Jeansblekning med så kallad sandblästring är mycket hälsofarligt. I Turkiet, där metoden förbjöds i fjol, orsakade den ett 50-tal klädarbetares död medan ytterligare 5 000 personer har drabbats av stendammslunga. Efter förbudet har den farliga arbetsmiljön exporterats vidare till länder som Kina, Indien, Pakistan och Bangladesh.
Den ideella organisationen Fair Trade Center har i rapporten ”Sjukt snyggt” visat att klädföretag på den svenska marknaden hittills har haft dålig kunskap om riskerna med arbetsmetoden. Nio av 17 tillfrågade klädföretag uppgav att de använde sandblästring.
Flera visste mycket lite om riskerna och bara ett fåtal ställde arbetsmiljökrav på producentföretagen. Under de veckor som arbetet med studien pågick och veckorna strax efter publiceringen meddelade åtta av de nio företagen att de beslutat sig för att successivt fasa ut metoden.
– I september gick H&M ut med ett förbud mot sandblästring i all sin produktion och efter det var det många företag som följde efter. Jag ser det som positivt att fler företag reagerar, säger Christopher Riddselius, projektledare på Fair Trade Center.
Men Fair Trade Centers arbete slutar inte för att merparten av de svenska företagen inte längre vill använda metoden.
– Det vi kräver nu är att företagen sopar rent framför sin egen dörr. Förbudet är positivt, men nu är det viktigt att företagen redovisar för hur de ska få ut det här ur produktionsledet och att de säkerställer att liknande inte inträffar i framtida produktionsmoment. Det är också otroligt viktigt att de tar sitt ansvar och kompenserar de här arbetarna. Ekonomisk kompensation bör gå till dem som har insjuknat samt till de familjer som förlorat sina anhöriga, säger Christopher Riddselius.
Han berättar att det finns en solidaritetskommitté för sandblästringsarbetare i Turkiet som uppmanar klädföretagen att avsätta fonder till arbetarna.
Men kraven på kompensation avfärdas. Inget av de företag som skriftligt svarat Fair Trade Center har tagit upp frågan och på H&M:s huvudkontor i Stockholm säger man att det inte finns några drabbade bland de som producerat för H&M.
– Sedan riskerna blev kända, 2005, har H&M haft strikta krav på arbetsmiljö för sandblästring. Vi har successivt minskat sandblästrade produkter under de senaste åren med målsättningen att sluta helt. Vi har talat med de leverantörer som har utfört sandblästring åt oss och de har uppgivit att ingen som deltagit i vår produktion har kommit till skada, säger Andrea Roos, pressansvarig på H&M, till Arbetaren.
Det enda företag i studien som fortsätter att använda metoden är jeansföretaget Nudie. Företaget menar att deras tillverkning av slitna jeans inte är hälsofarlig eftersom den följer alla arbetsmiljökrav och att tillverkningen sker i Italien där det finns en rad lagar som, när de tillämpas, är en garanti för att processen är säker.
Nudie uppger i ett svar till rapporten att alla deras produktionsenheter tillämpar dessa lagar och att processen är placerad inuti ett helt förslutet system för att minska spridning av damm och buller. Arbetsbänkar är utrustade med ett vakuumsystem och framför arbetarna finns en genomskinlig skärm för att förhindra partiklar att nå ut.
Fair Trade Center vill dock inte i första hand rekommendera konsumenterna att köpa kläder som producerats i västvärlden.
– Vi uppmanar inte konsumenter att välja bort produkter från låginkomstländer eftersom de behöver arbetstillfällena. Lösningen är inte att bojkotta utan att förbättra arbetsvillkoren. Det man kan göra är att ställa krav på företaget, ta reda på vad arbetarna har för lön och arbetsmiljö. Fråga i butiken och kräva att de betalar kompensation till arbetarna, säger Christopher Riddselius.