Runt om i England har brandmän motvilligt accepterat de arbetstidsförändringar som landets brandmyndighet beslutat om – ändringar som i korthet består i att nattskiften förkortas medan dagskiften förlängs. Men i London har fackföreningen Fire Brigades Union, FBU, tagit strid.
På lördagen genomfördes en åtta timmar lång strejk. Brandmyndigheten kallade in strejkbrytare från det privata företaget Asset Co, men enligt Socialist Worker lyckades dessa inte bryta igenom FBU:s blockadlinjer.
– Svartfötterna från Asset Co har inte tagit sig in på en enda brandstation i London i dag, sade FBU:s generalsekreterare Matt Wrack under en demonstration mot nedskärningar i centrala London samma dag.
Regeringens ansvarige minister, Bob Neill, sade i sin tur till BBC att han var ”chockad” över ”hoten och mobbningen” som strejkbrytarna utsatts för.
I måndags genomfördes ytterligare en dagslång strejk, vilken slutade med att en FBU-medlem fördes till sjukhus med lever- och ryggradsskador efter att ha blivit påkörd av en av Asset CO:s brandbilar.
– Medan strejkvakterna försökte prata med föraren så accelererade bilen hastigt och en av strejkvakterna kastades upp och in i vindrutan, och sedan flera meter framåt, säger Mick Shaw, en av de strejkande, till FBU:s hemsida.
Under dagen rapporterades ytterligare två incidenter där strejkande brandmän blivit påkörda.
Det kan tyckas märkligt att gå ut i strejk på grund av den marginella lönesänkning arbetstidsförändringen medför, men enligt Joachim Palm från den frihetliga klasskampsgruppen Practical Solidarity, som utfört stödaktioner till förmån för brandmännen, handlar det om en principfråga. Brandmyndigheten gav de anställda möjligheten att antingen acceptera förändringen eller avskedas.
– Främst är det en protest mot hotet, att de måste ansöka om sina jobb på nytt till sämre villkor.
Det finns också en utbredd uppfattning om att brandmyndighetens hårdföra linje är en del i en handlingsplan från den konservativa regeringen, som handlar om att försvaga de radikalare fackförbunden.
I tisdags genomförde Londons tunnelbanefack den sista av tre dygnslånga strejker mot en större personalnedskärning, och även på andra håll i den offentliga sektorn pågår konflikter.
– Många har uppfattningen att man med de här nedskärningarna försöker komma åt de mer militanta arbetskårerna, att man vill privatisera posten och sätta dit brandmännen och tunnelbanepersonalen.
I dag, fredag, inleder FBU en två dygn lång strejk. Denna sammanfaller med Guy Fawkes Day – som firas till minne av det misslyckade försöket att spränga den brittiska parlamentsbyggnaden 1605 – en högtid som traditionellt firas med fyrverkerier och då brandkåren har förhöjd beredskap.
Normalt finns 169 brandbilar tillgängliga för uttryckningar under Guy Fawkes Night, i år kommer Asset Co att tillhandahålla 27 stycken.
Regeringens Bob Neill fördömer strejken.
– Stridsåtgärderna under Guy Fawkes Night är skamliga. Ett sådant beteende är vårdslöst och cyniskt och drar vanära över brandkåren, säger han till BBC.
– Vi vill inte ta till dessa åtgärder, men vi har inget val. Alternativet är att låta Londons brandmän bli dörrmattor som arbetsgivarna kan kliva på, kontrar FBU:s Matt Wrack på den egna organisationens hemsida.
FAKTA Konflikten
• Londons brandmän arbetar i dag på ett rullande schema där nattskiften är 15 timmar långa medan dagskiften är nio timmar. Brandmyndigheten vill förkorta nattskiften till 13 timmar och förlänga dagskiften till elva, vilket facket motsätter sig.
• Konflikten handlar dels om att schemaändringen innebär en lönesänkning för brandmännen, men facket protesterar också mot att förändringen inte förhandlats.
• Brandmyndigheten har gett sina anställda valet att antingen acceptera nyordningen eller avskedas, och har påbörjat den formella processen med att avskeda stadens 5600 brandmän.