För elva år sedan mördades Björn Söderberg. Björn hade tipsat Arbetaren om att nazisten och före detta ordföranden för Sverigedemokratisk Ungdom, Robert Vesterlund, valts in i den lokala fackklubbens styrelse på deras gemensamma arbetsplats. Detta ledde till att Robert Vesterlund uteslöts ur facket. Två andra nazister dömdes för mordet.
I backspegeln kan konstateras att mordet inte var någon maktdemonstration. Det utfördes av en pressad och marginaliserad rörelse som i brist på politiskt inflytande valde att försöka kopiera arbetssätt från mc-gäng och terroristgrupper. Trots att rörelsen några år efter mordet kraftsamlade ett par tusen anhängare som tågade i Salem, har deras politiska strategi misslyckats och mest resulterat i att anhängare åkt in i fängelse.
Nazismen är inget hot i dagsläget. Men risken finns att man får ny kraft efter att Robert Vesterlunds gamla partikamrater i Sverigedemokraterna, som i stället utvecklats till städade partipolitiska rasister och högerpopulister, lyckats slå igenom.
Det rasistiska hotet har växlat från gatukämpar till riksdagspolitiker. Botemedlet är fortfarande detsamma, civilkurage på arbetsplatserna. Björn Söderberg tog en modig strid mot en nazistisk arbetskamrat som fått makt i facket. Men arbetskamraterna tog parti för nazisten. Björn tvingades därför agera utanför arbetsplatsen, genom massmedia som satte press på LO-facket Handels centrala ledning att utesluta Robert Vesterlund.
SAC instiftade på mordets årsdag Civilkuragets dag och delar ut civilkuragepriset. Många år har det gått till enskilda personer som likt Björn Söderberg tagit strid och slagit larm om missförhållanden, så kallade visslare. Dessa har en viktig och modig uppgift. Men det är sällan visslaren vinner konflikten hon eller han tagit strid i. Oftast försvinner visslaren från arbetsplatsen medan missförhållandena fortgår.
Glädjande har civilkuragepriset några år inte getts bara till enskilda visslare, utan till hela Vuvuzela-konserter. Kollektivt civilkurage leder, till skillnad från individuellt, oftast till inte bara larm utan även förändring.
År 2002 fick brevbärare i Mölndal priset för att ha vägrat dela ut rasistisk valreklam. Och förra året gick det till arbetarna på Lagena som vågade strejka vilt mot att de skulle överföras till bemanningsföretag.
I år kommer inget pris delas ut efter brist på nomineringar. Men civilkuraget på arbetsplatserna lever som tur är.
Från Stockholms tunnelbana har genom åren flera Vuvuzela-konserter spelats. Situationen är liknande i den privatiserade kollektivtrafiken över hela Sverige.
Systemet med privata entreprenörer som tävlar om vem som ska driva trafiken, innebär att den som lägger det billigaste budet vinner. Enda sättet för denna att göra vinst är att spara in på personal. Vilket angår oss alla, då det drabbar resenärernas säkerhet.
Nu slår anställda i tunnelbanan larm om att samma underbemanning i trafikledningen som haverikommissionen kritiserade efter branden för fem år sedan, är tillbaka. Och problemet gäller även längre ner i hierarkierna. Delade tjänster och ständig övertid skapar trötta förare och spärrvakter, som samtidigt ska ha koll på säker-heten och kunna agera på plats vid en olycka.
Glädjande är att larmet nu sprider sig till fler och fler tunnelbaneanställda. För fem år sedan, efter branden, var det en enskild förtroendevald i SEKO som visslade i media. Han sades upp, en uppsägning Arbetsdomstolen senare godkände då man ansåg att han brutit mot sin lojalitetsplikt.
Det går att avskeda en visslare. Men en
hel Vuvuzelakonsert går inte att avskeda. Det gick att mörda Björn Söderberg. Men så länge
vi andra fortsätter slå larm har inte mördarna lyckats.