ISS är, räknat i antal anställda – över en halv miljon – världens fjärde största företag. Globalt hade ISS förra året en omsättning på drygt 85 miljarder kronor och en vinst på nära 4 miljarder, enligt årsredovisningen.
Ursprungligen är företaget danskt och huvudkontoret ligger fortfarande i Köpenhamn, men det ägs numera av Goldman Sachs och riskkapitalfonden EQT.
ISS svenska gren består av tiotals dotterbolag, bland annat ISS Industriservice AB, ISS Lemonia AB (fruktleveranser), ISS Ecuro Aktiebolag och ISS Terrakultur AB (trädgårdsmästeri). Nästan alla är helägda av företaget ISS Facility Services, som i sin tur ägs av ISS Facility Service Holding som ägs av det internationella moderbolaget.
Sverige är ISS sjunde största marknad: här hade företaget förra året en omsättning på 4,2 miljarder kronor, tjänade 278 miljoner och har 9500 anställda. Företaget konstaterar själva på webbsidan Upphandling24 att offentliga entreprenader blivit allt viktigare för dess tillväxt.
”Kostnadsbesparingar på upp till 30 procent jämfört med att driva verksamheten i egen regi är inte ovanligt”, säger där försäljningsdirektören Jörgen Lindqvist.
ISS är drivande i att uppmuntra rätten för privata entreprenörer att ”utmana” vilken kommunal verksamhet som helst, ett system vissa borgerligt styrda kommuner har infört.
Från många håll runtom i landet har dock ISS entreprenader slutat i liknande skandaler och anklagelser som på Lunds Universitetssjukhus.
• 2008 sände Nordnytt en serie reportage under vinjetten ”Lortsjukhuset i Sunderbyn” efter ISS övertagande av städningen på sjukhuset i Luleå. Klipp visade bland annat högar och tjocka lager av damm på toaletterna.
Kommunals Karin Liljestrand berättade i programmet att ”städare kommit in med gråt i rösten och talat om att de inte hinner med sitt jobb”. Hon uppgav också att ISS anställda förbjudits att tala med vårdpersonalen.
Förutom att korta städtiderna försökte ISS spara genom att införa mer maskinstädning. För att det skulle vara möjligt instruerades städarna enligt henne att ”dra ut patienterna i korridorerna under tiden”.
• I Örebro vann ISS städningen i ett 30-tal skolor och förskolor 2009, men snart började klagomål från föräldrar och personal att strömma in om smutsiga toaletter och andra lokaler, något som också Nerikes Allehanda kunde bekräfta vid ett besök.
Städaren ”Anders” berättade för tidningen att han uppmanats att fuska för att hinna med. ”De chansar på att de ska kunna slarva med städningen och sänka kvaliteten, utan att någon i kommunen reagerar”, menade PA Hammarström från Fastighets.
ISS förlorade sitt kontrakt på Adolfsbergsskolan, där kritiken varit hårdast.
• I september i år slog vårdpersonal på Kalmars sjukhus larm om att ISS undermåliga städning riskerade att leda till allvarliga infektioner hos operationspatienter. ”Vårdsalarna och toaletterna är under all kritik”, ”om man fuktar en handduk och torkar av golvet blir den alldeles svart” och ”vartenda år har vi påtalat bristerna, men vi får inget gehör”, var några av personalens omdömen, enligt Barometern.
• På flera skolor i Falkenberg klagade städerskor hos ISS på att de var tvungna att arbeta obetald övertid, för att inte lämna smutsigt efter sig. Kommunens upphandlingschef Samer Mahra kommenterade till Hallands Nyheter detta med ”då är de oprofessionella, tycker jag”.
• Andra platser där ISS anklagats för dåligt arbete och/eller orimlig arbetsbelastning för de anställda är Västervik, Ängelholm, Bjärred, Stockholms Universitet, Karolinska sjukhuset i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Vi har tusentals uppdrag över hela landet, och det här handlar om några enskilda fall. Givetvis kan det uppstå problem ibland, säger Christer Ekelund till Arbetaren.