– Det här funkar inte. Även om vi lagt ned hur mycket jobb som helst så finns det fortfarande sätt att kringgå alla regler, säger Per Holmström, ombudsman på Kommunals förbundskontor.
Tillsammans med ett antal berörda kommuner har fackföreningen nu startat ett upprop riktat mot regeringen. Kravet är att det årligt återkommande bärkaoset inte ska upprepas.
Per Holmström säger att ett av problemen är att det numera är svårare för fackförbunden att få insyn.
– Innan 2008 låg besluten om vilka som skulle komma hit och jobba hos Ams. Då var arbetsmarknadens parter delaktiga i besluten. Men 2008 flyttade regeringen besluten till Migrationsverket och sedan dess har vi ingen insyn.
En av de kommuner som skrivit på uppropet är Åsele i Västerbottens län.
– Vi anser att det måste till ett reglemente för hur bärplockarna har det här i Sverige. Vi ser ju vilka konsekvenser det kan få så det var ingenting att ens fundera på, säger Åseles kommunalråd Bert-Rune Dahlberg, S.
För några månader sedan kom 169 thailändska bärplockare till Åsele. De hade blivit ditlockade av det svenska företaget Lomsjö Bär.
Företaget hade till skillnad från många andra företag inte använt sig av mellanhänder utan åkt till Thailand för att rekrytera bärplockare på plats. Från kommunens sida såg upplägget bra ut.
Bert-Rune Dahlberg berättar att han och de andra i kommunen trodde att det äntligen skulle bli ordning och reda i bärskogen.
– Det såg ju jäkligt bra ut, eftersom det inte fanns några mellanhänder så skulle de få mer betalt per kilo bär.
Men scenariot blev värre än någon kunde föreställa sig. I Thailand blev de 169 arbetarna lovade att jobbet skulle göra dem rika. Bärplockarna pantsatte hus och tog dyra lån för att kunna resa till Sverige. Väl här fick de arbeta hårt, men när det var dags för löneutbetalning hade ägaren länsat företagets konton och försvunnit med pengarna. Det gjorde att de 169 bärplockarna, skuldsatta upp till öronen, stod utan ersättning.
– Jag var med i lördags när de åkte hem. Deras tomma blickar av hopplöshet när de satt där i bussen. De stirrade bara rakt framför sig. Det var fruktansvärt att behöva se. En del funderade ju på om de skulle ta bort sig eller inte när de kom hem till Thailand.
Bert-Rune Dahlberg menar att det måste till lagändringar för att det här inte ska upp-repas. Han tycker att bärföretagen ska tvingas att sätta in bärplockarnas löner på ett låst konto innan arbetet börjar. Detta för att plockarna ska ha en garanti innan de reser.
– I det här fallet så skulle staten så snabbt som möjligt ha gått in med statlig lönegaranti, så plockarna slipper att sitta här.
Det finns för tillfället 39 thailändska bärplockare kvar i Åsele. De vägrar lämna staden innan de fått sina löner.
– Lomsjö Bär står ju inte högt i kurs hos mig. Det ska bli intressant om jag får tag på dem, säger Bert-Rune Dahlberg.
Sedan han tillträdde som kommunalråd för åtta år sedan har bärindustrin stått för återkommande problem. Inför det här året fanns det dock en förhoppning om förbättring eftersom fackförbundet Kommunal fått igenom ett krav på att bärplockarna skulle få avtalsenlig grundlön.
– Men företagen hittade ju ett sätt att gå förbi det också, säger Bert-Rune Dahlberg.
I många andra kommuner har företagen gått runt avtalet genom att använda utländska bemanningsföretag. Eftersom regeringen inte agerat har de enskilda kommunerna fått dra ett tungt lass och själva hjälpa de utnyttjade och utlämnade bärplockarna.
– Ansvaret läggs ju på kommunerna, men det må vara hänt. Det är värst för bärplockarna, att de har åkt halva jordklotet för att sedan komma hem mer skuldbelagda än när de for. Hur ser deras liv ut nu, de kommer ju inte att kunna betala tillbaka det här.
Bert-Rune Dahlberg tycker att det är problematiskt att ingen från regeringen har yttrat sig.
– Det går inte att beskriva vad jag egentligen känner inför det här. Det här är skandalöst. Jag vet inte om det hade varit annorlunda om det hade varit någon annan regering. Men ett samtal från dem kunde man väl i alla fall ha fått.
Sveriges nya arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, välkomnar bäruppropet.
– Från regeringens sida följer vi utvecklingen noga. Vi kommer nu när bärsäsongen går mot sitt slut att påbörja en utvärdering och se om vi ytterligare kan skärpa reglerna för att förbättra situationen för de som inte fått några löner utbetalade, blivit lurade i sina hemländer eller av oseriösa arbetsgivare, säger Hillevi Engström till Arbetaren.
På frågan om varför regeringen inte hjälpt de 169 thailändarna i Åsele svarar ministern att det är den kommunala socialtjänstens ansvar, inte regeringens.
– Människor ska behandlas väl. Därför genomförde vi inför denna säsong förändringar som gör att bärplockarna ska få avtalsenliga löner. De har även samma arbetsrättsliga skydd som alla andra på arbetsmarknaden. Om ett företag inte lever upp till detta är det ett problem. Jag avser föra samtal med bland annat Kommunal om detta. Det är också viktigt att säga att många bärplockare har fått bra villkor och avtalsenlig lön. Jag vill se vad vi kan lära oss av dessa goda exempel, säger Hillevi Engström.