På söndag ställer Stockholmsavdelningen av branschorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, till med fest på Berns Salonger i Stockholm. Arrangemanget är en uttalad stödfest för medlemsföretaget, som sedan i våras ligger i konflikt med syndikalistiska Stockholms Hotell- och Restaurangsyndikat. Och intäkterna var avsedda att gå till välgörande ändamål. Mer specifikt till den ideella organisationen Amnesty, något som Berns understrukit i sina inbjudningar till festen.
– Vi ville hitta något som har anknytning till den här konflikten. Till exempel att sätta upp någon fond för personer som behandlats illa av bemanningsföretag eftersom vi vet att det finns oseriösa bemanningsföretag. Det har vi inte lyckats med så pengarna kommer att gå till Amnesty i stället, sade Berns vd Yvonne Sörensen till branschtidningen Restauratören i början av oktober.
Men Amnesty blev aldrig tillfrågade om organisationen ville synas i Berns marknadsföring, och säger nu bestämt nej till att ta emot några pengar.
– Det är två skäl, det ena är helt enkelt att ingen får använda vårt varumärke utan att vi gett okej till det, säger Lise Bergh, generalsekreterare för svenska Amnesty. Det andra är att vi hade tackat nej även om vi hade blivit tillfrågade. Vi har inte tagit ställning i den här konflikten och vill inte förknippas med en av parterna. Det har vi meddelat väldigt tydligt till SHR.
Efter bakläxan från Amnesty vände sig SHR istället till Läkare utan gränser. Organisationen tackade först ja till donationen, men när Arbetaren ringer upp visar det sig att SHR inte informerat om att pengarna kommer från en stödfest för en av parterna i en arbetsmarknadskonflikt. När Läkare utan gränser återkommer en stund senare har beslutet omprövats.
– Vi visste inte riktigt vad det gällde när vi fick frågan om vi ville ta emot de här pengarna. Nu när vi tittat närmare på vad det handlar om kan vi konstatera att det är en stödfest för en part i en konflikt och då har vi valt att tacka nej. Vi tar inte sida i den här konflikten, det har vi meddelat SHR, säger Therese Engström, insamlingsansvarig.
Lars Sandberg, ordförande i SHR Stockholm, vill först inte uttala sig om de ideella organisationernas tillrättavisningar.
– Nej, det har jag ingen kommentar till.
Läkare utan gränser hävdar att ni inte informerade dem om att pengarna skulle samlas in under en fest till stöd för den ena parten i en arbetsmarknadskonflikt.
– Vi kände inte till att de hade sådana regler. Men nu har vi kommit överens med dem och plockat bort det från vår hemsida.
Vad händer med pengarna nu?
– Det berättar vi på festen.