– En kille pressade ner mig på soffan. Han tog en banan från fruktskålen på bordet och försökte trycka in den i min mun. Det var väldigt förnedrande. I själva stunden vill man bara bort därifrån. Efteråt fick jag höra att det var en kille på larmcentralen som satt och såg hur jag blev jagad i övervakningskamerorna. Han ringde upp killen på hans jobbtelefon och frågade vad han höll på med.
Det här är en av de händelser som Lina Nilsson berättar om för Arbetaren.
– Det är bara toppen av ett isberg. Jag har blivit van och känner mig ganska avtrubbad eftersom jag har varit med om det här så ofta, det blir ens vardag.
Lina Nilsson säger att de sexuella trakasserierna startade samma dag som hon började jobba på säkerhetsföretaget G4S 2006. Det fanns redan då en grov jargong med både sexuella och rasistiska anspelningar.
Ett talande exempel är enligt Lina Nilsson när firman tog in en föreläsare för att prata om rasism och trakasserier. Kollegorna blev upprörda över detta och kände att de inte längre fick vara sig själva på jobbet, att de inte skulle få bete sig som de gjorde hemma utan måste ta hänsyn till andra.
– De som gör det här tycker att det är roligt. Jag tror att många inte förstår att det känns kränkande. Därför föreslog jag för ledningen att vi skulle ha utbildning om sexuella trakasserier, men det blev inte något.
Väktaryrket är kraftigt mansdominerat och Lina Nilsson berättar att av de få kvinnor som finns på arbetsplatsen har en del accepterat och anammat den grova jargongen.
– Jag brukar inte reagera så starkt när de säger sexistiska saker, då kan jag argumentera emot dem. Men när det blir kroppsligt och fysiskt då blir det så svårt. När man tror att man står och pratar med en vän och sedan kan han plötsligt göra något som verkligen gör en ledsen.
Trots att Lina Nilsson redan 2006 påpekade för sin chef att hon blev sexuellt trakasserad av några av de manliga kollegorna så gjorde ledningen ingenting.
– Många har inställningen att om man arbetar i väktarbranschen så ska man tåla mycket. Jag har fått höra att de tycker att jag är känslig, att jag inte tål att höra saker. Men det är inte så att jag säger till om allt utan bara det som får mig att känna mig kränkt.
För att uppmärksamma problemet tog hon upp det på ett stormöte under hösten 2009.
– På det här mötet sade jag att vi har allvarliga problem med sexuella trakasserier på firman. Vår chef pekade med fingret och sade att sådant tolererar vi inte på det här företaget. Men sedan gjorde han inget mer.
Några veckor efter mötet tog hon upp frågan med sitt dåvarande fackförbund, Transport.
– De tyckte det var tråkigt. Men det var ju svårt eftersom Transports skyddsombud var en av dem som trakasserade mig. Han kom bakifrån och knäppte upp min BH när jag satt framåtlutad och åt lunch. Så facket sade bara att det skulle ordna ett samtal men det blev aldrig av.
Eftersom hon inte fick någon hjälp på arbetsplatsen så sökte hon sig till Byrån för lika rättigheter, en juridisk byrå som arbetar med diskrimineringsfrågor. Och hon valde att byta fackförbund och vända sig till SAC.
– SAC tog det på allvar på en gång.
Stockholms LS av SAC hjälpte Lina Nilsson genom att förhandla med G4S, men trots det, och trots att Byrån för lika rättigheter hittade ett flertal vittnen som styrkte Lina Nilssons berättelser, så ledde förhandlingarna ingenstans.
Företaget sade att det gjort en utredning och inte funnit några tecken på oegentligheter. Men eftersom arbetsköparen enligt lag är skyldig att utreda sexuella trakasserier grundligt och att sätta stopp för dem så beslutade sig Lina Nilsson att anmäla fallet till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
Byrån för lika rättigheter hade också kontakt med en annan anställd kvinna på G4S. Även hon var utsatt för sexuella trakasserier men precis då anmälningshandlingarna var klara för att skickas in till DO så drog sig kvinnan ur.
– I sista stund så vågade hon inte. Hon såg ju hur illa de behandlade mig och på sätt och vis förstår jag hennes rädsla.
Efter att Lina Nilsson tog upp problemen på stormötet 2009 har både hon och hennes sambo, som också arbetar på G4S, blivit utfrysta på arbetsplatsen. En del arbetskamrater vill varken prata eller arbeta tillsammans med paret. De har fått papper instoppade i låsen på sin privata bil och någon har lagt en pornografiskt ritad bild i sambons skåp. Teckningen föreställer en kvinna som har sex och ordet ”hora” är skrivet i kvinnans panna.
– Jag har tagit semester vissa dagar när jag inte orkat gå till jobbet. Och vissa dagar har min arbetsledare gett mig lunchpengar för att jag ska slippa möta alla andra, för just nu är jag helt utfryst.
Trakasserierna av Lina Nilsson har tagit en ny form medan de sexuella trakasserierna fortsätter mot den kvinna som inte vågade anmäla företaget till DO.
– Hon ringde till mig förra veckan och grät för att hon har blivit utsatt, säger Lina Nilsson.
När Arbetaren söker företagets ledning för en kommentar får vi beskedet att ingen på G4S vill uttala sig om fallet. Arbetaren hänvisas till ett pressmeddelande på företagets hemsida och trots att vi påpekar att våra frågor inte besvaras av detta meddelande så säger telefonisten att hennes direktiv är att hon inte ska be någon att ringa upp eller besvara frågor om de sexuella trakasserierna på företaget.
I pressmeddelandet på företagets hemsida uttalar sig Patrik Färdow, vd för G4S värdeverksamhet. Han skriver att företaget inte accepterar någon form av trakasserier, mobbing eller kränkande särbehandling: ”Företaget har, i samverkan med fackligt skyddsombud, utrett de här anklagelserna grundligt. Vi har inte fått fram någon information som ger oss anledning att vidta disciplinära åtgärder mot någon medarbetare.”
– Diskriminering är en maktfråga. Det har visat sig att i mansdominerade yrken så blir det ofta väldigt starka och tydliga reaktioner, speciellt när det kommer in kvinnor i yrket. Man kan se samma mönster när det för första gången kommer in invandrare eller funktionshindrade på en arbetsplats, säger Esteban A Calderón, jurist på Byrån för lika rättigheter.
Under 2009 fick DO in 24 anmälningar som rörde sexuella trakasserier. Men det finns ett stort mörkertal och statistik från Arbetsmiljöverket visar att cirka 2 procent av alla kvinnor, och 1 procent av männen, har utsatts för sexuella trakasserier från en chef eller kollega under det senaste året.
Namnet Lina Nilsson är fingerat.