I december förra året gick avtalet mellan Kommunal och Almega Tjänsteföretagen ut.
– Vi har förhandlat hela våren och vi når inte upp till de avtal som vi fått på andra områden. Så vi har kommit till vägs ände, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
Kommunal har över 3 000 medlemmar på privata skolor, förskolor och fritids som arbetar som barnskötare, vaktmästare, kökspersonal och lokalvårdare. Förbundet har ingen statistik över lönenivåerna för dessa medlemmar men Lenita Granlund säger att både Kommunal och motparten Almega Tjänsteföretagen är överens om att lönerna inte är högre än i kommunala skolor.
Den huvudpunkt som fått förhandlingarna att bryta samman är att Almega Tjänsteföretagen vägrar att gå med på en löneökning på 970 kronor på två år för de medlemmar som har lägst löner. Vilket innefattar de som har mindre än 22 300 kronor i månaden. Det är ett krav som Kommunal fick igenom i det avtal som rörde den kommunala skolan.
Förhandlingarna havererade den 16 september och efter att Kommunal varslade om blockad den 27 september har medlare nu kallats in i konflikten. Lenita Granlund säger att hon hoppas att medlarna ska kunna hjälpa till så att avtalet blir skrivet innan blockaden träder i kraft.
Men om motparten fortsätter att vara orubblig så kommer flera privata skolor runt om i Sverige att beröras när varslet träder i kraft den 18 oktober.
– Som exempel kommer blockaden att innebära att om en barnskötare blir sjuk så kan förskolan varken ta in bemanningsanställda eller anställa en vikarie eftersom det är att nyanställa. De lokalt fackanslutna kommer att följa blockaden och se till att arbetsgivare följer det här, säger Lenita Granlund.
På Södermalm i Stockholm finns en av de privata förskolor som berörs av varslet. Där tar föreståndaren Kerstin Blomberg blockadvarslet med ro.
– Jag tror inte att det kommer att påverka oss speciellt mycket, vi har ju väldigt mycket förskolelärare. Min personal jobbar i princip aldrig övertid eftersom schemat ligger så bra. Vi har inga bemanningsanställda och jag har fullt med personal. Så som det ser ut nu så kommer vi inte att beröras, säger Kerstin Blomberg.
– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det har gått så här långt, det hade det inte behövt göra.
Kerstin Blomberg säger att konflikten kommer som en överraskning och att hon inte alls tycker att kravet på en löneökning på 970 kronor på två år är orimligt.
– Vår verksamhet skulle klara av det, säger hon.
Men för Kommunals motpart Almega Tjänsteföretagen är konflikten inte överraskande.
– Vi träffade Kommunal för ett år sedan och de har varit helt omöjliga att förhandla med, säger Katarina Hult på Almega Tjänsteföretagen.
Hon säger att det inte är själva summan på 970 kronor som de motsätter sig, utan avtalstiden och att löneökningen ska ske på två år. Något hon menar skulle leda till en kostnadsökning på 5 procent för Almegas medlemsföretag.
– En parameter för att få ned kostnaderna är att förlänga avtalsperioden, säger Katarina Hult.
Almega Tjänsteföretagen vill alltså att löneökningen ska gå långsammare, vilket kommer att ge en trögare löneutveckling för lågavlönade som arbetar i den privata skolan.
– Jag har suttit med de här förhandlingarna i ett år så det vore fantastiskt skönt att få till ett avtal. Jag tycker att det här är hemskt, det skulle ha varit klart för länge sedan.