.
• Chris Busby har forskat på strålningsskador sedan i mitten av 1980-talet. Han innehar en gästprofessur vid Ulsters universitet. Han har deltagit i två statliga vetenskapskommittéer i Storbritannien, en av dem undersökte skadeverkningarna efter användandet av utarmat uran.
Busby har även varit vetenskapstalesman för det brittiska miljöpartiet och vetenskapssekreterare för det brittiska miljöpartiets Strålskadekommitté. I dag är han ordförande för miljögruppen Green Audit.