I en ny rapport från LO riktar organisationen skarp kritik mot regeringens arbetsmarknadspolitik.
Centralorganisationen menar att ökningen av arbetslösa med funktionshinder i stor utsträckning beror på förändringarna i socialförsäkringssystemet, där personer som förut klassades som sjuka numera klassas som arbetslösa. I dag består gruppen av 162 000 personer.
– Vi vill att man ändrar försäkringen och satsar mer på tidiga insatser som utbildning vilket leder till arbete, säger LO:s viceordförande Ulla Lindqvist.
Ulla Lindqvist ser ökningen av arbetslösa med funktionsnedsättning som ett bevis för att dagens arbetsmarknadspolitik inte fungerar.
– Vi ser också att det arbetsmarknadspolitiska stödet är väldigt ojämlikt fördelat på män och kvinnor. Kvinnor får ett mycket sämre stöd än män.
LO:s rapport visar att det är fler kvinnor än män med nedsatt funktionsförmåga som är arbetslösa.
Trots detta är det fler män som får arbetsmarknadspolitiskt stöd. Rapportförfattarna anser att regeringen bör ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att utreda ojämlikheten och komma fram till en lösning.
– Det beror antagligen på samma strukturella diskriminering som vi ser i hela samhället, att man ser mannen som norm, säger Ulla Lindqvist.
Hon menar att det även är viktigt att höja lönebidragsnivåerna för personer som börjar arbeta.
– På grund av de låga ersättningarna är det bara i låglöneyrkena som personer med funktionsnedsättning kommer in, säger hon.
En annan viktig fråga för LO är att arbetsmiljölagens krav efterföljs och kontrolleras så att arbetsmiljön anpassas efter människors förutsättningar.
– Där har det blivit mycket sämre. Inspektionerna på arbetsplatser har minskat drastiskt sedan den borgliga regeringen tog över, säger hon.
På DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, känner ordförande Maria Johansson igen problemen med att komma in på arbetsmarknaden.
– Jag tror inte att alla arbetsgivare har förstått vilka skyldigheter de egentligen har för att anpassa arbetsmiljön. Den fysiska otillgängligheten sätter stopp. Eftersom Sverige är så otillgängligt kan det många gånger upplevas som att det inte ens är någon idé att söka. Många lediga tjänster faller bort direkt på grund av otillgängliga lokaler.
Maria Johansson är tudelad inför LO:s rapport.
– Det känns så märkligt att alla instanser och politiska partier hela tiden kommer med detta. Det finns siffror som visar att trots ökade tillskott för lönebidrag så går sysselsättningen ned, vi vet att det faktiskt inte hjälper.
Hon vill att fokus ska flyttas från lönebidrag till att i stället skapa en attitydförändring hos arbetsköpare.
– Det är mer en regel än ett undantag att det första man möter när man söker ett jobb är en arbetsgivare som frågar vad det finns för ersättning att få.
Maria Johansson menar att arbetsköpare borde ändra uppfattning och se de rörelsehindrade som en resurs i stället för som en belastning.
– Det finns så många välutbildade människor som aldrig får en chans.