Ända sedan i maj har personalen inom hemtjänsten i Jönköpings kommun framfört kritik mot det nya tidsrapporteringssystem via telefon som håller på att införas. Protestlistor lämnades in och Kommunal i Jönköping kontaktades.
Men kommunen har inte visat något intresse för att ta till sig kritiken. När inte Kommunal heller tydligt visade att de tänkte motarbeta systemet fick personalen nog.
I en dag satte de egenhändigt telerapporteringen i blockad. De fortsatte besöka de äldre som vanligt, men vägrade rapportera när de kom och gick.
– Personalen har redan upplevt att de inte hinner med. Med ett arbetsmoment till blev det droppen som fick bägaren att rinna över, säger Eva Nilsson, förtroendevald i Kommunal sektion 45 i Jönköping.
När personalen kommer hem till en brukare har de först tre minuter att hälsa. Med det nya systemet, TES Direct, måste personalen därefter vid varje hembesök låna brukarnas telefoner. Genom att knappa in en kod registreras när de kommer och när de går.
Enligt Eva Nilsson på Kommunal kan en arbetsdag innehålla upp till 16 besök och rapporteringen innebär inte bara merarbete utan också en ökad stress. Enligt Kommunal har också sjukskrivningarna ökat.
– Personalen känner sig övervakad och kontrollerad. Vi ser ju konsekvenserna och vi ser att folk blir stressade och sjukskriver sig, säger Eva Nilsson.
Enligt Elisabeth Mejersjö, social-direktör i Jönköpings kommun, är anledningen till att systemet ska införas att hemtjänsten i Jönköping ska anpassas efter LOV, lagen om valfrihet.
I och med denna ska den kommunanställda personalen få betalt per utförd vårdtimme. Därmed ökar därför behovet av ett exakt tidsrapporteringssystem.
– Det är definitivt ingen avsikt från vår sida att vi ska kontrollera dem som enskilda anställda. Det är framförallt för att få ett underlag för att lämna ut rätt ersättning till alla utförare, säger hon.
Men Elisabeth Mejersjö säger att införandet av systemet även har en andra målsättning. Kommunen har utfört mätningar och kommit fram till att bara 65 procent av de anställdas arbetstid tillbringas hemma hos brukarna. Resten av arbetstiden går åt till transporter och möten.
– Vi har dragit slutsatsen att vi ska höja tiden hos vårdtagaren. Det är det som systemet ska uppnå, säger hon.
Enligt Elisabeth Mejersjö ligger andelen 65 procent i linje med andra kommuners resultat, men med TES Direct kommer kommunen få ett underlag som visar hur man kan förbättra verksamheten.
Hon säger att hon respekterar att de anställda har svårt att acceptera omställningen, men tror att de hade känt sig övervakade oavsett vilket system som använts.
Införandet av systemet är nödvändigt och handlar om att säkerställa att brukarna får den vård de betalar för. Fackets uppgifter om att de anställda blir sjuka ger hon inte mycket för.
– På många ställen i vårt samhälle så har vi ju stämpelklocka. Vad är det som gör att våra medarbetare skulle mår sämre av det här än resten av samhället? Jag tycker inte att de behöver känna sig kontrollerade.
Hon jämställer initiativet att vägra rapportera in tiderna med arbetsvägran. Om det upprepas blir det en arbetsrättslig fråga och det kan bli aktuellt att dela ut varningar.
– Om arbetsgivaren bedömer att man behöver någon form av rapporteringssystem har jag ju svårt som enskild medarbetare att ifrågasätta arbetsgivaren.
Men från fackligt håll har man upplevt att aktionen ändå gav effekt. Efter protesten har kommunledningen skickat ut ett brev där den ber om ursäkt för turbulensen systemet skapat.
Socialdirektören håller fast vid nödvändigheten av ett tidsrapporteringssystem, men säger att kommunen ska försöka hitta ett system som personalen inte upplever som kränkande eller stressande.
Eva Nilsson bekräftar att samtal inletts och nu driver facket att TES Direct ska bort. Kommunal har begärt in riskbedömningar från arbetsplatserna och Eva Nilsson är övertygad om att kommunledningen nu kommer att lyssna. Men skulle den inte göra det så kopplar facket in Arbetsmiljöverket.
– Vi tar det här på mycket stort allvar. Det hände så mycket den här veckan och det har fått effekt, även på oss. Vi har också fått mycket kritik för att vi inte gör något. Men nu släpper vi inte det här.