Den klassiska brittiska tefabrikanten Tetley och dess ägare, indiska jätteföretaget Tata, har hamnat i blåsväder. I rapporten I kallt blod publicerad av livsmedelsarbetarnas international IUF och den ideella organisationen War on Want, tecknas en skrämmande bild av företagens bristande respekt för mänskliga rättigheter. Inklusive rätten till liv.
Den 28 maj kollapsade 25-årige Gopal Tanti under det att han arbetade med att sprida bekämpningsmedel på teplantagen Powai i östindiska delstaten Assam.
Inför arbetsdagen hade Tanti enligt samstämmiga vittnesmål klagat över huvudvärk och bett arbetsledningen om tillstånd att sjukskriva sig, något som emellertid avslogs.
Trots att arbetet innebar närkontakt med giftiga kemikalier var Tanti klädd i shorts, t-tröja och gummitofflor – i likhet med kollegorna hade han inte utrustats med någon typ av skyddsutrustning alls.
När han vid lunchtid föll ihop mitt på fältet kontaktade arbetskamraterna ledningen och begärde att medicinsk personal skulle tillkallas. Svaret de fick var att de skulle återgå till arbetet och låta Tanti ligga. När arbetskamraterna en timme senare fick tillstånd att kontrollera Tantis tillstånd var denne redan död.
Arbetarna var upprörda, och när plantagens förman kom till platsen eskalerade situationen ytterligare. Det första förmannen gjorde var att knuffa på Tantis lik med foten, som för att kontrollera att han verkligen var död.
Stämningen blev hätsk och arbetsledningen, som kände sig hotad, valde att tillkalla företagets säkerhetsvakter, som i sin tur skingrade arbetarna genom att avfyra sina automatvapen i luften.
Tanti hade, utan skyddsutrustning, arbetat med de giftiga bekämpningsmedlen sedan mitten av februari. För en lön på runt tio kronor per dag. En preliminär obduktionsrapport från ett lokalt sjukhus visade att hans lungor var fyllda av skum.
Nyheten om Tantis död spreds snabbt i arbetarkollektivet, och samma kväll samlades hundratals utanför fabrikens portar i en protest mot ledningen. Enligt uppgifterna i rapporten, vilka styrks av ett flertal källor, var arbetarna omkring 500.
Stenar kastades mot fabriksbyggnaden, men i övrigt användes inget våld. Den lokala polisens rapport från händelsen beskriver i stället folksamlingen som en 2 000–3 000 personer stark ”orolig mobb”, i vilken ”element utifrån” uppviglade till ”våld” och ”revolution”.
Enligt de arbetare som intervjuas i rapporten avfyrades inga varningsskott – tårgas eller gummikulor sattes heller aldrig in – innan polisen öppnade eld med skarp ammunition. 25-årige Deep Sona avled kort efter att en kula splittrat hans ryggrad.
Ranjit Paharia avled i stället till följd av blodförlust efter att kulor penetrerat hans båda lår. Ingen intern utredning av händelserna har genomförts eller utannonserats.
Den 930 hektar stora plantagen stoltserar med en av världens största tefabriker och har en arbetsstyrka om 3 000 anställda. Formellt ägs Powai av Amalgamated Plantations, men det företaget kontrolleras till 64 procent av två av Tatakoncernens otaliga bolag.
Tata menar att företaget inte utövar någon ägarkontroll över Powaiplantagen och därför inte kan lastas för det inträffade. Tetley vill inte förknippas med övergreppen och har förnekat att te från Powai når brittiska konsumenter, något som rapportförfattarna ifrågasätter.
– Jag menar att Tetley har bidragit till att grundläggande mänskliga rättigheter kränkts och till att tearbetare avlidit och dödats, säger IUF:s utredare Jasper Gross till Hindustan Times.
Och Amalgamated Plantations, som sköter driften av Powai, tycks inte ha tagit till sig av kritiken. Så sent som i augusti jagades en delegation från IUF och War on Want ut från fabriksområdet med hot om våld.
Inspektionsdelegationen hann dock notera att nya säkerhetsgrindar installerats mellan fabriken och arbetarnas bostäder, samt att polisnärvaron på plantagen var hög.
Tantis familj skulle i enlighet med indisk lagstiftning ha kompenserats med en summa motsvarande runt 55 000 kronor. Pengar som fortfarande inte har betalats ut.
Paharias och Sonas familjer har vardera fått motsvarande drygt 1 500 kronor i ersättning. Bonita Sona, mor till den avlidne Deep, riskerar avsked efter att ha utan tillstånd ha uteblivit från sitt arbete på tefabriken veckan efter sonens död.